7 tips om voorjaarsvermoeidheid tegen te gaan

Heb je soms last van energietekort en wisselende stemmingen? Daar zit voorjaarsvermoeidheid hoogstwaarschijnlijk voor iets tussen! Professor Johan Verbraecken is verbonden aan het multidisciplinair slaapcentrum in Antwerpen en geeft ons 7 tips om ook tijdens de lente te slapen als een roosje.

1. Sport regelmatig

Sporten zorgt voor een diepere slaap en verbetert dus je slaapkwaliteit. Hierdoor zal je minder slaap nodig hebben.  Door te bewegen zal je stressniveau dalen, en je lichaamsgewicht verminderen, wat je beter doet slapen. Let er wel op dat je geen zware inspanningen doet 3 tot 4 uur voor het slapengaan. Een half uurtje met de hond gaan wandelen is bijvoorbeeld al goed voor je lichaam. Meer redenen nodig? Hier lees je waarom wandelen zo gezond is.

2. Hou rekening met seizoenen

Slaap hangt ook samen met je lichaamstemperatuur. De temperatuur van je lichaam moet namelijk afkoelen om goed te kunnen slapen. Dat is uiteraard moeilijker in de zomer. Zorg er daarom voor dat je niet te warm bent ingedekt. Blijf tijdens de zomerperiode ook niet te laat buiten want dan ben je langer blootgesteld aan het licht, wat je slaapkwaliteit negatief beïnvloedt. Lees je graag nog een beetje voor het slapengaan? Hier vind je 5 tips.

3. Bye coffee, hello milk!

Vermijd koffie, thee, cola en energiedrankjes. Drink zeker niet meer dan 3 kopjes koffie per dag. Ook cola zero is een boosdoener. Deze drank is namelijk wel suikervrij, maar niet cafeïnevrij. Een goed alternatief voor 's avonds is warme melk met honing. Melk verhoogt namelijk de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Je warme handen openen bovendien je porieën zodat lichaamswarmte wordt afgegeven. Dit doet je lichaamstemperatuur dalen waardoor je beter zal slapen. En overdag drink je natuurlijk water. Hier lees je wat dagelijks anderhalve liter water drinken doet met je lichaam.

4. Let op je voedingspatroon

Eet geen zware maaltijden voor het slapengaan. Je lichaam heeft energie nodig om dit te verwerken en het verhoogt ook de kans op reflux. Hierdoor zal je minder snel in slaap vallen. Eet ook niet te pikant en vermijd eiwitrijke voeding. Stop bovendien met roken want het nicotinetekort tijdens je slaap, houdt je wakker. Kies liever voor een lekker stuk fruit, hier vind je er 7 die je helpen gewicht verliezen.

5. Ban schermen uit je slaapkamer

Een televisietoestel in je slaapkamer zorgt voor een actievere geest. Draai ook je wekker om zodat je niet kan zien hoe laat het is. Dat besef zorgt namelijk voor opwinding waardoor je moeilijker kan inslapen. Ook multimedia als smartphones zorgen ervoor dat je later gaat slapen waardoor je slaapkwaliteit er op achteruit gaat. Het blauwe licht zorgt er bovendien voor dat melatonine wordt onderdrukt. 

6. Neem een warme douche

Rituelen zijn belangrijk, ook als het op slapen aankomt. Zo is een warm bad nemen goed voor je omdat het je spieren ontspant. Zorg er wel voor dat het water niet te heet is. Dit verhoogt namelijk je lichaamstemperatuur wat je slaappatroon niet ten goede komt. Een korte warme douche is beter omdat dit je lichaamstemperatuur doet dalen.

7. Slaap niet te veel

Beperk je slaapperiode tot het aantal uren dat nodig is. Gemiddeld is dat zo'n 7 à 8 uur. Als je een powernap doet overdag, beperk dit dan tot 20 minuten want anders breng je je  slaappatroon in verwarring.

Johan Verbraecken en Tine Bergen schreven S.O.S Slaap, een boek rond slaapstoornissen en een gezonde levensstijl. Verkrijgbaar in de boekhandel voor €17,90.

Meer weetjes over slapen:

Dit doet te weinig slaap met je lichaam

Met deze 5 voedingsmiddelen slaap jij als een roosje

Zo slaap je vannacht beter dankzij je iPhone

Partner Content

Gesponsorde content