8 verrassende eetadresjes in Bilbao

Op 20 januari ligt ons gloednieuw magazine Feeling GOLD Citytrips in de winkel, wij brengen jullie alvast in de stemming door enkele van onze topadressen te verklappen in de nieuwste citytrip-steden

Op onze wishlist: een citytrip naar Bilbao. De stad staat niet alleen bekend om zijn Guggenheim museum, je vind er ook enkele lekkere restaurants terug.

1. Baskische cuisine

Nerua

In Bilbao zijn de ingrediënten voor haute cuisine altijd voorhanden, met de zee voor de deur en het platteland op de achtergrond. In het museumrestaurant Nerua kan je proeven van de Baskische keuken na een bezoek aan het Guggenheim museum. De gerechten zijn simpel, harmonieus, subtiel en innovatief: garnalen met champignons in een biersaus of ossenhaas, rodebietengnocchi en geroosterde pepersaus. Verleidelijk en verrassend. De culinaire hoogstandjes van topchef Josean Martínez Alija leverden hem een michelinster op.

Menu vanaf € 50 – Nerua, Avenida Abandoibarra 2 – www.neruaguggenheimbilbao.com

2. Vintage classics

Bistro

Na een bezoek aan het Guggenheim museum in Bilbao kan je niet alleen terecht bij Nerua, maar ook in het modernistische Bistro. Daar gaat het er lekker informeel aan toe. De hapjes zijn er niet minder om! De Baskische keuken is adembenemend met gerechten om van te watertanden, zoals gekonfijte kabeljauw met polenta van prei en een pilipili-pompoensaus.

Menu vanaf € 25 – Restaurante Guggenheim Bilbao, Avenida Abandoibarra 2 – www.bistroguggenheimbilbao.com

3. De número uno

Mina

Restaurant Mina ligt in een ruige buurt, maar is onverwacht verfijnd. Dit visrestaurant aan de rivier is volgens critici op dit moment zelfs de 'número uno' van Baskenland. Chef Alvaro Garrido en zijn vrouw Lara Martín houden het simpel: ze koken alleen met wat er op dat moment vers te krijgen is op de markt. Die markt ligt pal aan de overkant van de rivier en is de grootste van Spanje. Een must-do bij een citytrip naar Bilbao!

Vanaf € 55 – Mina, Muelle Marzana- www.restaurantemina.es

4. Smetteloos modern

Zortziko

Michelin-sterrenchef Daniel García presenteert zijn smetteloze moderne Baskische gerechten in een dinerzaal uit de jaren twintig in Franse stijl. Het inventieve menu van Zortziko verandert regelmatig, maar er komen ook vaak delicatessen terug, zoals in melk en wittebrood gestoofd lam.

Vanaf € 55 – Zortziko, Alameda Mazarredo 17 – www.zortziko.es

5. Panoramisch lekker

Etxanobe

Wil je genieten van gastronomie in combinatie met een panoramisch uitzicht over Bilbao? Ga dan naar de bovenste verdieping van het moderne Palacio Euskalduna. Daar ligt restaurant Etxanobe, dat je bereikt via een panoramische lift. Het heeft een aantrekkelijk terras en een indrukwekkend uitzicht over de rivier. Pure ingrediënten zijn er de ster. De keuken is een heel degelijke mix van traditie en vernieuwing, zoals traditionele vissoep en kabeljauw met zoethout.

Menu vanaf € 55 – Etxanobe, Avenida de Abandoibarra 4, Palacio Euskalduna –www.etxanobe.com

6. Cuisine miniature

El Globo

In de stad zijn honderden bars gevestigd waar je pintxos kunt uitproberen, Baskische tapas. Elk jaar worden er wedstrijden gehouden voor deze ‘cuisine miniature’. Het epicentrum van de pintxo is de Oude Stad. In El Globo kun je een Gilda proeven (de oerpinxto van ansjovis, olijven en chilipeper) of een pintxo moderno, zoals een txangurro gratinado (gegratineerde spinkrab). Hier lopen de Basken graag een straatje voor om, dus waarom jij niet bij je citytrip naar Bilbao?

Gerechten vanaf € 9 – El Globo, Diputación 8 – www.barelglobo.com

7. Bomvol traditie

La Vina

Restaurant La Viña del Ensanche in Bilboa stamt uit 1927 en zit bomvol geschiedenis en traditie. Aan de wanden hangen honderden flessen wijn. Boven de bar hangen tientallen Iberische hammen te drogen en de inrichting is ouderwets gezellig. De pinxtos zijn er traditioneel en heerlijk, zoals Iberische ham, gegrilde kabeljauw en kroketjes.

Gerechten vanaf € 6 – La Viña del Ensanche, Calle de la Diputación 10 –www.lavinadelensanche.com

8. Een feest voor fijnproevers

Mercado

De Mercado de la Ribera is met 10.000 vierkante meter een van de grootste overdekte voedselmarkten van Europa. De stalletjes in dit indrukwekkende, gerenoveerde art deco gebouw zuchten onder het gewicht van verse vis en zeevruchten, ham en kruimelige. Vanachter enorme stapels pepers, boontjes en asperges bieden de marktkramers je hun verse producten aan om te proeven. Ideaal om even te gaan neuzen voor een picknick in Bilbao.

Mercado de la Ribera, Erribera Kalea.

Feeling Gold  Plan je dit jaar een citytrip? Vertrek dan niet zonder onze nieuwe, glossy Feeling GOLD. Ontdek mooiste AirBnB's en de leukste adressen in de nieuwste citytrip-steden. Een échte must-have! 

Feeling + Feeling GOLD vanaf 20 januari in de krantenwinkel

Bekijk hier ook onze andere adressen: 

Barcelona: 6 x room with a view

Amsterdam: 7 heerlijke adressen

Parijs: Shoppen, lunchen en logeren

Stockholm: dé 8 must-do's

En waag hier je kans om een vliegticket Antwerpen-Rome winnen.

Partner Content

Gesponsorde content