Meer kleur, minder sleur: 4 tips om bewuster te leven

We willen graag lang leven, dus doen we aan sport en proberen gezond te eten. Maar in plaats van op al die dingen te letten zouden we ons beter focussen op de manier waarop we die tijd beleven. Kwali-tijd dus.

Tijd is een objectief meetbaar fenomeen: de lengte van minuten, uren en dagen zijn wetenschappelijk bepaald en vastgelegd. Daar valt niet aan te tornen. Maar er bestaat ook nog zoiets als de psychologische tijd: de manier waarop je zelf de tijd ervaart. Dat tijdsbesef is niet gelinkt aan één plek in de hersenen, maar wordt gestuurd door alle zintuigen tegelijk. De tien seconden dat je op een vreselijk stinkend toilet moet zitten, duren aanzienlijk langer dan tien seconden genieten van een massage.

Daarom is het voor jezelf belangrijk om elke dag zo aangenaam en spannend mogelijk te ervaren door je hersenen op een positieve manier bezig te houden. Hieronder hebben wij 4 tips voor jou om je leven bewuster en kwaliteitsvoller te beleven.

1. Blijf je leven lang leren

Zorg ervoor dat je hersenen nieuwe informatie te verwerken krijgen. Lees ‘moeilijke’ boeken, probeer romans in hun oorspronkelijke taal te lezen, schrijf je in voor allerhande cursussen of school je voortdurend bij op je werk. Dit geldt ook voor praktische onderwerpen, zoals een moeilijk recept klaarmaken, eindelijk leren pottenbakken zoals Pascale Naessens of op zwemles gaan en niet langer als een labrador met je hoofd boven water zwemmen. Als je ergens je aandacht bij moet houden, zul je je meer herinneren.

2. Ontmoet nieuwe mensen

Het voelt heel veilig om je te wentelen in een vriendenkring waar iedereen je door en door kent. Maar het loont zeker de moeite om die kring af en toe te verbreden en nieuwe mensen toe te laten in je leven. Nieuwe mensen leren kennen en inschatten vraagt heel wat van je hersenen.

3. Trek erop uit

Ga niet elk jaar naar hetzelfde vakantiehuisje van waaruit je dezelfde dorpjes bezoekt en bij hetzelfde barretje die geweldige bouillabaisse gaat eten. Een avontuurlijke reis in een nieuwe omgeving zorgt voor een massa nieuwe ervaringen en herinneringen. Uiteraard hoeft niet iedereen voor een maand naar Papoea-Nieuw- Guinea, een citytrip in een ongewone stad doet ook al wonderen.

4.Doe eens lekker gek

Las een ja-dag in, waarop je ja zegt tegen alles wat op je pad komt. Nieuwe ervaringen en verrassingen halen je meteen uit de routine. Dagen bomvol vreemde ervaringen lijken oneindig lang te duren.

Dit wil je ook lezen:

 

Openingsbeeld: & Other Stories

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content