Dé ‘beginnersgids’ van een expert voor wie diepe rimpels wil vermijden

Onze beautyredactie krijgt vaak de vraag: ‘Wat moet ik nù smeren om rimpels te voorkomen?’. Het antwoord is niet eenduidig en daarom namen we een kijkje op de website van skincare specialist Renée Rouleau. Ze is zelf 53 jaar en weet hoe een gezonde levensstijl en effectieve huidverzorging écht het verschil kunnen maken. “Maakt niet uit hoe oud je bent; het is nooit te laat om nieuwe gewoontes aan te leren!”

Intrinsieke versus extrinsieke veroudering

Renée Rouleau: “Laten we het eerst hebben over het verschil tussen intrinsieke en extrinsieke veroudering. We hebben allemaal weleens iemand horen zeggen: ‘Kijk eens hoe jong ze eruit zien, zij moét wel goede genen hebben!’ Hoewel we vanaf de geboorte inderdaad genetisch geprogrammeerd zijn om op een bepaalde manier ouder te worden, weten we intussen dat genetica maar verantwoordelijk is voor 20 à 30% van de veroudering. Dit is wat men noemt intrinsieke veroudering.

De overige 70 tot 80% wordt bepaald door extrinsieke veroudering. Ofte: veroudering veroorzaakt door omgevingsfactoren, denk aan levensstijl en huidverzorging. Factoren waarop je dus zelf de controle hebt. Dat is goed nieuws, want het bevestigt dat de manier waarop we voor onze huid zorgen veel belangrijker is dan onze genetische aanleg. Als het erop aankomt, draait gezond ouder worden dus allemaal om het maken van goede keuzes.

De Grote ‘Gezonde huid’-gids

Dit kan je nù beginnen doen om je huid straks gezond te laten verouderen:

1. Beperk blootstelling aan de zon

Niks nieuws: uv-stralen zijn de nummer één reden voor vroegtijdige huidveroudering. Een studie uit Australië toonde zelfs aan dat ‘de huid van dagelijkse SPF-gebruikers maar liefst 24% minder verouderde dan die van gelegenheidsdragers’. Hieruit blijkt maar weer hoe belangrijk het dagelijks smeren van een zonnebrandcrème is. Je beschermt jezelf best elke dag, 365 dagen per jaar, regen of zonneschijn, binnen of buiten. Hoe je de juiste zonnecrème voor jouw gezicht kiest, ontdek je hier.

Zelf begon ik sinds mijn 28ste elke dag zonnecrème te gebruiken. Dat was anno 1998 nogal revolutionair. Als het aan mij lag, had ik er zelfs vroeger aan begonnen maar ik kon maar geen product vinden waarvan ik geen uitslag kreeg. Nu bewonder ik alle tieners die zo gul zijn met hun zonnecrème. Ze hebben het geluk deze kennis al op zo’n jonge leeftijd op te doen om het zo tijdig om te zetten in de praktijk. Dit is trouwens de enige juiste manier om je zonnecrème veilig aan te brengen.

2. Verander je slaaphouding

Wist je dat de manier waarop je slaapt de tweede belangrijkste oorzaak kan zijn van rimpels?! Wie op zijn of haar zij slaapt, strijkt letterlijk rimpels in de huid. Om te voorkomen dat er rimpels rond je borst, nek, mond en ogen ontstaan, slaap je dus beter op je rug. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar het loont echt de moeite aangezien zijslapers tot wel 2.500 uur aan positieve huidverzorgingseffecten kunnen terugdraaien!

3. Draag een (zonne)bril

Ook herhaaldelijke gezichtsuitdrukkingen (denk aan fronsen, loensen, lachen, glimlachen, praten en geeuwen) kunnen resulteren in permanente rimpels. Natuurlijk is je gezicht gemaakt om te bewegen maar bepaalde uitdrukkingen kan je wél vermijden (fronsen en loensen bijvoorbeeld). Als je een bril op sterkte nodig hebt, zorg er dan voor dat je die draagt en op ‘klare’ dagen is een zonnebril géén overbodig luxe. Ook de ‘tech-nek‘ – lijntjes in je nek, veroorzaakt door het naar beneden kijken op je telefoon en computer – kunnen worden voorkomen.

4. Probeer microstroombehandelingen

Door zwaartekracht verslappen de spieren in je gezicht (vooral dan de spieren die zelden worden gebruikt). Huidspecialisten dachten lang dat dit onvermijdelijk was, maar zijn er nu van overtuigd dat het trainen ervan je gezicht weer strakker en steviger maakt. Leuk weetje: we kunnen 32 van onze 53 gezichtsspieren effectief aan het werk zetten!

Een eenvoudige manier om dat te doen, is met professionele microstroombehandelingen. Dat zijn machines die gebruikmaken van zachte, elektrische stromen om zo de natuurlijke stromen in je lichaam na te bootsen. De vrijgelaten golven zijn in staat om door je huid en spieren te dringen. Omdat microstroom de spieren versterkt, wordt het vaak omschreven als een work-out voor je gezicht. Zelf ben ik fan van het Mini Facial Toning apparaatje van NuFACE (€ 219, o.a. via debijenkorf.be).

5. Draag zonwerende kledij

Net als zonnebrandcrème kan ook zonwerende kleding voorkomen dat uv-licht het verouderingsproces versnelt. Let dus op dat je – zéker op de warmste momenten van de dag – items draagt die je schouders goed bedekken.

6. Vermijd (passief) roken

Ook deze komt niet als een verrassing. Roken (en het inademen van tabaksrook) zijn nefast voor je hele lichaam en dus ook je huid. Het pakt zuurstof van de cellen af waardoor je huid er dof en moe uitziet. Ook de aanmaak van collageenvernietigende enzymen (MMP’s) wordt versneld waardoor je huid veel sneller veroudert.

7. Beperk alcohol- en drugsgebruik

Elke drug heeft een ander effect op het lichaam maar over het algemeen kunnen drugs het zenuwstelsel onder druk zetten. Dit verhoogt op zijn beurt de hormonen (bijnieren) die bijdragen tot de slijtage van het bindweefsel. Resultaat? Een verslapte huid. Ook alcohol is niet de allerbeste huidvriend. Overconsumptie van alcohol veroorzaakt chronische ontstekingen en schadelijke vrije radicalen die de onderliggende oorzaak zijn van huidveroudering.

8. Zorg voor een gezonde levensstijl

Je levensstijl in het algemeen is enorm belangrijk, wil je rimpels en andere tekenen van veroudering vermijden. Dit omvat alles; van een voedzaam dieet tot een kwalitatieve slaap over lichaamsbeweging en een gelukkige geest. Wist je trouwens dat verschillende artsen en gezondheidsdeskundigen ‘lachen‘ voorschrijven om de bloeddruk te verlagen, stresshormonen te verminderen en het aantal ziektebestrijdende cellen te verhogen? Lachen is gratis, leuk en iedereen kan het. Lachen is écht waar het beste medicijn.

Wanneer start ik best met preventieve anti-ageing?

Het antwoord is simpel: vanaf je zes maanden oud bent (of toch wat zonnecrème betreft). Aangezien de zon de belangrijkste oorzaak van vroegtijdige veroudering is, is SPF het meest biologisch en actieve ingrediënt. Zonnebrandcrème heeft, meer dan enig ander vrij verkrijgbaar product, het grootste vermogen om rimpels en vroegtijdige huidveroudering te voorkomen. Kinderen vanaf zes maanden kunnen met een SPF worden ingesmeerd al vraag je voor baby’s best eerst raad aan je arts of apotheker.

Verder is een serum een game-changer aangezien ze een positieve verandering in je ‘huidgedrag’ teweeg dienen te brengen. Afhankelijk van de ingrediënten (zoals retinol, bepaalde vitaminecombinaties en peptiden) zou het wel kunnen dat ze niet geschikt zijn voor mensen onder de 20. Dit omdat heel wat serums zijn samengesteld om het metabolisme van je cellen te verhogen. Deze actie is nodig voor de huid die veel tekenen van veroudering vertoont, maar kan te actief zijn voor de jongere- of acnehuid (dit huidtype heeft al een actieve stofwisseling). Benieuwd naar jouw perfecte serum? Dit innovatieve beautylabel zoekt het voor je uit aan de hand van een persoonlijke vragenlijst.

Welke huidverzorgingsingrediënten werken écht?

Naast zonnebrandcrème zijn er twee ingrediënten die huidveroudering effectief afremmen:

1. Retinol of retinoïden

Je kan veilig het huidvernieuwingsproces versnellen met producten die retinol (afgeleide van vitamine A) bevatten. Smeer je het ultra-actieve ingrediënt voor het eerst? Deze 5 fouten moét je vermijden als je retinol gebruikt.

2. Vitamine C

Vitamine C is één van de meest onderzochte antioxidanten in huidverzorgingsland. Het blijkt zeer effectief te zijn in de strijd tegen verouderende vrije radicalen, afkomstig van zonlicht, stress en vervuilende stoffen. Vitamine C geeft je huid niet enkel een dagelijkse dosis antioxidanten, het helpt ook bij het verminderen van verkleuringen en bruine vlekken. Breng je serum ’s ochtends aan, voor je zonnebrandcrème.

Kan ik anti-ageing producten smeren als ik vaak last heb van puistjes?

Regel nummer één: kies altijd producten die geschikt zijn voor jouw specifieke huidtype. Dat geldt ook voor potjes die tekenen van zichtbare veroudering vertragen. Heel wat cosmeticabedrijven gaan ervan uit dat mensen die anti-verouderingsproducten willen per definitie ook een droge huid hebben, maar dat is niet altijd het geval. Voor degenen die veel olie produceren en vatbaar zijn voor puistjes, kan het gebruik van producten voor de droge huid problematisch zijn. Let dus altijd op de samenstelling van de formule!

Kortom, het draait allemaal om preventie. De manier waarop je nu voor je huid, lichaam en geest zorgt, bepaalt hoe je er in de toekomst uit zal zien en hoe je je zult voelen. Maak van huidzorg een prioriteit en je wordt beloond met een mooie, gezonde huid voor de rest van je leven.”

Meer beautytips

Openingsbeeld: NuFACE.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content