Dé culitip: Kookboeken

Iedereen in Vlaanderen heeft inmiddels een Pascale Naessens, Piet Huysentruyt of Jeroen Meus in het kookboekenrek staan. Zorg dus voor een échte verrassing onder de boom met deze originele, inspirerende en nog niet zo bekende kookboeken.

Onze aanraders

Bitter

Bitter is de trend

Waarom zijn we allemaal als een blok voor de gin & tonic-rage gevallen? Omdat bitter steeds populairder wordt in de keuken. Denk ook aan ingrediënten zoals koffie, pure chocolade, kardoen, rucola en witlof. In dit kookboek lees je alles over de vaak minder goed begrepen bittere smaken en hoe die een extra dimensie kunnen toevoegen aan je kookkunsten. De recepten variëren van de beste Campari orange tot asperges met bloedsinaasappelsaus.

Bitter, Jennifer McLagan, 10 Speed Press, € 25,99.
> Bestel nu

Thais

Thais bij je thuis

Nadat hij meer dan twintig jaar door Thailand reisde, opende Andy Ricker een straatstalletje in Portland (VS). Vandaag runt hij 6 restaurants, waaronder twee in New York City. Ricker claimt niet dat het allemaal 100 % authentiek is, maar hij probeert wel steeds de 'echte' Thaise smaken zo veel mogelijk te benaderen met westerse ingrediënten en keukentoestellen. Deze recepten kun je dus allemaal in je eigen keuken klaarmaken na een bezoekje aan de Aziatische supermarkt in je buurt.

Pok Pok, Andy Ricker, Good Cook Publishing, € 29,95.
> Shop nu

Marokkaans

Marokkaanse verrassingen

Dit luxe kookboek met prachtige foto's is de ultieme ode aan de Marokkaanse keuken. Je wordt aangemoedigd om zelf basisgerechtjes klaar te maken, zoals harissa of opgelegde citroenen. Verder ga je op reis langs de kust, waar visrecepten centraal staan, maar breng je ook een bezoekje aan de soek van Marrakesh. De recepten variëren van eenvoudige kip met groene olijven tot meer feestelijke gerechten zoals zeebaars met dadels en zilveruitjes. 

Uit Marokko, Rob & Sophia Palmer, Good Cook Publishing, € 35.
> Shop nu

Heston

Heston's kijkfeest

Een kookboek of tv-programma van Heston Blumenthal is zoals Alice in Wonderland: je hebt geen idee waar het allemaal naartoe gaat. In Historic Heston neemt hij je mee op een historische trip naar vervlogen tijden, toen vlees bijvoorbeeld werd vermomd als mandarijntjes. In dit kookboek vind je geweldige foto's die eruit zien als middeleeuwse schilderijen, recepten van 4 bladzijden en quasi onvindbare ingrediënten. Wij kennen niemand die dit écht zou willen koken, maar het is ge-wel-dig om naar te kijken. Dit boek verscheen eerst in een dure luxe-editie, maar is nu ook verkrijgbaar als paperback.

Historic Heston, Heston Blumenthal, Bloomsbury Publishing, € 52,99.
> Shop nu

Orange

Prison food

Fans van het bejubelde Orange is the New Black kunnen zich in de handen wrijven: dit boek is niet alleen een verzameling van 65 gevangenisrecepten die béter smaken dan in de gevangenis, maar ook een leuk fotoboek met meer dan 100 foto's van onvergetelijke momenten uit de tv-serie. De keuken speelt een centrale rol, omdat die wordt gerund door de gevangenen. De gerechten worden allemaal in beeld gebracht als 'prison food' en hebben namen als Red's Chicken Kiev en Miss Claudette's Coconut Cake.

Orange is the New Black: The Cookbook, Hartley Voss, Alex Regnery & Jenji Kohan, Abrams, € 21,99.
> Shop nu

Jamie

Smaakbommen voor je vrienden

Je zou denken dat we Jamie Oliver intussen een beetje beu zijn, maar na drie minuten bladeren, zijn we opnieuw helemaal fan. Deze verzameling recepten doet je verlangen naar je vrienden met wie je samen een pintje drinkt en ongedwongen samen bent tot de zon opkomt. Verwacht geen snelle, handige recepten voor elke dag, maar wel uitgebreide smaakbommen waar je een tijdje mee bezig bent. Het resultaat is hartverwarmend en lekker tot in de hoogste graad.

Jamie's Comfort Food, Jamie Oliver, Kosmos Uitgevers, € 29,99.
> Shop nu

Partner Content

Gesponsorde content