Je weet vast al dat de zon (smeer elke dag een SPF!), roken en alcohol de rimpelvorming stimuleert maar wist je dat ook andere, minder voor de hand liggende, dingen huidveroudering in de hand werken? Ziehier, 7 stille age-killers waaraan je nog niet dacht.

1. Een dalend oestrogeenniveau

Na de menopauze wordt je huid extra dun en broos. Door een duik in oestrogeen komt veroudering in een stroomversnelling. Met akkoord van de gynaecoloog (belangrijk want het kan je risico op borstkanker vergroten!) is oestrogeentherapie het overwegen waard. Naast huidveroudering, vermindert het ook het risico op botontkalking, hart- en vaatziekten.

2. Slapen met make-up

Om je antiaging crèmes écht goed te laten doorsijpelen, heb je een goed doorlaatbaar ‘canvas’ nodig. Daarom is het belangrijk je huid goed te reinigen en regelmatig (maximum 3 keer per week) te exfoliëren, om dode huidcellen te verwijderen. Het maakt je teint meteen ook minder dof. Bij de dermatoloog kun je terecht voor een extra geconcentreerde chemische peeling; dat doe je best om de 6 weken.

3. Vrouw zijn

Ook je geslacht is een bepalende factor, dat bleek eerder al door dit fenomeen. De relatie tussen roken en rimpels ligt bij vrouwen bijvoorbeeld twee keer hoger dan bij mannen! Maar ook de zone waar je rimpels krijgt, is verschillend bij mannen en vrouwen. Mannen krijgen vaker last van hangende oogleden, terwijl vrouwen meer aanleg hebben voor kraaienpootjes en kleine rimpels. Door gezichtsbeharing wordt er bij mannen bovendien meer huidvet in de haarzakjes geproduceerd waardoor hun gezicht letterlijk opgevuld wordt, met minder rimpels tot gevolg. Rond hun 70ste neemt die productie van huidvet af en komt rimpelvorming bij mannen in een stroomversnelling.

4. Niet genoeg pauze pakken

Ook stress heeft een invloed op je huid (hier ontdek je welke impact stress heeft op veroudering). “Een gezicht is het dagboek van iemands leven,” zei epidemioloog Raymond Noordam ooit aan de Volkskrant. “Als je doorgaans iets minder energie hebt en negatiever in het leven staat, oog je ouder, onder meer door een vermoeide blik.” Deze 5 zondagsrituelen zorgen voor een stressvrije start van de week.

5. Broos bindweefsel

In je lederhuid (ofte: dermis, onder je epidermis) ligt het bindweefsel dat verantwoordelijk is voor de productie van collageen, hyaluronzuur en elastine. Dé drie elementen die verantwoordelijk zijn voor een strakke, stevige huid. Naarmate we ouder worden, verandert de textuur van dat bindweefsel. Op plekken waar het van slechtere kwaliteit is, gaat de rek eruit en krijg je rimpels.

6. Brokkelend bot

Een andere factor die we vaak over het hoofd zien bij huidveroudering, is je botstructuur. Je oogkassen worden groter met de leeftijd en dat heeft heel wat gevolgen. Het bot rond je oog en kaak wordt dunner waardoor de huid die erover hangt minder steun krijgt.

7. Verdwijdend vet

Tot slot heb je nog het onderhuids vet; hoe ouder je wordt, hoe minder je ervan hebt. Bovendien heeft het overblijvend vet de neiging zich naar onder te verplaatsen door de zwaartekracht. Enkel (veteigen) fillers kunnen dit tekort corrigeren.

3 x age-remmers

Hyaluron-Filler Peeling & Serum voor de nacht

Eucerin
€ 41,95 bij de apotheek

Vloeibare collageencapsules

BioSil
€ 33,95 voor 60 bij de apotheek

Bye Bye Stress supplementen met magnesium, citroenmelisse en ashwagandha

Ultractive
€ 17,95 voor 30 tabletten bij de apotheek

Meer beauty hacks

Openingsbeeld: Imaxtree.