Dit doet een wandeling met je brein

Dat wandelen goed voor je is, wist je natuurlijk al. Maar wist je ook dat wandelen een echte boost geeft aan je brein? En wel om deze 3 redenen. 

Een stevige wandeling door het bos is altijd een goed idee. Je kunt een frisse neus halen, doet aan beweging en hebt plezier. Maar ook je brein is je dankbaar als je je wandelschoenen uit de kast haalt. En wel om deze redenen. 

Bye, bye negatieve gedachten!

Naast het onmiddelijke gevoel van rust en voldoening, zorgt een stevige wandeling in de natuur ervoor dat je minder gaat piekeren. Iedereen wordt wel eens geconfronteerd met negatieve gedachten. Of het nu gaat om je job of die ene (dure) miskoop... Hoe dan ook, we kunnen vaak niet meer van belangrijke momenten in het leven genieten en soms worden we er zelfs depressief en angstig van. Onderzoekers hebben aan de hand van een studie dan ook ontdekt dat als je meer tijd in de natuur doorbrengt, je negatieve gedachten aanzienlijk verminderen. De proefpersonen die in een natuurlijke omgeving wandelden, vertoonden namelijk een lagere neurale activiteit in de prefrontale cortex. Say what? In menselijke taal: de omgeving in je hersenen die gerelateerd wordt met depressies en andere psychische aandoeningen

Boost je creatief denken

Digital detox! Ja, bij het horen van deze twee woorden produceren we spontaan enkele paniekkreetjes... Toch blijkt uit de studie dat ons creatief probleemoplossend denkvermogen er drastisch op vooruit gaat als we ons losmaken van al die ingewikkelde technologie. Zo gingen de proefpersonen van dit onderzoek vier dagen op stap met de rugzak zonder enig technologisch snufje. Ze werden gevraagd om enkele opdrachten op te lossen waarbij creatief denken een must was! Resultaat? Hun prestaties verdubbelden zich! Technologie en stadslawaai belasten onze cognitieve processen waardoor onze concentratie beduidend afneemt. Een lange wandeling waarbij we onze smartphone thuislaten, kan onze mentale vermoeidheid verbeteren, onze geest kalmeren en ons creatief denken boosten. 

Langer volhouden

Lichaamsbeweging is uiteraard goed voor ons algemeen welzijn. Reken daarbij de 400 tot 700 calorieën die je per uur verbrandt en je hebt geen excuus meer om je wandelschoenen niet van zolder te halen. Wandelen is bovendien ook minder belastend voor de gewrichten dan bijvoorbeeld lopen. Sport je daarnaast nog eens in de gezonde buitenlucht? Dan heb je meer kans om aan je programma vast te houden dan die fitnessfreaks. Een win-winsituatie als je het ons vraagt. Ga dus op zoek naar een paar stevige wandelschoenen en werk in laagjes zodat je je outfit kan aanpassen aan je lichaamstemperatuur. Maak eventueel ook gebruik van wandelstokken. Je verhoogt er niet alleen je snelheid mee, maar je doet zo ook de druk op je knieën afnemen. Ga en duik de vrije natuur in! 

Op zoek naar nog meer gezonde tips? Check dan hier vijf heerlijke en vooral slanke BBQ-recepten of deze zes tips om vandaag nog te starten met sporten

Lees ook: 

Dit keukenmiddeltje geeft je stralend witte tanden

7 problemen waar ieder koppel mee krijgt te maken

Wereldreiziger stelt moeder op originele manier gerust

Bron: Proceedings of the National Academy of Sciences

Partner Content

Gesponsorde content