Van bagels tot butternut: 13 x heerlijk brunchen in Antwerpen

Marie Monsieur

Een vrij weekend vullen met een overheerlijke (vrienden)brunch? Deze topadresjes in Antwerpen komen vast in aanmerking.

Meer hotspots en leuke adressen zoals die uit ‘brunch in Antwerpen’? Download dan hier ook onze gratis Feeling City Guide Antwerpen, een handige digitale gids met meer dan 60 adressen in de koekenstad – interactief kaartje inclusief.

13 x brunch in Antwerpen

1. Kolonel Coffee: it takes two

Brunch in Antwerpen

Bij Kolonel Coffee is het de hele dag door gezellig druk. Naast lekkere koffie van door eigenaar Kobe gebrande bonen, bestel je er croissants of yoghurt met seizoensfruit en granola voor brunch of een smaakvolle salade of boterham als lunch. Ze hebben twee vestigingen: Kolonel Coffee vind je op de zonovergoten Troonplaats, Kolonel & Reede ligt op de Ankerrui. Voor wie thuis van hun koffie wilt genieten, zijn er handige koffie abonnementen.

Kolonel Coffee, Montignystraat 51 en Kolonel & Reede, Ankerrui 15 in Antwerpen.

2. Nordica 31: Hygge ten top

lekkere Brunch in Antwerpen

Op het Halfmaanpleintje in de Antwerpse Brederodewijk ga je ontbijten bij Nordica 31, een hippe, Scandinavisch getinte hotspot waar je ontbijt of bruncht. Proef hun grød (havermout), skyr (IJslandse yoghurt), smørrebrød (huisgemaakt Deens roggebrood met toppings), hartjeswafels met verse slagroom en fruit of verlekker je aan hun waanzinnig lekkere kaneel- of cardemomrollen.

Nordica 31, Belegstraat 31 in Antwerpen.

3. Barchel: Wereldse brunch

Brunchen in Antwerpen

Ga naar all day foodbar Barchel voor hedendaagse ontbijtklassiekers zoals bagels, eggs benedict en pancakes, maar ook voor Turkse eieren, toast halloumi of Mexicaanse huevos rancheros als brunch. Ook de inrichting is on point (visgraatparket, metrotegeltjes en marmer) en ze hebben een schattig binnentuintje waar je bij mooi weer het liefst van al een hele dag zou willen blijven hangen. Ondertussen hebben ze ook een tweede locatie op het Nieuw Zuid.

Barchel, Van Bréestraat 6 en Jos Smolderenstraat 15 in Antwerpen. (Foto: Buzz Agency)

4. Pilar: als god in... Parijs

Brunchen als god in Frankrijk doe je bij Hotel Pilar op het Antwerpse Zuid. Vanop het uitgestrekte Paris-like terras heb je prachtig uitzicht op het vernieuwde KMSKA. De kaart lijkt ook al op die van een rasechte Parijse bistro: van een croissant met jam en boter tot melted brie toast van zuurdesembrood of verloren brood met maple syrup, voor een rijkelijke brunch zit je bij Pilar gebakken. Net als ons ook niet zo goed in keuzes maken? Dan heeft de foodbar van Pilar ook een ‘Sharing chaos menu’ in de aanbieding, met onder meer een assortiment charcuterie, whipped feta, burrata di bufola en garnaalkroketten. Voor een heerlijk stressloos en overvloedig begin van de dag.

Pilar, Leopold de Waelplaats 34 in Antwerpen.

5. Tinsel: In ‘t nieuw

brunchen in antwerpen bij Tinsel

De populaire brunchbar Tinsel verhuisde even terug van het Antwerpse Zuid naar de Sint-Paulusplaats. Eigenaressen Tine Lejeune en Lisa Moens staken de zaak in een nieuw jasje: nieuwe plek, nieuw logo en nieuw interieur met zalig terras. Op de kaart nog altijd seizoensgebonden à la carte gerechtjes (pancakes, toasts, salades en gebak), goed gezette kopjes koffie, huisgemaakte limonades en – voor wie het straffer mag wat later op de dag – wijntjes en pintjes bier.

Tinsel, Sint-Paulusplaats 30 in Antwerpen.

6. Kloonies: eerste zon vangen

brunchen in Antwerpen bij Kloonies

Voor wie in het weekend de benen al eens graag buitenshuis onder de brunchtafel steekt, is Kloonies in de Antwerpse Kloosterstraat vermoedelijk geen nobele onbekende. De ontbijt-, brunch- en lunchplek is niet alleen één van de meest gezellige van ’t Stad, de kaart is ook enorm uitgebreid en gevarieerd. Van een Instagram-waardige yoghurt bowl met rood fruit tot ‘banana toast’ met pindakaas of een ‘sweet goat’-salade met geitenkaas en zoete aardappel: voor elk wat wils bij Kloonies. In de lente is hun mediterraans geïnspireerde binnenterras de place to be om een paar eerste zonnestralen te vangen.

Kloonies, Kloosterstraat 183 in Antwerpen.

7. Domestic: Decadent lekker

lekker Brunchen in Antwerpen

Cuisinette Domestic is niet zo maar een bakkerij. Je scoort er de waanzinnigste croissants, knapperige baguettes en fotogenieke taartjes. Start je dag in hun theehuis op de eerste verdieping van het prachtige pand: daar plof je neer in een fantastisch roze interieur en geniet je van etagères propvol huisgemaakt zoet en zout lekkers. Beter wordt een brunch niet.

Domestic, Lange Gasthuisstraat 5 in Antwerpen.

8. Album: brunchen op niveau

Brunch in Antwerpen

Album huist in een voormalige gentlemen’s club op de Gedempte Zuiderdokken. De eigenaars zijn geen onbekenden in de Antwerpse horeca: Toon Craen ken je van koffiebar Broer Bretel, Joris Gielen als souschef van restaurant Veranda. Op het Zuid combineren ze beide werelden met een creatieve foodbar. Je bent er welkom voor ontbijt, brunch, lunch, koffie, apero of om er zelfgemaakt zuurdesembrood op te halen. Let wel: wil je een tafeltje bemachtigen bij dit topadres, dan reserveer je best van tevoren.

Album, Vlaamse Kaai 6 in Antwerpen.

9. Bar Vert: Allen aan de apero

lekkere Brunch in Antwerpen

In een prachtig hoekpand in de Groen Kwartier wijk schuilt lunchplek Bar Vert. Het zijn de flatbreads die ons elke keer weer verleiden: met prosciutto, artisjokcrème en courgette bijvoorbeeld. Je kunt er ook brunchen en al vanaf de middag beginnen met aperitieven.

Bar Vert, Helenalei 2-4 in Antwerpen.

10. Camion: Plantaardig brunchadres

beste Brunch in Antwerpen

Camion, dat is het vegan ontbijt-, brunch- en lunchadres van vriendinnen Camille + Boqion. Verwacht je er aan gezonde boterhammen, salades, dagverse soep en wekelijks andere suggesties. De ambitieuze eigenaressen kiezen voor producten met een verhaal: ze koken altijd met biologische, seizoensgebonden, korte keten-ingrediënten die ze omtoveren tot de lekkerste gerechten. Probeer hun populaire Camion Gekapt bijvoorbeeld, een vegan versie van een broodje gekapt. Weetje: ondertussen opende Camionette, het fine dining-zusje van Camion, op de PAKT-site waar je ’s avonds aan tafel schuift voor elegante vegan gerechtjes om te delen.

Camion, Paleisstraat 7 in Antwerpen. (Foto: MORREC)

11. Hümm: plant-based en Oosters

brunchen in antwerpen humm

Het meest rustgevende interieur dat tegelijkertijd inspireert en de zon in je hart wakker maakt, is ongetwijfeld dat van Hümm, het Midden-Oosterse lunch- en brunchrestaurant op de Dageraadplaats. Van de stijlvolle marmeren tafeltjes tot de industriële rekken vol magazines, boeken en hangplanten of de Marokkaans geïnspireerde kussens en poefjes: alles bij Hümm past perfect in het plaatje. De keuken is duurzaam en vegetarisch, gerechten worden meestal gedeeld. Onze persoonlijke favorieten: de Baba ganoush (nergens smaakt je auberginecrème zo heerlijk gerookt als bij Hümm) en de zoete aardappelfrieten met harissa mayo.

Hümm, Dageraadplaats 33 in Antwerpen.

12. MOSS: Starten met shakshuka

Brunch in Antwerpen

Ellen en Dennis, de eigenaars van restaurant L’Épicerie du Cirque, hebben daarnaast ook MOSS, een brunchzaak. Onze favoriet op de kaart? De Midden-Oosterse shakshuka. Maar er zijn ook American pancakes, granola met plantaardige yoghurt en seizoensfruit of wafels met blauwe bessen, Griekse yoghurt, spek, banaan en amandelen, bijvoorbeeld. Genieten!

MOSS, Volkstraat 11 in Antwerpen.

13. Barnini: bagels en koffie

brunchen in antwerpen barnini

Een heerlijk geurende bos verse veldbloemen scoren op de zaterdagmarkt op het Theaterplein en binnenstruinen voor een bagel en latte bij Barnini: voor ons is dat zo maar even het perfecte scenario om het weekend in te zetten. De plekjes bij de cosy lunch-, brunch- en koffiebar zijn beperkt, maar wie er eentje weet te scoren zal de neiging hebben er even te blijven plakken ook. Ook op het uitgestrekte terras is het in de zomer heerlijk vertoeven. De marktpassage zorgt voor een gezellige drukte.

Barnini, Oudevaartplaats 10 in Antwerpen.

Nog meer adresjes in Antwerpen:

Foto’s: Marie Monsieur, tenzij anders vermeld.

Partner Content

Gesponsorde content