Dit zijn de winnaars van de Henry van de Velde Awards

Design Vlaanderen heeft voor de 22e keer de Henry Van de Velde Awards uitgereikt in BOZAR in Brussel. Er worden 3 prijzen uitgereikt aan designers en designbedrijven die uitblinken in uitzonderlijke kwaliteit.

1. Award voor loopbaan: Paul Verhaert

In 1969 richtte Paul Verhaert zijn bedrijf Verhaert Company op. De ontwerper, afgestudeerd aan de Design Academy van Eindhoven in 1968, is een servicedesigner pur sang. Hij ontwierp meer dan 500 innovatieve producten en werkte samen met industriële sectoren, tot in de ruimtevaart toe. Verhaert was bestuurder van Agoria, lector aan de UAMS (University Antwerp Management School) en hoogleraar aan de Hogeschool Antwerpen

Verhaert krijgt een geldprijs van 5.000 euro. Maar vertelde tijdens de uitreiking dat hij iets nuttigs wil doen met het geld. "Verhaert Company doet er 25.000 euro bovenop. Het geld wordt gebruikt om prijzen te schenken aan studenten met innovatieve ideeën."

Paul Verhaert

2. Award voor Bedrijf: Materialise

Wilfried Vancraen richtte 25 jaar geleden Materialise op. Ondertussen is het uitgegroeid tot internationale hoofdrolspeler in additive manufacturing of 3D-printing, in de software om die printers te bedienen en in onderzoek naar toepassingen ervan in de biomedische sector. 

Materialise ontvangt een geldprijs van 5.000 euro.

Gripper

3. Award voor jong talent: Made

Made is een design- & innovatiestudio uit Antwerpen. Met een team van 12 design thinkers & researchers helpen ze hun klanten innoveren door inzichten van de gebruiker te vertalen naar inspirerende producten, diensten en digitale interfaces. Zo waren ze mee verantwoordelijk voor onder andere Bringme, waarmee je pakketjes en andere thuisleveringen op om het even welk moment kan ontvangen, ook al ben je niet aanwezig.

Made ontvangt een geldprijs van 5.000 euro. 

POSTVAK

4. De publieksprijs 2014: Daily Needs

Het doel: tuintjes creëren in de stad. Daily-Needs is een modulair programma om te tuinieren en kleinvee te houden. Je kan groenten telen, kippen houden en tuingereedschap opbergen. Goed voor de publieksprijs en voor 2.500 euro.

KIPPENHOK

OVAM Ecodesign Award PRO

Ook OVAM reikte dit jaar opnieuw zijn Ecodesign Award PRO's uit in de BOZAR. OVAM wil zo bedrijven en ontwerpers belonen voor hun inspanningen om hun producten en diensten te verduurzamen

5. Product op de markt: Buggybooker

De award voor product op de markt ging naar de 'Buggybooker' van Boonen Design Studio. In 10 steden kan je al een buggy huren. De bedoeling is om ouders en grootouders te doen kiezen voor een duurzame verplaatsing met het openbaar vervoer, zonder dat ze een buggy moeten meezeulen, die huren ze ter plaatse. 

Ontwerpbureau Boonen Design Studio ontvangt een geldprijs van 4.000 euro en een promotiefilm. 

BOOKER

6. Product in ontwikkeling: Rubbish 2.0

Familiebedrijf Nobel Flooring maakt al jaren houtvloeren. Toen Maarten van Imschoot voor de stapel afval in zijn bedrijf stond, wilde hij er iets mee doen. Rubbish 2.0 is een duurzame parketvloer gemaakt van restmaterialen. De toplagen hebben een typisch lijnenspel. Nobel Flooring ontvangt 2.000 euro en een promotiefilm.

ECOLOGISCHEVLOER

De tentoonstelling met alle winnende projecten van de HVDV Awards & Labels en de OVAM Ecodesign Award PRO is nog te bezichtigen tot 20 maart 2016 in de BOZAR.

 

Lees ook: 

Gestoord is het nieuwe normaal

Bijzonderde opbergers

Kamerplant zkt. mooie pot

Partner Content

Gesponsorde content