Beautysalon at home: onze redactrice testte een facial met slakkenslijm

Lise Milbou

Er ligt al even een slakkenslijm sheet mask in mijn beautylade, om uit te testen, maar ik durfde niet. Tot nu! Om er àlles uit te halen, organiseerde ik meteen een complete facial. Hoe dat in z’n werk ging en wat het ding deed voor mijn huid? Een verslag.

Het succes van slakkenslijm

Slakkenslijm zou op meerdere huidproblemen werken: psoriasis, rimpels, acne... De toverstof die de klus klaart is allantoïne, een stof die slakken nodig hebben als hun huisje beschadigd geraakt. Of het ook een herstellend effect heeft op onze huid? Daar zit wel iets in.

Allantoïne is een bijproduct van ureum, wat vochtvasthoudend werkt en overtollige huidschilfers elimineert. Op die manier zou het psoriasis (roodheid, schilfers, jeuk en soms pijn) en hoofdroos kunnen aanpakken. Het zou bovendien beschadigd weefsel weer herstellen en de celdeling stimuleren. Daarnaast gaan verschillende stemmen op dat het een remmend effect heeft op bacteriën, schimmels en ontstekingen. Slakkenslijm heeft dus zeker potentieel om dé bondgenoot te worden in de strijd tegen wondjes, rimpels en acne – al moet er nog heel wat onderzoek worden gedaan.

Stap 1: Prep

Om het slakkenslijm masker goed z’n ding te laten doen, besloot ik een 20 minuten facial in te richten. Nodig? Een reiniger, peeling, toner en masker. Tip: leg eerst al je spul klaar op de wastafel, zodat je niet nog last minute je kast moet overhoophalen.

Stap 2: Reinig

Een eerste stap bij een professionele facial is de reiniging. Gebruik een reiniger die bij jouw huid past. Hieronder een idee welke dat precies is:

Stap 3: Exfolieer

Om straks op een extra propere lei te werken, zorg je ervoor dat je huid vrij is van dode huidcellen. Dat doe je door te exfoliëren. Je hebt heel wat chemische peelings maar ook mechanische scrubs. Heb je – net als ik – een gevoelige huid, meng dat een crèmereiniger met wat exfoliërend poeder, dat is minder agressief (Daily Microfoliant, € 64 voor 74 g en Calming Cleanser, € 43 voor 250 ml via dermalogica.be).

slakkenslijm facial

Stap 4: Balanceer

Om je huid na de vorige stap weer in balans te brengen, ga je er beste even overheen met een watje en toner. Een toner zorgt er bovendien voor dat je huid ‘receptiever’ is en de stofjes uit de volgende stap beter absorbeert (Calendula Herbal Extract Alcohol-Free Toner, € 38,50 voor 250 ml via kiehls.be).

slakkenslijm facial

Stap 5: Smeer

Tijd om je masker in te schakelen. Ik koos voor een slakkenslijm sheet mask, gewoon omdat ik benieuwd was, maar je kan net zo goed een dikke crème leggen met een ingrediënt dat jouw huidprobleem aanpakt. Laat zo’n kwartiertje liggen en haal alles er weer netjes af. Mijn resultaat? Een mooie glow, zonder te hard te glimmen. Mijn huid voelt gehydrateerd en babyzacht. Of het nu effectief mijn huidschade heeft hersteld, zie ik natuurlijk niet met het blote oog – maar ik geloof het graag! (Tonymoly, nu € 2,50 via debijenkorf.nl).

slakkenslijm masker

Meer DIY beauty

Openingsbeeld: Getty Images

Partner Content

Gesponsorde content