10x design aan zee

De kust, dat is méér dan zeemanstruien en schelpjes rapen; je vindt er ook bijzonder mooie designplekken. Wij kozen de 10 meest inspirerende, van een sterrenrestaurant en designwalhalla tot een postkantoor.

1. Inspirerende B&B

Inspirerende B&B design aan zee

Designliefhebbers kennen Bea Mombaers al langer dan vandaag. Zij is de vrouw achter de onweerstaanbare shop Items, al jaren een begrip in Knokke en ver daarbuiten. Bea slaagt er telkens weer in om elke interieurtrend al jaren op voorhand te spotten. In haar bed & breakfast kun je even in haar bevoorrechte wereld logeren. Verwacht geen doorsnee schoonheid, maar wel een verfrissende, eclectische mix van schijnbaar onverzoenbare materialen, onverwachte stijlcombinaties en vooral heel veel inspiratie.

Ruwe, brute schoonheid die toch weet te charmeren. Nu eens organisch dan weer industrieel, met een vintagesausje en een tikkeltje etnisch. Warm zonder kneuterig aan te voelen, stoer zonder kil te zijn. Er zijn twee bijzondere kamers, een heerlijke tuin en een zwembad. En dat in het hartje van het Zoute. De halfzwarte gevel maakt meteen fijntjes duidelijk dat dit niet je standaard Zoutevilla is.

Bea B&B, Konijnendreef 6, 8300 Knokke 
 

2. Tongbreker met smaak

Cuines tongbreker met smaak

Deze tongbrekende Knokse ster, uit te spreken als kwinez trenta tres, wist vanaf zijn start foodies te lokken naar een voor de rest onopvallende straat. Logisch. Het interieur is ronduit fantastisch en ook de gerechten smaken naar meer. De chefs gaan aan de slag met seizoensproducten die ze geïnspireerd en werelds verfijnen.

Een uitgebreid assortiment kazen van Loobuyck, aperges uit Eede en al het vlees – Wagyu, Rubbia Gallega, Black Aberdeen Angus, Aubrac – wordt gekocht bij Slagerij De Knock, al meer dan 100 jaar een referentie. Wie véél wil proeven, bestelt het tapasmenu, een smaakbom die het beste van hun kunnen presenteert. Vergeet niet om ondertussen aandachtig rond te kijken en je ogen goed de kost te geven.
 
Cuines 33, Smedenstraat 33, 8300 Knokke 
 

3. Vintage voor kenners

In een onopvallend pand vind je een mooi, ruim aanbod vintage meubilair, van Scandinavische vintage meubelen tot Belgische en Italiaanse topstukken uit de jaren 50 en 60. Het aanbod wisselt bij White Interiors snel, dus geregeld eens binnenspringen is de boodschap. Wie op zoek is naar advies, zelf een stuk wil verkopen of wat erfstukken wil laten restaureren is hier ook aan het goede adres.
 
White Interiors, Langestraat 55, 8400 Oostende

4. Stijlvol tafelen

Flavies tafel stijvol tafelen

Flavie’s Tafel ruilde de Nieuwpoortse kaaien in voor de binnenstad. Lieven Musschoot, vaste designer van heel wat chefs, richtte het pand in, kunstenares Angèle Boddaert werkte het geheel af met prachtige, verfijnde stillevens. Het resultaat is een warm, origineel eethuis vol authentieke gezelligheid. Op de kaart prijken 4 voor- en 4 hoofdgerechten, afhankelijk van het aanbod. Lekker en betaalbaar. Chef Valerie kiest voor een pure keuken waarbij ze vetten schuwt. Er is een open keuken en een mooi terras.
 
Flavie's Tafel, Langestraat 115, 8620 Nieuwpoort 

5. Drie in één

RR Interior drie in een

Veertien jaar geleden begonnen Rik Ruebens en echtgenote Sylvie hun RR Interior. De zaak werd al snel een designreferentie, met Italiaanse merken als Minotti en Flexform, Belgische degelijkheid genre Magnitude en Limited Edition, Scandinavische eenvoud van Hay en Muuto, Hollandse nuchterheid van Moooi en Piet Boon en nog veel meer.
 
Het beste van vele werelden op één plek. Op diverse plekken eigenlijk, allemaal in Knokke. RR Interior is het multibrandwalhalla, RR Apart helpt al wie een appartement of tweede verblijf wil inrichten aan creatieve basics. De limited editions, unieke stukken en eigen ontwerpen op maat staan sinds kort in RR Corner.

RR Interior, Natiënlaan 215
RR Apart, Lippenslaan 86
RR Corner, Kustlaan 68, 8300 Knokke 

6. Designbootje varen

Club-Restaurant Cabo is het clubhuis van de Vlaamse Vereniging voor Watersport
Blankenberge. Het opmerkelijke gebouw bevindt zich langs de Blankenbergse havengeul en heeft de allures van een aangespoeld schip. BURO II & ARCHI+I namen de buitenkant voor hun rekening, sterdesigner Lieven Musschoot gaf de binnenkant de nodige allure.
 
In een van de loungebars of op het designterras waan je je eerder in NY, Barcelona of Berlijn. Terwijl je nipt van een exotische cocktail zie je de boten de Blankenbergse havengeul binnenvaren. Beter dan dit wordt het niet.
 
Cabo, Wenduinsesteenweg 1, 8370 Blankenberge 

7. Lichtend voorbeeld

Passion 4 wood lichtend voorbeeld

Passion 4 Wood is niet immens groot, maar gevuld met wondermooie lampen, handgemaakt uit houtfineer, indien gewenst zelfs op maat. Organische, sculpturale ontwerpen die elke ruimte gegarandeerd meer cachet geven, vooral als je er twee, drie of zelfs vier hangt. Soms is more gewoon more.
 
Passion 4 Wood, Koninginnelaan 52, 8400 Oostende 

8. Strak in het pak

Bij een strak interieur hoort een strakke look, liefst met een mix van Belgische en
buitenlandse namen. In Oostduinkerke, bij Obelisk, groeperen ze de mooiste stukken van Tim Van Steenbergen, Sofie D’Hoore, AF Vandevorst, Paul Smith, Zuid, Rue Blanche, en Closed. En dat allemaal op een zucht van de zeedijk.
 

Obelisk, Albert I laan 95, 8670 Oostduinkerke 

9. Ook voor wie geen loft heeft

Je hoeft geen loft te hebben om Loft Living binnen te lopen, al was het maar omdat je gegarandeerd een heel huis kunt vullen met wat je hier absoluut wilt hebben. Van designklassiekers tot nieuwe grote en kleine hebbedingen, je vindt het in deze shop met
loftallure. Flexform, B&B Italia, Marie, Extremis, Flos, Hay, Zanotta, Knoll, Tom Dixon, Louis Poulsen, de lijst is schier eindeloos. Wie niet meteen kan beslissen, kan de schade inhalen via de webshop. Koopjesjagers halen dan weer hun hart op in de outlet waar je toonzaalmodellen tegen een prijsje vindt.
 
Loft Living, Lombardijestraat 12, 8620 Nieuwpoort 

10. Op bezoek bij de postbode 

Grote post design aan zee

Het Oostendse postgebouw, De Grote Post, is uniek van architectuur en werd dan ook als monument erkend. In 2012 herrees De Grote Post als Cultuurhuis. Elke ruimte behield zijn karakter en kreeg een update. Zo is de voormalige lokettenzaal nu het centrale cultuurpunt. De grote toneelzaal werd tot Grote Post omgedoopt, de Kleine Post is iets bescheidener van omvang, maar beide beschikken over hun eigen foyer. Panorama werd van kantine tot feestzaal gepromoveerd. In het CultuurCafé wachten pannenkoeken, slaatjes en andere suggesties. Je kunt ook een rondleiding boeken om alle designgeheimen van De Grote Post te ontsluieren.
 
De Grote Post, Hendrik Serruyslaan 18A, 8400 Oostende 
 
 

 

Partner Content

Gesponsorde content