Het is eco-maand bij Feeling en dat wil zeggen dat ons nieuwste nummer volledig in het teken staat van duurzaamheid, natuurlijke alternatieven en all things eco. Ben je een beautylover? Dan maken kleine aanpassingen in de badkamer vaak al een wereld van verschil. Deze 7 dingen kan je doen voor een lagere impact op de planeet.

Smeren met geweten

Duurzaamheid is hét beauty buzzword van het moment, maar eco-vriendelijk door het leven gaan, is meer dan gewoon een hype. We moéten het allemaal doen voor de toekomst van onze planeet.

We eten massaal minder vlees, kiezen het openbaar vervoer boven de auto maar ook smeren met geweten hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Of je nu jouw plasticgebruik wil minderen of wil starten met recycleren: hier zijn zeven manieren om jouw beautyroutine een make-over te geven.

1. Recycleer ook in je badkamer

Heb je in de keuken al een recycleerbak staan, installeer er dan ook eentje in de badkamer. Koop een vuilbak met twee delen: eentje voor de recycleerbare verpakkingen, en eentje voor het afval, zoals deze van Joseph Joseph (€ 24,99). Easy peasy.

2. Verwijder make-up met herbruikbare watjes

Om een katoenen T-shirt te maken zijn er héél wat chemicaliën en zo’n 20.000 liters water nodig. Maar waar we niet echt bij stilstaan, is dat katoen ook gebruikt wordt in watjes – iets wat een beautylover élke dag gebruikt. Enter: wasbare wattenschijfjes zoals die van Bio’ty Lab (€ 14 voor 3). Je dropt ze gewoon bij in je wasmachine en ze blijven super zacht!

3. Ga verpakkingsvrij

Het label Lush doet énorm z’n best verpakkingen te verminderen of zelfs volledig links te laten liggen. Niet enkel hun make-up – denk aan verpakkingsvrije foundation, highlighter en sinds kort ook concealer (€ 14,95) – ook hun Shampoo Bars, Bath Bombs en Naked Showergels worden verpakt in recycleerbaar papier. Hun ingrediënten die in de afvoer sijpelen, zijn bovendien volledig afbreekbaar. Ze hebben zelfs een volledig verpakkingsvrije winkel in Milaan!

4. Shop hervulbare producten

Kies voor producten met een navulling. De Namasté-lijn van Rituals bevat bijvoorbeeld crèmes die je – eenmaal ze leeg zijn – gewoon terug kan vullen (€ 29,50 voor een refill). Ze zien er mooi uit, zijn vegan friendly én bevatten geen nasties als siliconen of parabenen.

5. Poets met bamboe

Gooi je tandenborstel uit plastic aan de kant en kies er eentje uit bamboe, de snelst groeiende plant ter wereld die al na 4 tot 18 maanden composteert. Bij de teelt moeten geen kunstmest of pesticiden gebruikt worden, omdat de plant zijn eigen natuurlijke antibacteriële systeem heeft. De borstelharen van dit exemplaar (€ 3,90 via druantia.be) zijn gemaakt van BPA-vrij Nylon6: hygiënisch bioplastic dat voor 96% biologisch afbreekbaar is. Een deel van de winst van Hydrophil wordt geschonken aan Viva con Agua, een organisatie die drinkwaterprojecten in onder andere Uganda en Ethiopië realiseert.

6. Drop lege verpakkingen terug in de winkel

Heel veel winkels doen tegenwoordig een oproep om lege verpakkingen terug naar hen te brengen zodat zij het juist kunnen recycleren. Bij Lush krijg je bijvoorbeeld een gratis gezichtsmasker wanneer je vijf zwarte potjes of lege flesjes terugbrengt. Producten die het label ‘Back 2 MAC’ dragen kan je bovendien na gebruik weer terugbrengen naar een M.A.C-verkooppunt. Je moet er wel even de grens voor over, dus als je richting Frankrijk, Duitsland of het Verenigd Koninkrijk vergeet dan zeker niet je lege M.A.C-lippenstiften mee te nemen. Per zes lege verpakkingen krijg je één gratis lipstick (M.A.C Cosmetics Twig Lipstick, € 19,50)!

7. Doe de Loop

Loop geeft je de kans producten aan te kopen waarvan je de verpakking ‘huurt’. Je betaalt voor de inhoud en geeft een voorschot voor de labelvrije fles of tube. Alles wordt op een klimaatneutrale manier aan je deur geleverd. Als de fles leeg is, laat je het Loop weten zodat zij voor een nieuwe fles kunnen zorgen en de gebruikte kuisen en hergebruiken. Onder meer Dove, Pantene en The Body Shop zouden er al aan mee doen, maar in België is het jammer genoeg nog even wachten op dit initiatief – dat binnenkort gelauncht wordt in Parijs en New York.

Openingsbeeld: Zalando Beauty

Meer ecologische tips & tricks vind je deze maand in het eco-nummer van Feeling.

Save the planet!

SOURCE: byrdie.com