Home Beauty 3 vragen aan Thierry Wasser, de Neus van Guerlain

3 vragen aan Thierry Wasser, de Neus van Guerlain

3 vragen aan Thierry Wasser, de Neus van Guerlain

Met Angelina Jolie als uithangbord kan je niet naast de campagne voor Guerlains nieuwe parfum Mon Guerlain kijken. Maar achter dat nieuwe geurtje zit nog een (misschien zelfs belangrijker) gezicht: de parfumeur a.k.a. de Neus. Thierry Wasser is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en productie van Mon Guerlain. Feeling ontmoette hem op de lancering van Guerlain’s nieuwe damesgeur. Hij vertelde beauty-journaliste Sofie Albrecht over het parfum, werken voor Guerlain en wat hij écht vindt van Angelina Jolie.

Meer nieuws over Mon Guerlain? Bekijk hier de nieuwe Guerlain-commercial!

Waar kwam de inspiratie voor deze geur vandaan?

Ik werk als huisparfumeur voor Guerlain, maar ben naast de creatie ook verantwoordelijk voor de kwaliteit van de ingrediënten. In Australië werd ik verliefd op een kwaliteit van sandelhout. In eigen land ontdekte ik een lavendelessence die zo verfijnd en puur is. Ik wilde absoluut werken met die twee ingrediënten. Ze vormen een intrigerend akkoord, dat het startpunt van Mon Guerlain werd. Uiteraard aangekleed met bloemen en vanille, want dat is typisch Guerlain.

Veel Guerlain parfums werden ontwikkeld met een bepaalde vrouw voor ogen. Hebt u Mon Guerlain voor Angelina Jolie gemaakt?

Ik had het parfum al gemaakt voordat ik wist dat Angelina Jolie het gezicht zou worden. Mon Guerlain is gemaakt voor de sterke vrouw, die vandaag verschillende rollen en taken combineert. Angelina Jolie is daar een schoolvoorbeeld van. Eerlijk gezegd is ze niet zo’n voor de hand liggende keuze voor het merk. Ze heeft tattoos, daar ben ik persoonlijk niet zo’n fan van. Maar de grote tattoo op haar rug zegt: “know your rights”. En daar gaat het om: pas wanneer je je daar bewust van bent kun je je verdedigen. En de strijd van vrouwen is nog lang niet gedaan. Vrouwen zijn de steunpilaren van de maatschappij. Ik wil niet aan politiek doen, maar dat was mijn gedachtengang toen ik Mon Guerlain ontwikkelde.

U hebt vroeger voor verschillende merken gewerkt. Sinds 2008 werkt u als huisparfumeur exclusief voor Guerlain. Heeft dat uw stijl beïnvloed?

Ja! Ik hoop zelfs verbeterd! Toen ik voor grote geurproducenten als Firmenich en Givaudan werkte ontwikkelde ik uitsluitend formules. Bij Guerlain ben ik ook verantwoordelijk voor de productie. Elke woensdag ga ik naar de fabriek. Ik heb veel geleerd door te zien hoe klassiekers als Jicky of L’Heure Bleue geproduceerd worden. Ik ken hun formules, maar wanneer je ziet hoe ze kuipen met 100 kilo concentraat maken…. Dat geeft je een heel ander inzicht dan een formule op papier. Guerlain heeft zijn typische ingrediënten (bergamot, tonkaboon, iris, vanille, roos en sandelhout), de zogenaamde ‘Guerlinade’ die in onze parfums zit. Daar richt ik me sindsdien meer op. We hebben 850 ingrediënten in huis. Ik ken die grondstoffen bovendien erg goed, omdat ik ze zelf aankoop. Door Guerlain heb ik me daar meer in verdiept en speel ik het spel beter. Want een parfum ontwikkelen is een spel.

Lees ook: