Binnenkijken bij Lynn’s Apothecary: “Mijn winkel in Beirut werd door de opstanden vernield en moest tijdelijk sluiten”

Lise Milbou

Ze weet niet wat ze wil, ze ìs wat ze wil. De Libanese Lynn opende in 2017 een curated beautyboetiek in Beirut die ze tijdelijk moest sluiten door de pandemie en oproer in het land. Lynn bouwt haar online winkel Lynn’s Apothecary nu verder uit in België, waar haar man al jaren werkt.

Interview met Lynn Khoury Soubra (41) van Lynn’s Apothecary

In een vorig leven zat je in de bedrijfswereld. Wanneer en waarom maakte je plots de switch?

“Ik werkte 10 jaar voor de Verenigde Naties. Door mijn kantoorjob mistte ik het veldwerk enorm en plots had ik iets van: als ik nu geen carrièreswitch maak, komt het er nooit van. Ik had altijd al een passie voor beauty. Al had ik wel nooit gedacht erin te werken, het was mijn man die het extra duwtje gaf, naar het voorbeeld van zijn moeder die een nagelsalon runt in Beirut. Daarop behaalde ik een certificaat in de cosmetische wetenschappen.”

Waarom koos je voor clean beauty?

“In 2015 verbleef ik in Miami en was ik zwanger van mijn tweede dochter. In een beautywinkel botste ik op een kit van Tata Harper die ik terug meenam naar Beirut. Ik was meteen verrast door wat het met m’n huid deed. De producten waren niet alleen effectief, ook het gebruik ervan en de ervaring waren anders dan bij de merken die ik tot dan toe probeerde. Ik voelde en rook nog nooit zo’n ultra-verse ingrediënten en zocht meteen naar wie Tata Harper was plus pluisde alles uit rond clean beauty en andere merken.”

Wat betekent clean beauty voor jou?

“Clean beauty heeft veel definities maar voor mij betekent het vrij van chemicaliën en synthetische ingrediënten zònder in te boeten aan resultaten. Wat ik binnenhaal moet natuurlijk en effectief zijn, echt high-performance producten met resultaat én wetenschappelijk geformuleerd. Ik ben me ervan bewust dat er veel greenwashing te ronde doet en ben dan ook heel kieskeurig.”

Hoeveel merken heb je in stock?

“Momenteel werk ik met zo’n 30 merken gaande van skincare, haarproducten en make-up maar ook heel wat tools als gua sha, gezichtsrollers, zijden kussenslopen, aroma’s en kristallen voor in je water te doen. Lynn’s Apothecary benadert welzijn op een holistische manier. Voor de pandemie uitbrak, voegde ik om de paar maanden nieuwe merken en producten toe. De technologie rond natuurlijke cosmetica evolueert razendsnel en ik hou constant in de gaten of er betere producten op de markt zijn dan die ik al heb. Nu begint het stilletjesaan weer op de bouwen en binnenkort vervoegt het eerste Belgische merk (Maiwe!) mijn ‘winkeltje’.”

Je startte met een fysieke winkel in het hart van Beirut, hoe verliep dat proces?

“Mijn startboetiekje lag in het hart van Beirut en na het eerste jaar verhuisde ik naar een groter pand in ‘downtown’ met behandelcabines en ruimtes voor masterclasses. Jammer genoeg werd mijn winkel tijdens de opstanden twee keer vernield en moest ik ‘m met een pandemie erbovenop tijdelijk sluiten; er liep simpelweg niemand meer door de straten. In januari 2020 verhuisde ik naar België en begon ik me te focussen op het online verhaal. Vanuit ondernemingsstandpunt was België een goede keuze; het ligt centraal, is meertalig en van hieruit kan ik mijn producten makkelijk verzenden naar de rest van Europa.”

Wat wil je nog vertellen tegen iemand die ook een eigen onderneming wil?

“Ga voor iets waar je écht van houdt, het hoeft nog niet 100% je passie te zijn maar het moet je wel triggeren en interesseren. Weet dat een eigen onderneming hard werken is en het stress en onzekerheid met zich meebrengt. Het zal niet meteen opbrengen, het heeft tijd nodig en je zal de eerste jaren moeten blijven investeren om alles groter en beter te maken. Het belangrijkste is dat je erin blijft geloven, trouw blijft aan je idee en niet rakelings meegaat met de trends. Hou vast aan waar je voor staat en bewaak die waarden goed. Verkoop je hetzelfde als je concurrent, maak dan het verschil in service of de manier waarop je jouw producten aan de man brengt.”

Op welke manier onderscheidt Lynn’s Apothecary zich van de andere clean beautywinkels?

“Onze sterkte zit ‘m in de strikte richtlijnen. Ik schakel een PHD in de biochemie in om elk product te keuren op haar effectiviteit en ingrediënten. Veel mensen zien door het bos de bomen niet meer en weten niet precies hoe ze zo’n ingrediëntenlijst moeten scannen, dus doe ik het graag voor hen. Verder hou ik van een laagdrempelige aanpak en persoonlijk advies. Ook online willen we een ‘in store’ ervaring uitstralen en nemen we tijd om te luisteren, gericht vragen te stellen en verder te kijken dan naar hun verzorgingsroutine alleen. Hier is het geen ‘shop en go’, ik bouw echt een connectie op met de klant en zij brengen me ook soms in contact met nieuwe merken. Het werkt in twee richtingen.”

Waar zie je Lynn in vijf jaar?

“Ik zou heel graag onze online boetiek verder zien groeien en hoop hier in België en andere Europese landen een fysieke boetiek te openen. Een eigen merk is niet aan mij besteed, ik vind het te leuk om labels te scannen en hun verhaal te ontdekken en te verspreiden. Dat wetenschappelijke is minder iets voor mij, mijn passie ligt aan de andere kant.”

De beautyroutine van Lynn

“Ik verander van routine al naargelang het seizoen én de periode voor mijn maandstonden, want dan slaat de sebumproductie op hol. Momenteel ben ik verknocht aan dit:”

1. Restorative Cleansing Balm

1. Restorative Cleansing Balm

1. Restorative Cleansing Balm

“Deze balsem (de Mamiel, € 77) reinigt, kalmeert en herstelt. Adem de olie in, masseer de balsem op je huid en leg er een vochtige doek overheen. Alle stress en slechte vibes van de dag worden meteen weggewassen. Dit is méér dan gewoon een beautyproduct.”

2. Concentrated Brightening Essence

2. Concentrated Brightening Essence

2. Concentrated Brightening Essence

“De eerste stap in mijn verzorging is deze essence (Tata Harper, € 217).”

3. Elixir Vitae serum

3. Elixir Vitae serum

3. Elixir Vitae serum

“Ik verdeel mijn gezicht in stukjes en doe op elk deel een ander serum. Op mijn voorhoofd is dat deze tegen rimpels (Tata Harper, € 450), over de rest van mijn gelaat gaat een verhelderend serum.”

4. Dag- en nachtolie

4. Dag- en nachtolie

4. Dag- en nachtolie

“Deze Griekse oliën zijn super luxueus voor ’s nachts en overdag (Opuntia, € 113).Wanneer ik voor een natuurlijke make-up look ga, doe ik er nog voor hij opdroogt een foundationpoeder overheen zodat m’n huid gezond en gehydrateerd oogt.”

5. Regeneration Cream Line A

5. Regeneration Cream Line A

5. Regeneration Cream Line A

“Deze rijke anti-rimpelcrème sluit mijn verzorging in (Susanne Kaufmann, € 216).”

6. Eye Rescue Stick Line A

6. Eye Rescue Stick Line A

6. Eye Rescue Stick Line A

“Deze verkoelende roller voor de ogen is heerlijk (Susanne Kaufmann, € 98). Droge huidjes sluiten best nog af met een extra hydraterende oogcrème er bovenop die je ook op je lippen kan smeren.”

7. Purifying Mask

7. Purifying Mask

7. Purifying Mask

“Eén keer per week leg ik dit zuiverende masker van (Tata Harper, € 76) en tijdens de zomermaanden gebruik ik ‘m nét ietsje meer om alle zonnefilters wegs te wassen.”

8. Exhale Daily Hydrating Nectar SPF 30

8. Exhale Daily Hydrating Nectar SPF 30

8. Exhale Daily Hydrating Nectar SPF 30

“Dit award-winnend product (de Mamiel, € 110) heeft een zonnefactor 30 én komt in een lichte, universele tint die zich aanpast aan je huidskleur.”

9. Glow Mask

9. Glow Mask

9. Glow Mask

“Tip: doe ‘t op een puistje, de ochtend nadien is het gekrompen (Susanne Kaufmann, € 70).”

Lynn’s Apothecary in het kort

Lynn’s Apothecary is een curated clean beautyshop met de Libanese Lynn aan het roer. Je shopt er zo’n 30-tal gevestigde waardes en nichemerken. Lynn laat zich omringen door specialisten die de samenstelling van elk product bestuderen en de herkomst van elk ingrediënt checken. Lynn’s Apothecary neemt de ‘groene’ kant van het verhaal bijzonder ernstig. Worden de gemaakte beloftes nagekomen? Is het product chemisch proper? Zijn geur en textuur een weldaad voor het lichaam? Ontbreekt er informatie over een ingrediënt, dan wordt het product – en soms het volledige gamma – zonder pardon uit het assortiment gehaald.

Momenteel kan je enkel online shoppen maar zodra het weer kan, zal Lynn ook behandelingen aanbieden. lynnsapothecary.com

Meer beautytips

Beelden: Liesbet Peremans.

Partner Content

Gesponsorde content