Blijft natuurlijke make-up even lang als ‘gewone’?

Sofie Albrecht

Natuurlijke cosmetica zit in de lift. Met name huidverzorging heeft flink gewerkt op aangename texturen, dito geuren en efficiëntie. Maar volgt de make-up? Feeling deed de test.

Mascara’s

Mascara is een mix van wassen, oliën, pigment en bewaarmiddelen. De formule en vooral de borstel bepaalt het effect: lengte, volume of krul. Bij natuurlijke mascara’s is het resultaat doorgaans eerder bescheiden. De Longest Lashes (33 euro) van Jane Iredale verlengt de wimpers, maar ik mis volume. Dus breng ik eerst de Lash Extender & conditioner (25 euro) aan, een verzorgende primer. Daardoor worden de wimpers inderdaad iets voller en houdt de mascara langer. Al wordt het zo wel een dure zaak. De mascara van Und Gretel heeft een goede borstel die een goede krul geeft, maar de formule houdt het slechts enkele uren uit. Daarna verliest hij zijn krul en brokkelt zelfs af. De mascara van RMS (32 euro) komt als beste uit de test met een redelijk volume dat houdt. Maar ik wissel hem toch niet in voor mijn favoriete ‘gewone’ mascara’s, zoals Urban Decay’s Perversion mascara en Le Volume van Chanel.

Lipsticks

Qua lipstick merk ik geen verschil tussen natuurlijke en de traditionele merken. Zowel de Pure Moist lipstick (24 euro) en Lip Fixations Stain Gloss (31 euro) van Jane Iredale scoren goed op houdbaarheid en kleurintensiteit. Idem dito voor die van Und Gretel (40,50 euro).

Foundation

Volgens fans zou minerale make-up gezonder voor de huid zijn. Vooral talk en pigmenten kunnen problematisch zijn. De meeste natuurlijke merken bieden foundation in de vorm van mineraal poeder aan. Zeker de losse variant is niet altijd even handig en moeilijk om natuurlijk aan te brengen. Bij Jane Iredale zit het geheim hem in de Hydration Spray (29,90 euro) die de mineralen doet smelten en fixeert. Dat geeft een mooie en toch natuurlijke dekking met glow. Ook met de Liquid Minerals foundation (50 euro), die pigmentbolletjes in aloe vera gel bevat, bereik je een mooi resultaat als je hem voldoende uitwerkt met een borstel en fixeert met de Hydration spray.

Nagellak

Nagellak is een moeilijke in natuurlijke cosmetica. Het is immers een van de meest chemische formules met stoffen die de pigmenten aan de nagel helpen hechten, voorkomen dat ze afschilferen, snel laten uitharden en drogen. Vroeger was het niet het meest gezonde product, maar sinds irriterende stoffen zoals formaldehyde en tolueen verboden werden, valt het stukken beter mee. Maar heel milieuvriendelijk is het nog altijd niet. Daarom hebben groene merken zoals bijvoorbeeld Aveda nog altijd geen nagellak in het gamma. In de natuurwinkel vind je al enkele waternagellakken op waterbasis, maar ze smeren niet egaal uit, houden niet lang en schilferen snel af. Anne Poelmans van de webshop Biotylab.be raadt me aan om Kure Bazaar (17,50 euro) te proberen, een Frans merk met formules die tot 85 % natuurlijk zijn. Ik ben aangenaam verrast door de modieuze kleuren én het resultaat. De lak dekt al vanaf de eerste laag en blijkt ook nog eens 5 dagen te houden (met basis- en topcoat en 2 lagen lak). Heel natuurlijk ruikt het niet en op hun site vind ik ook niet meteen veel uitleg over de ingrediënten. Behalve dan dat het geen tolueen, geen DBP (dibutyl phtalate) of synthetische kamfer bevat (maar die zijn sowieso verboden). De basis komt van houtpulp, katoen, mais, tarwe en aardappel.

Oogschaduw

Veel oogschaduw draag ik doorgaans niet, behalve voor een avondje uit. En dan verwacht ik ook echt dat hij intense kleur geeft én lang blijft zitten. Bij die van Jane Iredale (triple eye shadow: 32,50 euro) vind je vooral erg natuurlijke tinten die op zich niet geweldig lang houden. Dat lukt beter met de primer (Smooth Affair for eyes: 35 euro), die een mooie kleurglans geeft die ik zo mooi vind dat ik hem vaak op zich gebruik. Opvallend intense én glanzende tinten vind je bij Und Gretel (mono: 32 euro), die gemiddeld houden.

Info

Jane Iredale wordt verkocht in schoonheidssalons en gespecialiseerde parfumerieën als Parfuma en Fin Du Jour. Und Gretel vind je bij www.Graanmarkt13.com. RMS en Kure Bazaar via www.biotylab.com

jane iredale – smooth affair for eyes (naked)

jane iredale - smooth affair for eyes (naked)

jane iredale – smooth affair for eyes (naked)

jane iredale – Pure Pressed Foundation

jane iredale - Pure Pressed Foundation

jane iredale – Pure Pressed Foundation

UND GRETEL – Tagarot (Wood)

UND GRETEL - Tagarot (Wood)

UND GRETEL – Tagarot (Wood)

jane iredale – Pure Moist Duo

jane iredale - Pure Moist Duo

jane iredale – Pure Moist Duo

jane iredale – Lip Fixation

jane iredale - Lip Fixation

jane iredale – Lip Fixation

Openingsbeeld: & Other Stories

Ook uitgetest:

Partner Content

Gesponsorde content