Een gemiddelde millennial haalt zo’n 150 keer per dag (!) z’n smartphone boven om WhatsApp berichtjes te beantwoorden, Instagramposts te liken en GIFjes te versturen. Allemaal leuk, zo instant op de hoogte zijn, maar heb je er al eens bij stilgestaan welk effect deze gewoonte kan hebben op je huid? Wij lichten even toe wat wél en niet klopt over blauw licht.

Blauw licht: schadelijk?

Allereerst kunnen we een onderscheid maken tussen zichtbaar licht en andere lichtvormen als ultraviolet (uv) en infrarood die niet zichtbaar zijn. Het zichtbare-licht-spectrum is verdeeld in verschillende kleuren, met elk een eigen golflengte. Blauw licht – afkomstig van de zon, TL-buizen en LED-lampen maar ook van beeldschermen – heeft een korte golflengte en dus een hoge energie. Het wordt daarom ook weleens High Energy Visible light genoemd en het kan diep doordringen in de huid. Maar hoe schadelijk is dit?

“Er is geen bewezen link tussen zichtbaar licht en huidkanker,” zegt Steven Q. Wang, medisch dokter van de dermatologische afdeling in het Memorial Sloan Kettering Cancer Center in Basking Ridge én mede-oprichter van Dr. Wang Herbal Skincare. “Maar, net als uv-stralen, is HEV-licht sterk en kan het diep doordringen in de huid, wat ontstekingen kan veroorzaken en vrije radicalen op de huid loslaat.”

“Deze ontstekingen door blauw licht kunnen de roodheid van de huid verergeren en enzymen in de huid loslaten die collageen en elastine afbreken,” vult Loretta Ciraldo, medisch dokter en dermatoloog in Aventura, aan. “Deze gestructureerde vermindering zorgt voor rimpels, lijntjes en een zakkende huid.”

Bovendien melden steeds meer onderzoeken dat blauw licht tot meer pigmentatie kan leiden, zeker bij diepere huidtinten van Aziaten, Latino’s en Afrikanen. “Dat komt door de toegenomen activiteit van tyrosinase, een enzym in de huid dat het melanineproces in gang zet,” zegt Wang. Ook Joshua Zeichner, medisch dokter en de directeur van een cosmetisch en klinisch onderzoek in dermatologische afdeling in het Moun Sinai Ziekenhuis in New York zegt dat “blauw licht ervoor kan zorgen dat de cellen die voor pigment zorgen in overdrive gaan.” Toch zie je de DNA-schade die optreedt bij UVA- en UVB-straling niet terug bij blootstelling aan blauw licht, nuanceert Jetske Ultee, Nederlands onderszoeksarts in de cosmetische dermatologie. “Bovendien verdwijnen de pigmentvlekken die veroorzaakt werden door het blauwe licht, vaak vanzelf weer.”

Indirecte gevolgen op je huid

Toch is volgens Ellen Marmur, medisch dokter en klinisch professor in dermatologie en gespecialiseerd in genen op de Icahn School of Medicine in Mount Sinai, New York City “staren naar het scherm schadelijker voor je huid dan het blauwe licht. Vermoeidheid, prikkelbaarheid, verveling, te veel eten, gebrek aan frisse lucht, eentonigheid zijn allemaal zaken die niet goed voor de gezondheid zijn. Bovendien werken ze gewoontes als krabben, plukken en wrijven in de hand, wat al zeker niet goed is voor je huid.”

Ook dwangmatig schermgedrag – zoals het refreshen van je feed tot in de late uurtjes – verpest je huid. “De chronische vermoeidheid die het gevolg is van die scrolsessies kan je cortisolritmes verstoren waardoor stress toeneemt, de vochtbalans in je huid verstoord wordt en uitdroging, rimpels en trage celvernieuwingsprocessen worden bevorderd,” zegt Marmur. Tijd om in de grijpen dus.

Wat je kan doen

De beste remedie – ook voor je ogen – is je smartphone in nachtmodus zetten. Heb je geen iPhone dat kan je hiervoor ook een appje installeren. ‘s Avonds te veel blauw licht incasseren zorgt er immers voor dat je minder melatonine aanmaakt, wat kan leiden tot een slaaptekort.

“Het beste is inderdaad dat je een filter tegen blauw licht op je scherm plaatst,” vindt ook Dr. Ingrid Van Riet van Carpe Clinic in Antwerpen. “Het is handiger om je toestel te beschermen dan élke dag je gezicht te beschermen. Je hebt immers echt al een fysische filter nodig om die schadelijke stralen tegen te houden en die geven meestal een klein laagje. Niet ideaal als je de hele dag binnen op kantoor zit. Verder raad ik altijd antioxidanten aan, denk aan vitamine C, ferulazuur, vitamine A. Deze geven een mooi resultaat op lange termijn.”

Er zijn tegenwoordig ook heel wat producten op de markt die de schadelijke effecten van blauw licht zouden verminderen, maar speciale blue light filters voor in crèmes bestaan volgens Jetske Ultee helemaal niet. “Filters die een klein gedeelte van het blauw licht kunnen tegenhouden zijn zinkoxide, titaniumdioxide en Tinosorb M; alle andere zonnefilters doen eigenlijk niet echt iets tegen blauw licht. Ook ijzeroxide dat in foundations en poeders wordt gebruikt, houdt een gedeelte van het blauw licht tegen.

“Naast deze reflecterende filters zijn er maar een paar ingrediënten die effectief licht absorberen in de HEV-regio,” zegt cosmetisch chemicus Kelly Dobos. “Dat zijn melanine (een synthetische versie van je huidpigmenten), ijzeroxiden (van mineralen afgeleide pigmenten) en carotenoïden zoals xanthofyl en luteïne, wat op planten gebaseerde pigmenten zijn.” Verder zijn volgens Jetske Ultee alle ‘gewone’ antioxidanten zoals vitamine C, B3 (niacinamide) en E heel geschikt om schade door vrije radicalen aan te pakken.

Sérum Eclat Vitamine C 11% – Typology

Typology is een merkje dat sinds kort onze harten heeft gestolen. Goedkoop en effectief, doet het gewoon wat het moet doen zonder veel blabla. Breng 3 à 4 druppels van dit antioxidant serum (€ 9,50 voor 15 ml) aan, zowel ‘s ochtends als ‘s avonds. Ga nadien verder met jouw dagelijkse verzorging. Na 4 weken merk je effect.

Globalperfect+ met Vitamine C en E – Celestetic

Dit anti-aging serum(€ 74,90 voor 30 ml) geeft een diepe hydratatie en een hoog geconcentreerd actief complex vermindert rimpels, verlicht pigmentvlekken en pakt een grauwe teint aan. Breng elke morgen en avond 2 pufjes aan op het gezicht, dit minimum 3 maanden om écht verschil te zien. De verbeterde versie (vetoplosbaar) van vitamine C wordt tot 5 keer beter door de huid geabsorbeerd dan de klassieke versie.

Defense Essential Glow Moisturizer SPF 30 – Paula’s Choice

Deze dagcrème met zonnefilter (€ 34 voor 60 ml) neutraliseert de schadelijke effecten van vrije radicalen door z’n kiwi-extract (boordevol antioxidanten, goed tegen luchtvervuiling), zoethoutwortelextract (plantenextract tegen oneffen teint) en argan-olie (parfumvrij met huidherstellende vetzuren en vitamine E). Daarnaast zit er zinkoxide in én titaniumdioxide.

Skin Science Advanced Protection Face Mist – Kruidvat

De mist (€ 5,49) bevat een Blue Light Protection Technology, die de huid dankzij de cacaozaadpeptide beschermt tegen oxidatieve stress die ontstaat bij blootstelling aan blauw licht. Daarnaast heeft deze nevel een plantaardig antioxidantencomplex.

Age Protect Multi-Action Peeling Night Cream – Uriage

Het BLB-patent (BlauwLichtBarrière) in deze Uriage Age Protect lijn, helpt de huid beschermen tegen golflengten afkomstig van blauw licht. Dankzij een combinatie van plantenextracten, vitamines en parelmoerdeeltjes werkt het complex als een beschermend schild door oxidatie en het ontstaan van vrije radicalen te verminderen. Deze exfoliërende nachtcrème (€ 37 voor 50 ml) bevat hyaluronzuur, drakenbloed en vitamine C en ETuinkers, met haar detoxeigenschappen en anti-vervuilende werking, voorziet de cellen dan weer van extra zuurstof en AHA’shier ontdek je wat dat juist is – strijken rimpels glad en doen vlekken en onzuiverheden vervagen.

Meer beauty-advies

SOURCE: Cosmopolitan US