Rode kronkels rond je wangen, ogen, neus… Ze zijn vaak het gevolg van rosacea, een ontstekingsreactie van de huid. Wie zulke couperose wil behandelen, doet er goed aan zijn of haar triggers te leren kennen. Wij gingen te rade bij enkele experts.

Heb ik couperose?

Couperose herken je aan verspreide maar permanente rode vlekjes die meestal voorkomen op de wangen. Vaak zien ze eruit als kleine, gesprongen aders. Ze verdwijnen doorgaans niet vanzelf en kunnen regelmatig terugkeren. Het is niet besmettelijk of gevaarlijk, wél esthetisch – vaak ook emotioneel – vervelend. Het komt het vaakst voor bij mensen met een lichte teint en fijne huid.

Couperose of rosacea; wat is het verschil?

Rosacea is een ontstekingsreactie van de huid die vaak aan de oorzaak ligt van couperose. Toch kan couperose ook spontaan opduiken, zonder voorafgaande ontstekingsverschijnselen. Zo kunnen bloedvaatjes (teleangiëctasieën) plots toenemen of kan het systeem dat het verwijden en vernauwen van de bloedvaatjes in de gezichtshuid regelt, verstoord zijn. “Als je jong bent, zijn je bloedvaatjes dynamisch maar naarmate je ouder wordt, zullen ze minder goed dichttrekken nadat ze hebben opengestaan,” weet dermatoloog Thomas Maselis. “Dan is er sprake van een instabiliteit van de bloedvaten.”

Raadpleeg als eerste stap een dermatoloog. Rosacea is een medische aandoening die verward kan worden met andere huidprobleempjes als acne, eczeem of allergieën.

Tip: raadpleeg als eerste stap altijd een dermatoloog! Rosacea is een medische aandoening die moet worden gediagnosticeerd door een professional, gezien sommige tekenen verward kunnen worden met andere huidprobleempjes (denk aan acne, eczeem of allergieën). Het zou bovendien kunnen dat je medicijnen nodig hebt om jouw symptomen onder controle te krijgen – en die kunnen énkel door een dermatoloog worden voorgeschreven.

Welke triggers moet ik vermijden?

“De echte oorzaak van rosacea is nog onbekend maar waarschijnlijk gaat het om verschillende factoren,” volgens Renée Rouleau, schoonheidsspecialist van de celebs en skincare expert. “Net als acne is rosacea een systemische, ontstekingsziekte die moeilijk te genezen valt. Daarom komt het er vooral op aan opflakkeringen zoveel mogelijk te minimaliseren.” Dat kan door bepaalde persoonlijke prikkels te leren kennen en te vermijden. Over het algemeen kunnen onderstaande triggers in verband worden gebracht met een verstoring van de bloedvaatjes:

  • Alcohol
  • Schommelende temperaturen (tip: bescherm je huid bij koud weer extra goed met hydraterende producten, bij warm weer smeer je best een SPF 50+)
  • Warme baden of douches, sauna’s, bubbelbaden
  • Emotionele stress
  • Koffie
  • Pikante voeding
  • Sommige medicijnen
  • Bepaalde stofjes in je huidverzorging (denk aan parfum en essentiële oliën, SD alcohol, gedenatureerde alcohol, isopropyl alcohol, sulfaten en L-ascorbinezuur)

“Weet wel: niet alle rosacea-patiënten zullen dezelfde triggers ervaren,” aldus Rouleau. “Zo kan iemand negatief reageren op een beauty-ingrediënt terwijl een andere rosacea-patiënt het zonder problemen kan gebruiken. Omdat het zo individueel is, raad ik aan je eigen huiddetective te zijn en een dagboek bij te houden. Door je triggers te identificeren, samen te werken met een professional en de juiste verzorgingsroutine op te bouwen, zal jouw huid er een stuk op vooruit gaan.”

“Omdat triggers heel persoonlijk zijn, raad ik aan je eigen huiddetective te zijn en een dagboek bij te houden,” aldus skincare expert Renée Rouleau.

Hoe behandel ik couperose?

Bovenstaande prikkels vermijden, helpt om couperose te voorkomen maar wat met de rode plekjes die zich al op je huid bevinden? Volgens Renée Rouleau komt het erop aan de ontsteking te verzachten, irritatie te kalmeren, hydratatie te stimuleren en een gezonde vochtbarrière te ondersteunen. “Dat kan met onder andere betaglucaan, kamille- en witte thee-extracten, algenextract, zoethoutwortelextract, niacinamide of vitamine B3.”

“Ook azelaïnezuur wordt vaak ingezet tegen couperose,” weet dermatoloog Maselis. “Verder kunnen laserbehandelingen en een flitslamp effectief zijn.” Pulsed dye laser (m.n. de V-beam ® pulsed dye laser), KTP-laser en flitslampen zijn voorbeelden van lasers en lichtbronnen, geschikt voor de behandeling van couperose. Goedkoop zijn ze niet en ze worden vrijwel nooit vergoed door het ziekenfonds. Vraag aan je dermatoloog of huisarts welk behandelcentrum zij adviseren.

Roséliane CC Crème met SPF 30

Het TLR2-Regul complex helpt samen met extracten van ginseng en rode algen de immuunrespons onder controle te houden en de bloedvatwand te versterken (Uriage, € 20 voor 40 ml).

Anti-Roodheid Emulsie met SPF 30

Bevat een ontzwellend en vaatvernauwend dextraansulfaat, dat irritatie en roodheid verzacht (Avène,€ 24,90 voor 40 ml).

10% Niacinamide Booster

Bevat een hoge concentratie ontstekingsremmende niacinamide of vitamine B3 (Paula’s Choice, € 50 voor 20 ml via paulaschoice.be).

Rosaliac CC corrigerende crème

Deze cc-crème is dekkend en hydraterend, en dus ideaal voor een huid die vatbaar is voor roodheid of rosacea. Hij is verrijkt met natuurlijk Ambophenol-extract en biedt ook SPF 30 bescherming tegen de zon (La Roche-Posay, € 23,50).

Couperose camoufleren: hoe doe ik dat?

Wil je tijdens de behandeling je couperose camoufleren, let dan goed op welke producten je gebruikt. Kies voor make-up zonder parfum en bewaarmiddelen om irritatie te voorkomen. Die vind je bij de apotheker. Breng een groene corrector aan die roodheid neutraliseert (tip: de Couvrance concealerstick van Avène, € 15) en ga erover met een beetje concealer om je teint te egaliseren. Daarnaast is het belangrijk je make-up op een zachte manier te verwijderen ‘s avonds. Gebruik een milde reiniger die je huid niet irriteert.

Meer raad van de dermatoloog

Openingsbeeld: Getty Images.