De 10 mooiste plekken in hartje Londen

Het historisch centrum van Londen is tegelijk nog steeds dé trendy buurt. Tijden een citytrip moet je zeker gaan voor deze tien must-see's in prachtige gebouwen.

1.  Stad in de stad

Spitalfields is een begrip in Londen. Op de grens met het hippe Shoreditch vormt deze 'markt' een bruisende stad in de stad waar je zeven dagen op zeven geniet van kunst, design, mode en food. Het gerenommeerde architectenbureau Foster & Partners ontwierp het indrukwekkende glazen dak dat de centrale Market Street doet baden in een zee van licht.

Spitalfields – Brushfield Street
 – Spitalfields
 – London E1 6AA

Spitalfields

2. Labyrint van boeken

Foyles,de bekendste boekenwinkel van Londen, schakelde voor zijn flagshipstore de architecten in van Lifschutz Davidson Sandilands. Rond een centraal atrium ontwierpen zij een indrukwekkend open labyrint met acht verdiepingen. Vanaf elke plek in het gebouw heb je uitzicht op de meer dan 200.000 boeken die je hier kunt kopen.

Foyles – 107 Charing Cross Road – London WC2H 0DT

Foyles

3. Kunstinjectie

Zelfs nog voor je er een voet binnenzet, geeft Tate Modern je een flinke shot inspiratie waar je bloed sneller van gaat stromen. De industriële architectuur van de oude krachtcentrale oogt wat bevreemdend en mysterieus. Gecombineerd met een van ’s werelds grootste moderne kunstcollecties is het een plek die je niet snel vergeet. Check ook zeker de vele tijdelijke tentoonstellingen.

Tate Modern – Bankside
 – London SE1 9TG

Tate Modern

4. No-nonsense arthouse

The Barbican Centre is een cultuurhuis voor film, theater, kunst en muziek. Met meer dan tachtig concerten per jaar valt hier altijd wat te beleven. De no-nonsense architectuur van het enorme betonnen complex geeft je een onwezenlijk gevoel. In de namiddag starten er op verschillende tijdstippen architectuurwandelingen. Tickets boek je het best vooraf online. 

The Barbican Centre – Silk Street – London EC2Y 8DS

The Barbican Centre

5. Shoppen met Jean Nouvel

Meer dan zestig trendy (kleding)winkels, verschillende restaurants en een immens dakterras met een verbluffend uitzicht op St Pauls Cathedral. Dat is in een notendop wat het gloednieuwe shoppingcentrum One New Change je te bieden heeft. Ontworpen door de bekroonde Franse architect Jean Nouvel kom je terecht in een wereld van transparantie en licht. 

One New Change – Cheapside – London EC4M 9AF

One New Change

6. Skatehemel in de Underground

Je hoeft absoluut geen skater te zijn om een bezoekje aan House of Vans naar waarde te schatten. Hoewel het slechts enkele maanden geleden de deuren opende, is het nu al de coolste plek op de South Bank. Of liever: ónder de South Bank, want deze überhippe skatershemel – inclusief kleding- en shoeshop – bevindt zich in de oude metrotunnels aan Waterloo Station

House of Vans – Arches 228-232 – Station Approach Road – London SE1

House of Vans

7. Met geld aan tafel

Restaurant 1 Lombard Street staat bekend als één van de betere restaurants van Londen. Het is ondergebracht in een statig oud bankgebouw tegenover de Bank of England. Voor je een tafeltje in het restaurant reserveert, vraag je je baas het best om een extra bonus. De prijzen in de bar en de brasserie zijn gelukkig een pak milder. Het luxueuze, royaal ingerichte interieur krijg je er wel gratis bij.

1 Lombard Street – 1 Lombard Street
 – London EC3V 9AA

1 Lombard Street

8. Mezze in het treinstation

Bijna 14 jaar geleden begon James met niet meer dan een koelbox en een kleine tafel in Borough Market. Zijn specialiteit? Mezze! Sinds juni is hij de trotse eigenaar van Arabica Bar  & Kitchen, een laagdrempelige bar en resto met een zuiders getinte, kleurrijke kaart. James bewaarde de sfeer van het oude treinstation en koos voor een no-nonsense interieur  met ruwe bakstenen. De gezellige open keuken met klei-oven en de aantrekkelijke prijzen maken van Arabica het ideale lunchadres. 

Arabica Bar & Kitchen – 3 Rochester Walk – Borough Market – London SE1 9AF

Arabica Bar & Kitchen

9. Boetiekhotel voor citytrippers

De lobby van CitizenM is ingericht als een cosy huiskamer. De meubels van Vitra geven er een hedendaagse stads-look aan. Dit is exact hoe dit eigentijdse boetiekhotel zich wil profileren: jong, stijlvol, betaalbaar, gezellig én met de nodige flair. Dankzij z'n ligging in hartje Londen is dit de ideale uitvalsbasis voor de moderne citytripper. 

citizenM – London Bankside – 20 Lavington Street
 – London SE1 0NZ

Citizen M

10. Sex and the City op het dak

Denk aan Sex and the City en je proeft meteen de cocktailsfeer van de Radio Rooftop Bar. Vanaf deze locatie werd decennia geleden het allereerste BBC-programma uitgezonden. Vandaag nip je er in loungezetels van je Cosmopolitan terwijl je geniet van een fabelachtig uitzicht over The City en zijn beroemde skyscrapers. Absoluut te mijden voor mensen met hoogtevrees.

Radio Rooftop Bar – 336-337 The Strand – London WC2R 1HA

Radio Rooftop Bar

Partner Content

Gesponsorde content