Dé culi-tip: De Groene GaultMillau

Hij is kersvers van de pers: de Groene GaultMillau. Een trendbewuste bestseller, want bij steeds meer restaurants spelen groenten een hoofdrol.

Elk jaar kiest groentekok Frank Fol de beste groenterestaurants van de Benelux, en voor deze tweede editie zijn dat Graanmarkt 13 in Antwerpen, Le Coq aux Champs in Soheit-Tinlot en Bolenius in Amsterdam. Verder vind je er meer dan 300 topadressen van groenterestaurants, markten en winkels, soep- en saladbars en plukboerderijen, plus interviews met onder meer Kris Verburgh van De Voedselzandloper. Ambassadeurs van de gids zijn Sergio Herman en Nick Bril van The Jane en de Franse groentechef Alain Passard.

nieuwe GM

Groene Gault&Millau, uitgeverij GaultMillau Belux, € 15,95.
> Shop nu

Ontdek onze persoonlijke zes favoriete groenterestaurants 

 

Fleur de sel

Antwerpen

Chef Alex Verhoeven kweekt niet alleen zijn eigen groenten, maar ook een 30-tal soorten bloemen en kruiden. Hij maakt er in Fleur de Sel inventieve, evenwichtige gerechten mee. Proef zeker de wortelvariatie met yoghurt en gerookte haringkaviaar en de gerookte aardpeer met sint-jakobsvrucht, citrus en macadamianootjes.

Fleur de Sel, Turnhoutsebaan 189, Kasterlee, 014/75.34.68.
> Ontdek hier een wegenkaartje

Mail het woord 'FLEUR DE SEL' naar feelitvoordeel@feeling.be. Met de code die je ontvangt, krijg je een gratis kop koffie/thee aangeboden na de maaltijd.

Actie loopt tot eind oktober.

Zeno

West-Vlaanderen

Reinout Reniere is een kei met groenten. Hij maakt er in Zeno de meest spectaculair ogende en verrassende gerechten mee. Zijn vaste waarden zijn jonge pastinaak met verse geitenkaas en weisaus, oester met andijvie en rookworst en asperges uit Damme met varkenskop en veldkers. 

Zeno, Vlamingstraat 53, Brugge, 050/68.09.93.
Ontdek hier een wegenkaartje

Taste

Dirkjan Decock van Taste and Colours gebruikt enkel ambachtelijk gekweekte groenten van lokale leveranciers, aangevuld met 70 soorten kruiden en eetbare bloemen uit zijn tuin. Zijn gerechten zijn licht en speels met zuivere smaken. Een aanrader: de combinatie van roggewang, quinoa, cantharel en kardemom.

Taste and Colours, Groeningelaan 22, Kortrijk, 056/40.40.40.
> Ontdek hier een wegenkaartje

Vlierhof

Limburg

'Recht vanuit de moestuin op het bord' is al meer dan 25 jaar het motto van Dominique Vreven, een van de pioniers van de groentekeuken. In 't Vlierhof put hij uit zijn grote moestuin voor gerechten als zomersla met kalfszwezerik, stengeluitjes, gestreepte en gele bietjes, peterselie en aubergine.

't Vlierhof, Hasseltsestraat 57A, Bilzen, 089/41.44.18.
> Ontdek hier een wegenkaartje

Eat love

Oost-Vlaanderen

De groenten voor Eat Love Tastings komen uit het stadstuintje van chef Nicolas Decloedt, aangevuld met de oogst van een viertal duurzame producenten. Proef er de witte kool, 7 uur in de oven gegaard, met Pas de Rouge-kaas en aardappel, en een dessert van groene selderij gekonfijt in suikerstroop met seldermeringue en ijs van zuring en peper.

Eat Love Tastings, Onderbergen 25, Gent, 0486/800.100.
> Ontdek hier een wegenkaartje

L'air

Vlaams-Brabant

In een vorig leven was David Schulz filosoof, psycholoog en musicus. Bij L'Air des Sens kookt hij met liefde voor de natuur. Met (zee)groenten, wilde kruiden en wortels maakt hij gerechten als algen met gin-tonic, rode biet met gerookte paling en mierikswortelkwark en aardpeer met kriek lambik, bladpeterselie en Oost-Indische kers.

L'Air des Sens, Vincent Betsstraat 12, 3 Zoutleeuw, 011/59.23.31.
> Ontdek hier een wegenkaartje

Mail het woord 'L'AIR DES SENS' naar feelitvoordeel@feeling.be. Met de code die je ontvangt, krijg je een gratis aperitief van het huis t.w.v. 7 euro.

Actie loopt tot eind oktober.

Partner Content

Gesponsorde content