Koffie in Antwerpen: dit zijn de beste koffiebars

Marie Monsieur

Wie op zoek is naar de beste flat white en bijhorend huisgemaakt gebak heeft keuzestress in Antwerpen. Want in zowat elke wijk vind je fantastisch goede speciality coffeebars. Wij tippen onze favorieten.

Download hier ook onze gratis Feeling City Guide Antwerpen, een handige digitale gids met meer dan 60 adressen in de koekenstad. Bovendien krijg je er een handig kaartje bij. Zo zie je meteen waar elk restaurant, koffiebar, boetiek,... zich bevindt.

11 x de beste koffiebars in Antwerpen

1. Rush Rush: adres naar ons hart

Koffie Antwerpen RUSHRUSH 01

In een hoekpand in de Antwerpse Zurenborgwijk vind je Rush Rush, koffiezaak van baristakoppel Simon en Nanigui. Opmerkelijk is dat ze naast echt goede koffie (van eigen geroosterde bonen), ook andere originele drankjes en heerlijke seizoensgebonden ontbijt- en lunchgerechten serveren. Alles is er van een ongeziene kwaliteit: ze maken hun limonades, siropen, pickles en gebak zelf. Het desembrood halen ze bij Album, hun viennoiserie wordt gemaakt door bakker Sander Goossens en hun groenten en fruit komen van achter de hoek op de PAKT-site. Tel daar een tof interieur bij en goeie muziek die uit de boxen schalt en je snapt waarom iedereen instant verkocht is.

Rush Rush, Lange Altaarstraat 29 in Antwerpen.

2. Butchers Coffee: slagerij wordt koffiebar

Koffie Antwerpen ButchersCoffee_Copyright_MarieMonsieur

Butchers Coffee was vanaf dag 1 een hit en favoriet bij menig Antwerpenaar. Je vindt de koffiebar op het Zuid in een voormalige slagerij en dat merk je nog steeds want er werden heel wat elementen van het oorspronkelijke pand behouden. Naast van goed gezette kopjes koffie slurpen, kan je ook hier goed eten. Hun befaamde buttermilk pancakes bijvoorbeeld, met banaan, spek en maple syrup. Op weekenddagen staan ze ervoor in de rij.

Butchers Coffee, Kasteelstraat 57 in Antwerpen. (Foto: Marie Monsieur)

3. Andy: hip & happening

Koffie Antwerpen ANDY 01_NICKCUSSENEERS

Koffiebar Andy (broertje van Butcher’s Coffee trouwens) heeft alles waar je blij van wordt: heerlijke koffie van zelf gebrande bonen, een cool interieur, goeie muziek op de achtergrond en een leuke collectie merchandise (patches, mugs en sweaters bijvoorbeeld). Je vindt hen op de Antwerpse Leien.

Andy, Amerikalei 82 in Antwerpen. (Foto: Nick Cusseneers)

4. Kasette Koffie: offline belevingsplek

Koffie Antwerpen Kasette koffie

Je vindt barista Reuben van Kasette Koffie vanaf nu in het hart van Antwerpen waar hij zijn intrek nam in de bloemen- en plantenzaak van florist Jonas van Blomster. Ze vonden elkaar door hun liefde voor muziek en beslisten samen iets nieuws te starten in De Plantage. Ze creëerden een offline belevingsplek waar je heen kan voor kopjes koffie, echt goede muziek die ze zorgvuldig selecteren uit hun collectie platen, cd’s en cassettes en bloemen en planten waar je instant gelukkig van wordt. Kies een plekje uit in hun verwilderde binnentuintje en geniet terug van waar een koffiebar echt voor staat: hier kom je niet om te werken op je laptop, maar wel om je te verliezen in een van hun magazines of in een goed gesprek.

5. Kolonel Coffee: it takes two

Koffie Antwerpen Kolonel Coffee 05

Bij Kolonel Coffee is het de hele dag door gezellig druk. Naast lekkere koffie van door eigenaar Kobe gebrande bonen, bestel je er croissants of yoghurt met seizoensfruit en granola voor ontbijt of een smaakvolle salade of boterham als lunch. Ze hebben twee vestigingen: Kolonel Coffee vind je op de zonovergoten Troonplaats, Kolonel & Reede ligt op de Ankerrui. Voor wie thuis van hun koffie wilt genieten, zijn er handige koffie abonnementen.

Kolonel Coffee, Montignystraat 51 en Kolonel & Reede, Ankerrui 15 in Antwerpen.

6. Caffènation: golden oldie

Koffie Antwerpen Caffenation Pakt_Copyright_MarieMonsieur

De allereerste speciality coffeebar van ‘t Stad heeft weinig extra woorden nodig. Of je nu van filterkoffies of van haverlattes houdt, bij Caffènation drink je het goede spul. Laat je aan hun toog verleiden tot iets zoet, een giga kaneelrol, bananenbrood of een stuk lemon poppy cake met frosting op. Tip: het beste zitplekje vind je bovenaan, je zit daar in het zonnetje aan het raam en kijkt uit over de drukte van de stad. Er is ook een tweede Caffènation vestiging op de PAKT-site in Antwerpen die minstens even cool is.

Caffènation, Mechelsesteenweg 16 en Lamorinièrestraat 161 in Antwerpen. (Foto: Marie Monsieur)

7. Me & My Monkey: zoals thuis

Koffie Antwerpen Me & My Monkey Copyright Marie Monsieur (1 of 1)

Eerst door de Kloosterstraat struinen, dan uitblazen met een romige cappuccino en een overheerlijk stuk (vegan) taart bij Me & My Monkey, charmante koffiebar met vintage feel die uitgebaat wordt door vader en zoon. Hier is het thuiskomen. Ze hebben ook een fijn terras trouwens.

Me & My Monkey, Oever 18 in Antwerpen. (Foto: Marie Monsieur)

8. Black & Yellow: uitblazen na je museumbezoek

Koffie Antwerpen Black and Yellow_Copyright_MarieMonsieur

Op het Antwerpse Eilandje vind je om de hoek van het iconische MAS en het Red Star Line museum koffiebar Black & Yellow, geesteskind van Joke De Coninck, een van de beste barista’s van de stad. Dat het altijd zijzelf is die je koffietjes zet, maakt de plek extra speciaal.

Black & Yellow, Nassaustraat 7 in Antwerpen. (Foto: Marie Monsieur)

9. Cronopio: 2-in-1 adres

Koffie Antwerpen Cronopio 01 COPYRIGHT NAOMI UTEN

Wie graag rustig van z’n kopje koffie slurpt, gaat naar Cronopio, koffiebar en boekenwinkel in één. De sympathieke eigenares laat je eerst zelf snuisteren, maar helpt je nadien graag op weg met het vinden van wat jij graag leest. Blijven plakken met een kop koffie (of een glas wijn) terwijl je in je nieuwe boek verdwaalt, maakt de ervaring uiteraard nog een stuk beter.

Cronopio, Kasteelpleinstraat 21 in Antwerpen. (Foto: Naomi Uten)

10. Normo: viva vintage

Koffie Antwerpen Normo_Copyright_MarieMonsieur

Wie door centrum Antwerpen flaneert, drinkt z’n koffie bij Normo. Hier slurp je je eerlijke kopje in een ruw, vintage interieur dat een en al gezelligheid ademt. Ze zijn fan van hun koffie zo puur en naakt mogelijk serveren zodat je de smaak van de koffie op z’n best proeft.

Normo, Minderbroedersrui 30 in Antwerpen. (Foto: Marie Monsieur)

11. Viggo’s: op koffie bij Tim

Koffie Antwerpen Viggos_Copyright_MarieMonsieur

Op het De Coninckplein (Antwerpen Noord) is het bij Viggo’s te doen als je fan bent van cortado’s, filterkoffies of eender welke andere variant van het zwart goud. Eigenaar en barista Tim staat er al jaren zelf achter de toog.

Viggo’s, De Coninckplein 21 in Antwerpen. (Foto: Marie Monsieur)

Download hier ook onze gratis Feeling City Guide Antwerpen, een handige digitale gids met meer dan 60 adressen in de koekenstad. Bovendien krijg je er een handig kaartje bij. Zo zie je meteen waar elk restaurant, koffiebar, boetiek,... zich bevindt.

Locatie openingsbeeld: Kolonel & Reede, foto: Marie Monsieur. 

Nog meer adresjes in Antwerpen:

Partner Content

Gesponsorde content