Citroensoufflé om van te smullen

De citroensoufflé is een heerlijk dessert geïnspireerd uit de Franse keuken. Zeker de moeite waard om uit te testen. 

Voor 4 personen:

  • Zachte boter, 25 g
  • Fijne suiker, 70 g
  • Bloem, 3 eetlepels
  • Maïszetmeel, 1 opgehoopte eetlepel
  • Melk, 2,5 dl
  • 4 eieren, gesplitst
  • Citroensap en zeste
  • Poedersuiker

Vet 4 souffléschaaltjes (ramekins) in met boter, ook de randen. Zet ze even in de koelkast en bestrijk dan met een tweede laagje boter. Strooi wat suiker in de schaaltjes tot de binnenkant volledig bedekt is. Giet het teveel aan suiker uit de schaaltjes en zet ze in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200°C.

Verwarm in een steelpan op een middelhoog vuur de boter tot een geel bruisend schuim. Voeg de bloem en het maïszetmeel toe en roer 1 minuut tot het mengsel begint te pruttelen. Haal van het vuur en voeg geleidelijk de melk toe en klop met de garde tot je een glad mengsel krijgt. Roer er vervolgens 4 eetlepels suiker door. Zet de pan opnieuw op het vuur en verwarm het geheel tot het zachtjes begint te binden. Haal van het vuur en roer er de zeste en het citroensap door. Roer er ten slotte de eierdooiers door. Klop in een andere schone kom de eiwitten stijf. Voeg tijdens het kloppen de overige suiker geleidelijk toe. Schep eerst 1/4 van de eiwitten door het eierdooiermengsel. Spatel er vervolgens voorzichtig de rest van de eiwitten door.

Schep het schuimige citroenmengsel in de ingevette ramekins tot een halve cm van de rand. Laat je vingers langs de bovenste rand van de vorm glijden (dit zal ervoor zorgen dat je soufflé mooi rechtop rijst) en bak de soufflés 20 minuten tot ze stevig zijn. Haal ze voorzichtig uit de oven en dien meteen op. Bestrooi met poedersuiker.

Op zoek naar nog meer heerlijke desserts? Check dan hier dit koude soepje van witte chocolade.

Nog meer recepten: 

Brunch op zondag: boterham met lamsbout en rozemarijnmayonaise

Frisse lentesalade met rode biet en geitenkaas

Partner Content

Gesponsorde content