Week van het hart: 5 misvattingen over hartproblemen rechtgezet

Tijdens de week van het hart wordt de aandacht gevestigd op hartproblemen. Cardiologen willen mensen aanzetten om symptomen te herkennen, risicofactoren in te perken en tijdig naar een arts te stappen. Er bestaan heel wat misvattingen over hartproblemen. Cardiochirurg Inez Rodrigus zet voor ons 5 misvattingen recht. 

 

1. Mannen lopen meer risico dan vrouwen

FOUT. Dacht je dat hartfalen vooral een probleem is dat mannen treft, dan heb je het mis. “Jaarlijks sterven 17.000 vrouwen aan een hartinfarct, bij mannen is dat 14.000. Ook als vrouw loop je dus zeker veel risico.” Een ‘stille’ hartaanval kun je herkennen, lees hier hoe.

2. Enkel oude mensen hebben veel kans op een hartinfarct

FOUT. Ook als je jong bent kun je een hartinfarct krijgen. “Er spelen meerdere factoren mee. Denk aan overgewicht, diabetes en erfelijkheid. Veel jonge mensen denken geen risico te lopen. Het is belangrijk gezond te leven en niet te roken. Bovendien ga je best regelmatig op controle bij een huisarts. Twee belangrijke oorzaken van een hartinfarct zijn een hoge bloeddruk en een hoge cholesterol. Er lopen te veel jonge mensen rond met een hoge cholesterol zonder dat ze het weten. Vraag dus de volgende keer een controle bij je huisarts.” Bovendien is ook voldoende slaap belangrijk, want te weinig slaap kan een invloed hebben op je cholesterol. Ontdek hier wat te weinig slaap nog meer doet met je lichaam.

3. Enkel mensen met een ongezonde levensstijl lopen risico

FOUT. “Een ongezonde levensstijl kan hartproblemen in de hand werken. Maar ook mensen die een gezond gewicht hebben, niet roken, voldoende bewegen en weinig met stress geconfronteerd worden, kunnen een hartaanval krijgen. Ook hier weer is het belangrijk om te weten hoe het met je cholesterol en bloeddruk gesteld is. Ook erfelijkheid speelt een belangrijke rol. Als veel mensen in je familie hartproblemen hebben of hadden, is de kans klein dat je zelf niet vroeg of laat hartproblemen krijgt. Daar moeten ook dokters bewust van zijn, wanneer mensen jonger dan 30 naar de Spoeddienst gaan, wordt vaak eerder aan maagproblemen gedacht, en dan kan het te laat zijn.” Gelukkig moet je geen calorieën tellen om voor een gezonde levensstijl te gaan. Dat zegt ook de gerenommeerde cardioloog Dariush Mozaffarian in een interview met Pascale Naessens. Lees hier de highlights uit het interessante gesprek.

4. Iedereen gaat best op bezoek bij een cardioloog voor een onderzoek

FOUT. “Het is niet nodig om allemaal preventief een bezoek te brengen aan een cardioloog. Wij raden mensen aan eerst naar de huisarts te gaan. Wanneer die merkt dat er symptomen zijn, wordt je doorverwezen naar een cardioloog. Heb je hardnekkige symptomen, zoals kortademigheid en pijn aan de borst. Dan kun je natuurlijk wel naar de spoeddienst gaan.”

5. De kans dat je een hartinfarct overleeft is klein

FOUT “De overlevingskansen zijn best groot. Maar het hangt natuurlijk af van hoe snel je er bij bent en hoe erg je hartaanval is. Ben je er tijdig bij, dan heb je meer dan 95% kans om te overleven.”

Door te stoppen met roken, gezond te eten en voldoende te bewegen verminder je de kansen op een hartaanval. Ben jij geen sportief type? Wandelen is al voldoende. Lees hier 17 redenen waarom wandelen zo gezond is.

Meer over gezondheid:

Inez Rodrigus is diensthoofd cardiochirurgie in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Ze voert onder andere onderzoek naar kunstharten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content