9 tips om je geheugen in topvorm te houden

Vergeet jij ook zo vaak dingen? Dankzij deze tips hou je je geheugen in topvorm. 

Waar liggen mijn sleutels ook alweer? En wat wilde ik nu weer vertellen? Herkenbaar? Dankzij deze tips onderhoud je jouw geheugen

1. Eet je hersenen fit

Misschien vreemd, maar om je hersenen fit te houden moet je gezond eten. Vitaminesupplementen zijn niet nodig, gezond eten is voldoende. Omega 3 en bepaalde vitamines zijn goed voor je hersenen. Ontdek hier de wondere werking van brainfood

2. Vermijd stress

Een bloeiende carrière, enkele toffe hobby's en een druk en interessant sociaal leven... We hebben het allemaal druk, en daarom ook wel eens stress. Maar stress is niet goed voor je geheugen. De angst die stress met zich meebrengt kan namelijk geheugenverlies veroorzaken. Hier vind je 5 tips om te ontstressen.

3. Slaap voldoende

Een goede nachtrust zorgt er niet alleen voor dat je je beter kunt concentreren, het helpt ook met het vastleggen van herinneringen en indrukken. Slecht slapen kan namelijk vergeetachtigheid veroorzaken overdag. Bovendien is een goede nachtrust niet alleen belangrijk voor je geheugen, hier lees je wat te weinig slaap doet met je lichaam.

4. Beweeg je brein fit

Bewegen is gezond, goed voor je lijn en je voelt je er mentaal beter door. Maar ook je geheugen is een goede reden om de sportschoenen aan te trekken. Wist je bijvoorbeeld dat een stevige wandeling je geheugen en leervermogen stimuleert? En onderzoek toonde aan dat mensen die als kind regelmatig aan beweging doen, later minder kans hebben op dementie. En er zijn nog heel veel redenen om te gaan wandelen. Je leest ze hier.

5. Minder sigaretten en alcohol

Af en toe een glaasje wijn kan zeker smaken. Maar alcohol zorgt net als tabak op een hoger risico op geheugenverlies en de ontwikkeling van dementie. Mensen die twee pakjes per dag roken op middelbare leeftijd hebben volgens onderzoek dubbel zoveel kans op dementie op oudere leeftijd. Te veel drinken kun je beter niet doen. Alcoholisten bijvoorbeeld, hebben vaak problemen met het kortetermijngeheugen. Een sommige gevallen is er zelfs sprake van onontkeerbaar geheugenverlies. Drinken met mate is dus de boodschap, met roken stop je zelfs beter volledig. Bovendien word je kater erger als je ouder wordt, hier lees je waarom.

6. Gebruik vaste plaatsen

Een routine aanmaken klinkt misschien saai, maar is prima om je geheugen te onderhouden. Leg bijvoorbeeld je telefoon altijd op dezelfde plaats, hank je sleutels aan een rekje en geef zaken als je agenda en je zonnebril een vaste plek in je handtas. Zo moet je niet iedere ochtend zoeken naar je spullen. 

7. Schrap prikkels

Te veel prikkels zijn niet goed voor je brein. Stop daarom met multitasken en focus je op datgene waarmee je bezig bent. Vermijd ook te veel lawaai of een omgeving die je afleidt. 

8. Werk met lijstjes

Lijstjes zijn heel praktisch voor dingen die je moet onthouden. Zorg dus dat je altijd een notitieboekje bij de hand hebt. Maak daarin lijstjes met dingen die je zeker niet mag vergeten. Door ze af te vinken maak je ook nog eens je hoofd leeg en hoef je er niet meer over te piekeren. Ben jij zo'n type dat te veel piekert? Dan zullen deze quotes heel herkenbaar zijn.

9. Train je hersenen

Sporten is belangrijk, maar ook je hersenen moeten getraind blijven. Vanaf je 20ste begint de afbraak van hersencellen al. Dat maakt dat de manier waarop je herinneringen opslaat, verandert. Hou je geheugen fit door je hersenen voldoende te activeren. Dat doe je door lezen, puzzelen, maar net zo goed door sociaal te zijn en te bewegen. Lees je graag boeken? Hier vind je 5 tips.

Lees ook: 

Dit doet elke dag te lang werken met je gezondheid

Zo val je binnen een minuut in slaap

7 landen die ons iets kunnen leren over welzijn

Partner Content

Gesponsorde content