Alles wat je moet weten over oesters

Het is een klassieker waarmee je zeker scoort op een feestje: de oester. Maar hoe maak je hem precies open? Hoe bewaar je hem? En waarom zijn ze gezond? Wij zetten alles wat je moeten weten op een rijtje. 

1. Hoe maak je een oester open?

Met enkele kleine trucjes is een oester openen kinderspel. 

  • Houd de oester met één hand tussen een dubbelgevouwen keukenhanddoek. Zorg dat de platte schelp boven zit. 
  • Gebruik een oestermes of een mes met een stevige punt. Steek dit tussen de twee schelphelften. Wrik het mes vervolgens voorzichtig naar binnen en maak met een korte draaibeweging de schelp open.
  • Langs de kier snij je de boven- en onderschelp van elkaar los. Let op: Hou de oester goed recht, zo loopt het vocht er niet uit. En zet niet te veel kracht op de oester. 
  • Verwijder de platte schelp en snij de oesters in de bolle oesterschelpen los. Vervwijder het gruis

2. Wanneer eet je de oester het best?

Je eet oesters best tijdens de maanden met een -r. Ideaal voor de feesten in december dus. 

3. Hoe bewaar ik oesters?

Oesters bewaar je maximaal tien dagen. Bewaar ze buiten (tussen 5 en 10 graden) of in de koelkast. Belangrijk, draai ze niet om, want dan verliezen ze hun water. Laat ze in hun verpakking zitten, anders loop je het riscio dat ze opengaan. 

4. Waarom zijn ze zo gezond?

Oesters geven niet alleen een boost aan je libido. Ze bevatten magnesium en zink, twee mineralen die een belangrijke rol spelen in de stofwisseling. Wist je trouwens dat ze kunnen helpen om een verkoudheid te voorkomen? Net als andere voedingsstoffen, die vind je hier. Extra weetje: Ze bevatten heel weinig calorieën. Een heerlijk en gezond hapje voor tijdens de feestdagen dus.

Lees ook: 

Deze foods voorkomen jouw verkoudheid

Wild feestje: de lekkerste wildgerechten

Deze restaurants zijn de ontdekkingen van het jaar

Partner Content

Gesponsorde content