Bewegen voor of na de maaltijd: wat doe je best?

Beweging is belangrijk voor je gezondheid en voor je lijn. Maar wanneer val je nu eigenlijk het snelst af? Als je sport voor het eten, of als je wacht tot na je maaltijd?

 

“De volgorde maakt helemaal niets uit”, vertelt Jorn Trommelen, voedingswetenschapper aan Maastricht University, aan Margriet. “Als je wilt afvallen telt de energiebalans. Hoeveel calorieën je binnenkrijgt en hoeveel je er verbrandt dus. De volgorde speelt daarin geen rol.”

Vijftigplusser en overgewicht?

Toch kan de volgorde een invloed hebben? Ben je boven de 50, heb je overgewicht, een weinig actieve levensstijl en voel je je vaak loom na een maaltijd? Dan heeft je lichaam waarschijnlijk veel meer insuline en kostbare tijd nodig om de bloedsuikerspiegel omlaag te krijgen na een maaltijd. “Dan is het voordeliger voor je gezondheid om na de maaltijd te bewegen, in plaats van andersom”, klinkt het. Uiteraard kies je voor een gezonde lichte maaltijd. Wandelen is een prima manier om je eten te laten zakken. Hier vind je bovendien 17 redenen waarom wandelen zo gezond is.

Waarom bewegen?

Bewegen is om legio redenen gezond. Niet enkel je gewicht vaart er wel bij. Bewegen houdt bijvoorbeeld ook de bloedsuikerspiegel gezond, en dat is belangrijk. Een hoge bloedsuikerspiegel is namelijk schadelijk voor bloedvaten en weefsels. Door onmiddellijk na de maaltijd te bewegen, worden de meeste koolhydraten (brood, pasta, rijst,...) onmiddellijk verbrand. Hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel minder sterk en heeft je lichaam minder insuline nodig. Dat verklaart ook waarom mensen met diabetes minder insuline moeten spuiten als ze regelmatig bewegen.

Wandelen of intensievere sporten?

Ga je lopen of naar de fitness? Dan ken je ongetwijfeld het gevoel dat een volle maag niet fijn is om te sporten. “Is je prestatie je belangrijkste doel, dan is het wel verstandig om twee uur op voorhand een klein bordje volkorenpasta of een broodje te eten”, zegt de wetenschapper. “Dat eten is namelijk een goede brandstof. Na het sporten eet je best eiwitten, zoals een omelet met groenten. Op die manier kunnen je spieren sneller herstellen”, klinkt het. Maar wat voor belangrijk is, is een sport uitkiezen die bij je past. “Sporten hoeft niet noodzakelijk intensief te zijn, zelfs rustig wandelen of fietsen heeft een gunstig effect op je bloedsuikerspiegel.”

Het belangrijkste is dus vooral dat je beweegt. Is het al even geleden? Hier vind je 6 tips om vandaag nog te starten met sporten.

Bron: Margriet

 

Lees ook:

10 regels voor een écht gezond leven

Campagne toont gruwelijke gevolgen van diabetes

10 tips om je suikergebruik te verminderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content