Culinaire herfst: 4 toptrends

Lekker koken, nieuwe adresjes ontdekken om heerlijk te tafelen, in fijne boeken snuffelen om de allerbeste recepten bij elkaar te sprokkelen voor een volgend dinertje,... In het digitale magazine feel.it ontdek je elke week opnieuw de allerbeste culinieuwtjes.

Elke week het lekkerste culinieuws en het beste op tablet? Download nu de feel.it app.

feelit bannerappstoreplaystore

Een voorsmaakje:

  • Kersvers van de pers: de Groene Gault Millau.
    Een trendbewuste bestseller, want bij steeds meer restaurants spelen groenten een hoofdrol. Elk jaar kiest groentekok Frank Fol de beste groenterestaurants van de Benelux, en voor deze tweede editie zijn dat Graanmarkt 13 in Antwerpen, Le Coq aux Champs in Soheit-Tinlot en Bolenius in Amsterdam.

    Verder vind je er meer dan 300 topadressen van groenterestaurants, markten en winkels, soep- en saladbars en plukboerderijen, plus interviews met onder meer Kris Verburgh van De Voedselzandloper. Ambassadeurs van de gids zijn Sergio Herman en Nick Bril van The Jane en de Franse groentechef Alain Passard.

    Groene Gault&Millau, uitgeverij GaultMillau Belux, € 15,95.
     

  • Trend: HNGRY in Antwerpen
    We zagen het concept al eerder bij Kochhaus in Berlijn en nu is er HNGRY in Antwerpen: een foodstore waar je niet langer per ingrediënt shopt, maar per gerecht.
    Zin in Thaise curry? Bij HNGRY kun je effectief één teentje knoflook, drie takjes koriander en een klein stukje gember kopen. Gedaan dus met een koelkast vol authentieke Aziatische ingrediënten die zienderogen verleppen. De winkel is ingericht per gerecht, waardoor je meteen inspiratie opdoet en het shoppen snel en efficiënt gebeurt. Geen verspilling, geen tijdverlies.
    HNGRY, Kleine Markt 14, 2000 Antwerpen.
     
  • De comeback van sherry
    Vergeet die fles die bij je grootmoeder veel te lang in de aperitiefkast staat. Sinds tapas de culinaire wereld hebben veroverd, heeft sherry een grootse comeback gemaakt. Het is nu eenmaal de enige wijn die bij zo'n grote variëteit aan hapjes past – iets wat de Spanjaarden natuurlijk al lang wisten.

    Sherry is de Engelse naam voor jerez. Het is een wijn van de palominodruif die op dit moment geoogst wordt rond Jerez de la Frontera in Andalusië. Als de wijn eenmaal in het vat zit, voltrekt zich het natuurlijke wonder van deze streek: de ontwikkeling van flor, een gistlaag op de wijn, verantwoordelijk voor de karakteristieke nootachtige smaak.

    Sherry bestaat in vele varianten, van de droge, pittige fino, over de zilte manzanilla, tot de voller smakende amontillado, en deoloroso, perfect bij kaas. Liever zoet? Van de suikerrijke pedro ximénez-druif en van moscatel wordt ook zoete sherry gemaakt.
     

  • Het seizoen van de paddenstoel
    Het is weer paddenstoelentijd! Op dit moment van het jaar springen ze overal uit de grond en is het aanbod erg ruim én lekker. Moeilijk kiezen? Mix ze naar hartenlust!

    Onze favorieten:
    Eekhoorntjesbrood (cèpe): de donkere exemplaren zijn sterk geparfumeerd van smaak, maar de bleekste vinden wij nog altijd het lekkerst. Bak ze eerst op een laag vuur om het vocht te laten verdampen, zet het vuur dan hoger.
    Hanenkam (cantharel): trechtervormig, met een pittige, peperachtige smaak.
    Dooierzwam (girolle): oranje tot bruinachtig, peperachtige smaak.
    Hoorn van overvloed (trompette de mort): heeft qua smaak en geur wat weg van verse truffel.
    Gele stekelzwam (pied de mouton): vast, ruw vlees. Pas op: jonge exemplaren hebben een aangename delicate smaak, oudere worden vaak bitter.
    Paarse ridderzwam (pied bleu): kruidige geur, soms gebruikt als vervanger van eekhoorntjesbrood.

Elke week het lekkerste culinieuws op je tablet?
Download meteen de feel.it app en ontdek in het digitale magazine het beste van de week op tablet! 

feelit bannerappstoreplaystore

Partner Content

Gesponsorde content