Nieuwe lentevoornemens: deze voedingsgewoontes pas je best aan volgens een expert

Je voornemens voor januari al lang vergeten? Geen probleem. Met die eerste lentezon is het tijd voor een nieuwe start. Je leven radicaal omgooien is wat veel van het goede. Alcohol, rood vlees of chocolade... Een expert tipt welke voornemens deze lente écht de moeite waard zijn.

De lente is voor veel vrouwen hét moment om eindelijk werk te maken van die gezonde voornemens. Zwaar diëten is geen goed idee. “Streng diëten en jezelf te veel dingen ontzeggen, leidt tot overeten”, zegt voedingsdeskundige Jennie Gough aan Harpers Bazaar. Daarom tipt ze haalbare én goede voornemens voor een gezonde lente.

1. Drink koffie om 11 uur

Je drinkt een kopje als je opstaat, als je op je werk aankomt en waarschijniljk nog eentje na de middag. Te veel koffie zorgt voor een energiedip achteraf. Het zwarte goud volledig van het menu schrappen, geeft je ontwenningsverschijnselen. Bovendien biedt koffie ook een aantal voordelen. Verander daarom hoeveel je drinkt én op welk uur van de dag je drinkt. “Volledig stoppen geeft je hoofdpijn en maakt je geïrriteerd”, legt Jennie uit. “Drink een kopje in het midden van je ochtend, zo’n 3 à 4 uur nadat je bent opgestaan. Wanneer je net uit bed bent, is het natuurlijke cortisolgehalte in je bloed het hoogst, dat is het hormoon dat je op gang trekt. Koffie doet je cortisolgehalte stijgen, en dat is op dit moment van de dag niet nodig.” Klinkt het toch te zwaar? Probeer dan eerst het aantal kopjes te verminderen of de helft te vervangen door déca.

2. Kies voor natuurlijke suikers

Dat suiker echt niet goed voor je is, weet je ondertussen al. Kies daarom voor natuurlijke suikers, het is beter voor je huid, je gezondheid en je lijn. Wanneer je regelmatig frisdrank drinkt, koekjes of ontbijtgranen eet, is het niet zo eenvoudig om suikers te schrappen. Bovendien bevatten heel wat ingrediënten veel meer suikers dan je denkt. “Volledig stoppen is heel erg moeilijk, maar door minder suikers te eten én te kiezen voor natuurlijke suikers, doe je het al prima. Vervang je frisdranken en fruitsappen door water, eventueel met vers fruit. “Vervang je ontbijtgranen door zelfgemaakte granola en voeg natuurlijke zoetmakers toe, denk aan fruit of honing. Vervang je chocopasta door pindakaas, en zorg dat je altijd fruit bij de hand hebt als je zin hebt in een snack. En zelfs als je zin hebt in een smoothie, maak gerust, die bevat dan misschien wel veel fruitsuikers, het is nog altijd een pak gezonder dan dat stuk cake of die reep chocolade.”

3. Investeer in donkere chocolade van goede kwaliteit

Heb je dan toch zin in die reep chocolade, laat het dan op zijn minst eentje zijn in pure chocolade van goede kwaliteit. “Veel mensen vinden het moeilijk om chocolade op te geven, maar dat hoeft ook niet. Vervang je witte of bruine chocolade door een pure variant. Die laatste bevat meer antioxidanten die goed zijn voor je hart, bovendien helpt het de bloeddruk verlagen en zou het je geheugen verbeteren. Bovendien is het veel moeilijker je te overeten in chocolade.” Al raadt ze toch nog aan om de ingrediëntenlijst grondig te lezen. “Er moet minstens voor 70% cacao in zitten, in (goedkope) chocolade uit de winkel, zit vaak nog veel geraffineerde suiker.”

4. Vanaf nu is vrijdag vegetarisch

We begrijpen dat het niet evident is om meteen veganistisch te gaan leven, maar probeer alvast minstens één dag vleesvrij te houden. Uit onderzoek blijkt dat een dieet met minder vlees, het risico op hart- en vaatziekten, kanker en diabetes vermindert. Bovendien kan het je helpen afvallen volgens onderzoek gepubliceerd in The Journal of the American College of Nutrition. “Helemaal geen vlees meer eten leidt vaak tot pasta’s met veel kazen of andere vette alternatieven. Eet daarom naast kip ook eens vis en tofu, eieren, noten, zaden, bonen en linzen.” En beperk rood vlees tot een minimum.

5. Geniet (terug) van een drankje

Nu Tournée Minérale gestopt is, moet je niet meteen terug in de drank vliegen. Maar alcohol past volgens Jennie in een gezonde levensstijl. “Drankjes als gin, vodka of whiskey met ijs, zijn caloriegewijs de beste opties. Zoete cocktails vermijd je liever, vaak zitten ze boordevol calorieën en suiker of zoetstoffen. Een glaasje wijn moet ook kunnen. Al draait het allemaal om de gezonde hoeveelheden. Het is een goede tip om na ieder alcoholisch drankje twee glazen water te drinken. Zorg bovendien dat je op voorhand iets gegeten hebt zodat het bloed niet té snel wordt opgenomen in je bloed.” Daarnaast raden we nog aan om de nachtelijke pittabezoeken – nà het drinken van alcohol – te vermijden.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content