Experten aan het woord: Wat zijn duurzame vleesvervangers?

Als je één milieuvriendelijke kooktip al vaker gehoord hebt, is het wel dat je minder vlees moet consumeren. Steeds meer restaurants leggen de focus op de vegetarische en veganistische keuken, en terecht! Het is goed voor de planeet en dan ook nog eens verrassend lekker. Maar hoe doe je het zelf? Wij schotelden experten een belangrijke vraag voor: ‘Wat zijn duurzame vleesvervangers?’

Maak kennis met de experten:

Laurens De Meyer is industrieel ingenieur in de voedingsindustrie en master in de Milieusanering en Milieubeheer. Hij was expert landbouw en voeding bij de Bond Beter Leefmilieu tot april 2021. Hij doet momenteel onderzoek naar porteïnetransitie aan de KU Leuven.

 

Louis De Jaeger is ondernemer en ontwerpt voedselbossen, tuinen en duurzame landbouwprojecten met tuin-, landbouw- en landschapsarchitectenbureau Commensalist. Als motivational speaker sprak hij al over het ondernemerschap en de drang om kennis door te geven op oa Artevelde Hogeschool, HoGent en het Vlaamse Parlement.

 

Eric De Maerteleire is bio-ingenieur en doctor in de Landbouwkundige en Toegepaste Biologische Wetenschappen. Hij was dertig jaar directeur van het Stadslaboratorium in Gent, waar hij onderzoek deed naar voedingsmiddelen. Hij schreef meerdere bestsellers, waaronder Gezond Eten, Gezond Ouder Worden (Manteau), over de relatie tussen voeding en veroudering en Fabels en Feiten over Voeding en Gezondheid.

Wat zijn duurzame vleesvervangers?

Kort: Vooral noten en soja.

Inderdaad, ook die vermaledijde soja. “De soja die we linken aan de ontbossing van het regenwoud – per minuut gaan zeventien voetbalvelden regenwoud in rook op -, is geen soja die voor humane voeding geproduceerd wordt, maar voor dierenvoeding”, nuanceert De Meyer. “De soja die bijvoorbeeld Alpro gebruikt, komt voornamelijk uit Frankrijk.” De Jaeger vult aan: “Op zich is het veel rendabeler/duurzamer om soja te eten, dan dieren die met soja zijn gevoed. Want als je van een kilo soja een burger maakt, dan gaat er heel weinig aan nutriënten van verloren. Terwijl, als je een kilo soja in een koe steekt, dan ga je nooit diezelfde kilo aan voedzame stoffen terugzien in dat vlees.” Ook De Maerteleire pleit voor soja: “Het is een van de weinige plantaardige producten met een volledig eiwitprofiel dat te vergelijken is met dierlijke producten.” Al wil hij wel waarschuwen voor vegetarische bereidingen als burgers of worstjes: “Door al die toevoegingen van E-nummers, vetten en suikers zijn ze niet per se de meest gezonde oplossing. Ga dus voor zo onbewerkt mogelijk.”

Dé ecologische, onvolprezen topleveranciers van eiwitten zijn echter de boomvruchten: onze noten, stelt De Jaeger. Hij is dan ook helemaal gewonnen voor agroforestry, ofte: bomen in de landbouw. “Bomen zijn de beste machines die CO2 opslaan in de bodem, die mineralen uit diep in de bodem naar boven pompen en via bladval op de grond laten vallen, om de andere planten en zichzelf mee te voeden. Ze zorgen voor schaduw in het opwarmende klimaat en vormen een windbarrière tegen uitdrogende en erosievormende winden.” De Maerteleire beaamt: “Laten we het proportioneel veel te grote areaal voor intensieve veeteelt inkrimpen en daar voedselbossen op zetten. Dat komt ook de biodiversiteit van de fauna en flora ten goede.”

Pro planeet

  • Wil je weten hoe jouw voedselkeuzes het milieu beïnvloeden? Dat kun je online berekenen via de Climate Change Food Calculator van de BBC.
  • Voor betrouwbare informatie om gezonder, duurzamer en veiliger m.b.t. voeding te kunnen kiezen, moet je bij het Voedingscentrum (voedingscentrum.nl) en Gezond Leven (gezondleven.be) zijn.
  • Als je meer de plantaardige kant op wilt, check dan de website van Eva vzw (evavzw.be).
  • Op zoek naar biopunten voor groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen en brood dat de tijd krijgt om te rijzen? Surf naar biomijnnatuur.be

Ethisch leesvoer

  • Wat (w)eten we? – de waarheid over ons voedsel en Moet er nog vlees zijn? van Laurens De Meyer.
  • Fabels en feiten over voeding en gezondheid, Hele en halve waarheden en complete onzin over voeding en Gezond eten, gezond ouder worden van Eric De Maerteleire.
  • We eten ons dood van Louis De Jaeger.

 

Heerlijke vegetarische en veganistische recepten:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content