Stap voor stap, nee leren zeggen

Altijd ja zeggen, het is een gewoonte waar je moeilijk van afraakt. Een paar geruststellingen en tips van psychotherapeute Marijke Leys.

1. Stop met pleasen

Willen pleasen hoeft niet altijd negatief te zijn. Je moet van een jaknikker dus niet iemand worden die altijd en overal superassertief is.

2. Goed doen voor iedereen

Besef dat ‘goed doen voor iedereen’ voor jou een manier is om je kwetsbaarheid te beschermen en ervoor te zorgen dat je erbij hoort.

3. Het zal onwennig aanvoelen 

Wanneer je wilt overstappen naar de andere kant, naar meer nee zeggen, moet je je er bewust van zijn dat dat heel onwennig aanvoelt.

4. Neem je tijd

Neem de tijd om je aan te passen en erop te vertrouwen dat de ander niet afhaakt wanneer je nee zegt, want dat is vaak de grootste angst.

5. Laat je zelfvertrouwen groeien 

Doe het daarom met kleine stapjes – mensen hebben daar echt wel respect voor. Bij elke stap die je neemt, groeit je zelfvertrouwen. Er is niks mis met jou als je nee zegt tegen een vriendin die gaat verhuizen, terwijl jij al iets anders hebt gepland.

6. Persoonlijk proces

Weet dat het een heel persoonlijk proces is. Trucjes als ‘Kijk in de spiegel en beloof jezelf hardop om meer nee te zeggen’, werken niet. Elk proces vraagt tijd, geduld en mildheid voor jezelf.

Heeft ook je zelfvertrouwen een boost nodig? Check dan hier onze tips.

Lees ook: 

Wat als je plots erg ziek bent.

Opstaan om 5.30 uur: een handleiding.

Partner Content

Gesponsorde content