Inheems hout voor op je terras

Tropisch hout lijkt vaak de evidentie zelf voor op terrassen. En toch zijn ook bepaalde inheemse houtsoorten zoals eikenhout of kastanjehout duurzaam genoeg en dus geschikt voor de job.

De juiste keuze

Exotische houtsoorten zijn erg geliefd voor op terrassen. Padoek, afrormosia, ipé, itauba en merbau zijn populair door hun mooie kleuren, hun weersbestendigheid en hun hoge slijtvastigheid. Inheemse soorten worden, ten onrechte, geassocieerd met parket en binnentoepassingen. 
 
Een houtsoort zoals Europees eikenhout heeft bijvoorbeeld een natuurlijke duurzaamheid die voldoende hoog is voor terrastoepassingen. Je kan er dan voor kiezen om de binnenversie buiten te laten doorlopen. Zo vervagen de grenzen tussen binnen en buiten en loopt de landelijke of hedendaagse stijl door op je terras. 
 
Ook hout van tamme kastanje, volledig spintvrij lorkenhout en oregon is geschikt als terrashout. En op voorwaarde dat ze eerst vakkundig verduurzaamd worden of een hittebehandeling of acetyleringsprocedé ondergaan, staan ook van nature zachte naaldhoutsoorten zoals grenen, vurenhout, lorkenhout en oregon met spint hun mannetje als terrashout. 
 

Behandelingen om de duurzaamheid te vergroten

Hittebehandeling (thermische verduurzaming) en acetylering zijn (ver)nieuwe(nde), milieuvriendelijke technieken om de duurzaamheid en de stabiliteit van hout te verhogen. 
 
Tijdens het hittebehandelingsproces wordt het hout onder gecontroleerde omstandigheden en in afwezigheid van zuurstof tot meer dan 180 °C verhit. Dat heeft een invloed op de structuur van het hout. Na de hittebehandeling neemt het hout tot de helft minder vocht op, wat resulteert in een verhoogde stabiliteit (het hout zal minder ‘werken’). Bovendien wordt door het thermische proces het aanwezige zetmeel omgezet, waardoor het hout niet langer interessant is als voedingsbodem voor insecten en schimmels. Dat resulteert in een verhoogde duurzaamheid.
 
Bij acetylering ondergaat het hout een behandeling met azijnzuuranhydride, een derivaat van azijnzuur. Het acetyleerproces wijzigt de moleculaire structuur van het hout waardoor het krimp- en zwelgedrag (‘werken’) aanzienlijk vermindert en de duurzaamheid verhoogt. 
 

Nog meer goede raad

Let op: de term 'duurzaam' linken we vaak enkel aan ecogelabeld hout. Een ecolabel (PEFC en FSC zijn bij ons de bekendste) toont aan dat het hout afkomstig is van duurzaam beheerde bossen. Maar duurzaam verwijst ook naar de natuurlijke duurzaamheid d.i. de mate waarin het hout een leven lang in goede staat blijft. Hier hanteert men 5 klassen, van I (zeer duurzaam) tot V.
 
Het is een grote misvatting te denken dat een geribbeld terras minder glad is bij regenweer. Integendeel, het vuil en het vocht stapelen zich makkelijker op in de ribbels wat algengroei stimuleert en gladheid veroorzaakt. 
 
Wat het onderhoud betreft, ga voor de milde aanpak en gebruik een zachte waterstraal wanneer je de hogedrukreiniger hanteert. Met een (te) krachtige waterstraal (te) dicht op het hout breng je onherstelbare schade toe aan het houtoppervlak..
 
Voor meer vakkundig advies: surf naar www.hout.be of bel de houtinformatielijn van Belgian Wood Forum op 02. 219. 28.32, elke werkdag, 10-12u.

Partner Content

Gesponsorde content