4 heerlijke recepten met maatjes

Vandaag begint het maatjesseizoen en kun je opnieuw genieten van die lekker malse en romige haringen. Wist je dat maatjes hun naam danken aan het Oudnederlandse woord ‘Maagdekensharing’?

Maatjes zijn namelijk jonge haringen die net 3 jaar zijn geworden en nog maagd zijn. Ze zijn jong én gezond, want hun vet bestaat voor meer dan 70% uit onverzadigde vetzuren en zit vol eiwitten, vitamines en mineralen.  

Maatjesseizoen, start op 12 juni.

Ontdek vier heerlijke maatjesrecepten

De allereerste maatjes van het jaar eet je meestal naturel met wat fijngesneden uitjes. Maar deze recepten gaan net een stapje verder.

1. Maatjes met rode bietensalade

maatjes rode biet

Dit heb je nodig (voor 4 personen)

  • 2 rode bieten
  • zout
  • 4 eetlepels zure room
  • het sap van 1/2 citroen
  • witte peper uit de molen
  • 8 maatjes
  • dille

Zo maak je het

  • Kook de ongeschilde rode bieten gaar in licht gezouten water. Check met een scherp keukenmesje of ze gaar zijn en laat ze volledig afkoelen.
  • Schil de rode bieten en snij ze in blokjes. Meng met de zure room en het citroensap.
  • Snij de maatjes in schuine plakjes.
  • Verdeel de blokjes biet over vier borden. Schik de maatjes erbovenop. Werk af met dille en witte peper.

2. Komkommersmoothie met maatjes

komkommersmoothie

Dit heb je nodig (voor 4 personen)

  • 2 komkommers
  • het sap van 1 limoen
  • 2 eetlepels agavesiroop
  • peper en zout
  • 4 maatjes
  • 1/2 rode ui, fijngesneden
  • 1 lente-uitje, fijngesneden

Zo maak je het

  • Hou een stukje komkommer van 3 cm apart en snij het in kleine blokjes. Schil de rest van de komkommers en snij ze middendoor. Verwijder de zaadlijsten en snij in stukjes.
  • Mix de stukjes komkommer met het limoensap, de agavesiroop, peper en zout.
  • Snij de maatjes in schuine plakjes.
  • Verdeel de smoothie over vier glaasjes.
  • Werk de maatjes af met de stukjes komkommer, de rode ui en de lente-ui. Serveer bij de smoothies.

3. Maatjes met aardappelrisotto

maatjes met aardappel

Dit heb je nodig (voor 4 personen)

  • 8 middelgrote, vastkokende aardappelen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel boter
  • 1,5 liter groentebouillon
  • peper en zout
  • 1 rode ui, in ringen
  • 1 bosje dille, fijngesneden
  • 8 maatjes

Zo maak je het

  • Schil de aardappelen en snij ze in kleine dobbelsteentjes.
  • Verhit de olijfolie met de boter in een diepe pan. Voeg de blokjes aardappel toe en roer goed. Laat even aanbakken.
  • Giet een bodempje bouillon bij de aardappelen en roer voorzichtig om. Voeg beetje bij beetje meer bouillon toe totdat alle aardappelblokjes gaar zijn. Breng op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de aardappelrisotto over vier diepe borden. Garneer met dille en rode ui. Leg er telkens twee maatjes bij.

4. Boterham met maatjes, ei en augurk

maatjes boterham

Dit heb je nodig (voor 4 personen)

  • 8 kleine sneetjes bruin brood (of zuurdesembrood)
  • boter
  • 4 hardgekookte eieren, in plakjes
  • 4 augurken, in rondjes
  • 8 maatjes, in stukjes
  • 1/2 rode ui, fijngesneden
  • 2 lente-uitjes, fijngesneden
  • peper en zout
  • 4 theelepels graanmosterd

Zo maak je het

  • Bestrijk het brood lichtjes met boter.
  • Beleg achtereenvolgens met de maatjes, de eieren, de augurken, de rode ui en de lente-uitjes.
  • Werk af met peper, zout en graanmosterd.

Op zoek naar nog meer recepten met vis? Check dan hier 3 x originele visrecepten en ontdek hier nog 5 heerlijke, bewuste visgerechten.

Lees ook: 

5 x slanke BBQ-recepten

Deze heerlijke champagnecocktail moet je uitproberen

5 adressen voor een heerlijke gin

Partner Content

Gesponsorde content