De burgerbijbel + ons favoriete recept!

Na 19 jaar in de sportjournalistiek maakte Robin Janssens een carrièreswitch en startte hij vorig jaar met zijn droomzaak: De Burgerij in Berchem. Nu komt hij met zijn gelijknamige boek op de proppen, waaruit wij je ons favoriete recept tonen.

In zijn boek toont Janssens aan de hand van 60 recepten dat hamburgers heus niet steeds vettig en ongezond moeten zijn. Bijvoorbeeld recepten van de Kukelekurrie, de Chilly Willy of de Samurai Salmon worden prijsgegeven.

FEELING FAVORIET: BANGKOK TEMPTATION

 

Ingrediënten burger

Bangkok Temptation

* 500 g varkensgehakt
* 1 ei
* 1 stengel citroengras, enkel het witte deel
* 4 verse korianderwortels
* 1 el witte peperbollen
* 4 teentjes knoflook
* 3 el vissaus
* 1 el suiker
* 1 rode chilipeper, zonder zaadlijst en grofgehakt
* paneermeel
* peper en zout
* arachideolie

Ingrediënten toppings
* paksoi, grofgesneden (groen en wit apart houden)
* arachideolie
* peper en zout

Ingrediënten saus

* 100 ml kokosmelk
* Thaise rode currypasta
* ½ el rietsuiker
* 2 blaadjes vers citroenblad, fijngehakt
* ½ el vissaus
* peper en zout

Hoe maak je het?

Breek het ei bij het gehakt. Plet het citroengras en de korianderwortels, witte peperbollen en knoflook in een vijzel tot een pasta. Voeg deze pasta samen met de vissaus, de suiker en de rode chilipeper bij het gehakt. Meng de ingrediënten terwijl je beetje bij beetje paneermeel toevoegt tot het een vaste massa is. Breng op smaak met peper en zout. Maak vier ronde burgers en laat ze even rusten in de koelkast.

Warm de helft van de kokosmelk op en voeg de currypasta toe als je ziet dat de olie van de melk begint te scheiden.

Zijn de geuren van de currypasta goed losgekomen, voeg dan de suiker, citroenblaadjes en vissaus toe. Laat opkoken en giet er de rest van de kokosmelk bij. Breng nogmaals aan de kook en kruid met peper en zout.

Roerbak het wit van de paksoi in hete arachideolie. Voeg het groen toe wanneer het wit bijna beetgaar is. Bak nog even verder. Kruid af met peper en zout.

! TIP van de auteurs !

Korianderwortels vind je bij de Japanse of Aziatische supermarkt. Daar liggen ze vaak als volledige plantjes, maar hier heb je alleen de stelen nodig. Citroengras koop je er ook, uit de koeling of uit het vriesvak.

De Burgerij, verschijnt op 14 september 2013, € 22,50, via Borgerhoff-Lamberigts

Partner Content

Gesponsorde content