Alsof puistjes nog niet vervelend genoeg zijn, laten ze je vaak ook nog ‘ns achter met rode of donkere ‘rest-vlekken’. Daarom: de beste tips, producten en behandelingen om van je acne-littekens af te geraken.

Waarom zijn acne-vlekken zo hardnekkig?

Laten we starten met wat basisinformatie over puistjes en pigmentvlekken. Een puistje is een infectie die diep in onze poriën begint en verschillende oorzaken kan hebben. Overtollige olie, dode huidcellen en/of bacteriën die binnenin vast komen te zitten, zijn de voornaamste. Als een puistje groter wordt en ontsteekt of opzwelt, gaat ook de porie uitrekken en uitzetten. Zo ontstaat er een holte waarin de infectie zich kan nestelen. Eigelijk zijn acne-littekens of -vlekken het directe gevolg van die beschadigde porie en het beschadigde huidweefsel nadat de follikelwand is gescheurd. Zulke vlekjes zijn doorgaans moeilijk te behandelen omdat elke huid anders geneest en vooral ook tijd nodig heeft om te herstellen en reageren op een bepaalde behandeling. Het kan zes weken tot enkele jaren duren voordat kleine littekens volledig zijn verdwenen.

Belangrijke do’s en don’ts

  1. Pluk niet aan je huid. Als je een puistje op de verkeerde manier uitknijpt of krabt, kan het scheuren en een acne-litteken veroorzaken. Laat korstjes altijd volledig genezen en er vanzelf afvallen. De huid onder het korstje is volop aan het regenereren en groeien; wordt het korstje er te snel afgehaald dan hebben de huidcellen niet de kans gehad om te genezen en opnieuw te groeien. Gevolg? Hyperpigmentatie of een litteken.
  2. Ga naar een expert. Neem geen risico’s met je huid en ga langs bij een goeie dermatoloog of huidspecialist.
  3. Vermijd de zon. Draag altijd een hoed, SPF en smeer je na twee uur opnieuw in.
  4. Geduld is een mooie deugd. Een gezonde huid vergt inzet en geduld. Het is voor iedereen haalbaar maar vraagt wel wat consistentie.

Zijn sommige vlekjes moeilijker weg te krijgen dan andere?

Bepaalde acne-littekens kunnen, als ze écht diep zitten en hardnekkige weefselschade hebben veroorzaakt, niet meer behandeld worden. Gelukkig kan je de meerderheid van de vlekjes wél aanpakken en afhankelijk van je huidtype is er een aangepast ‘behandelplan’. Weet: huidtype en -kleur hebben een grote invloed op hoe je huid geneest en hoe snel hardnekkige acne-littekens verdwijnen. Heb je een donkere huid, dan heb je doorgaans meer kans op pigmentatie en diepere verkleuringen. Bij wie een lichtere huid heeft, kunnen acnelittekens meer roodheid en kapotte bloedvaten veroorzaken.

Zo pak je post-breakout spots aan

Het is belangrijk om eerst komaf te maken met je puistjes en daarna pas aan een intense behandelingen te beginnen. Te ‘agressieve’ behandelingen kunnen je puistjes immers verergeren en dat wil je liever niet. Je kan ook – in samenspraak met je dermatoloog – kiezen voor een behandeling die zowel de acne als littekens aanpakt (denk aan topische retinoïden en chemische peelings). Het meest effectieve plan duurt meestal zo’n jaar en wisselt professionele behandelingen met producten voor thuisgebruik met elkaar af.

1. Professionele behandelingen in het salon

  • Chemische peelings: bij chemische peelings wordt er een exfoliant op de huid aangebracht die oppervlaktehuidcellen verwijdert en donkere vlekken of littekens lichter maakt. Het stimuleert meteen ook de celvernieuwing. Vooral bij atrofische acnelittekens (verlies aan collageen, zo’n 80% van de gevallen) hebben chemische peelings goeie resultaten. Oppervlakkige littekens worden minder zichtbaar doordat het zuur het bovenste laagje van je huid afweekt en celvernieuwing gestimuleerd wordt – vanaf € 90.
  • De fractionele laser: met hulp van laserbehandelingen kan je een gecontroleerd wondhelingsproces in gang zetten waardoor je collageen erop vooruitgaat. Bij de fractionele laser wordt enkel ‘een fractie’ van je huid behandeld met warmte al heb je verschillende soorten: met een fractionele CO2-laser wordt de opperhuid beschadigd, met een fractionele niet-ablatieve laser (NAFL) blijft de opperhuid intact – vanaf € 270.
  • Microneedling (met PRP): een micro-needlingpen van medische kwaliteit (de naaldjes zijn best minstens 1,5 mm diep) creëert gecontroleerde wondjes in de lederhuid of dermis. Hierdoor komen groeifactoren vrij en wordt de aanmaak van collageen en elastine gestimuleerd met een egalere huid tot gevolg. Combineer je het met PRP (ook: The Vampire Facial) dan kan je een nog beter resultaat verwachten – vanaf € 250.

2. Effectieve thuis-behandelingen

Nachtolie met retinol

Formules met retinol moedigen exfoliatie aan, doden acne-bacteriën, bevorderen de celvernieuwing en verbeteren de huidtextuur. Aka. de beste manier om thuis van je acne-littekens af te komen. Het kan ook prima gecombineerd worden met vitamine C, om de celvernieuwing te verhogen en donkere vlekken nog sneller te doen vervagen.

Dreamy Skin Retinyl Face Oil van Disciple – € 42 voor 20 ml via thecoucouclub.com.

Een verhelderend serum

Een verhelderend serum is de beste optie om donkere vlekken te corrigeren. Zoek naar formules met groene thee of niacinamide. Daarnaast hebben bepaalde vitaminen de eigenschap om dode huidcellen sneller te doen vervagen en pigmentresten van oude acneplekken te verminderen; vitamine C is de bekendste.

Professional Grade IPL Dark Spot Concentrated Serum van Dr. Dennis Gross Skincare – € 99 voor 30 ml via net-a-porter.com.

Plaatselijke ‘fixers’

Vaak zijn de post-inflammatoire littekens te wijten aan de roodheid van de puistjes; topische, ontstekingsremmende ingrediënten kunnen helpen die roodheid sneller te verminderen. Hexylresorcinol, salicylzuur en squalaan werken bijvoorbeeld prima.

post-breakout fix van dermalogica – € 24 voor 15 ml via dermalogica.be.

[td_smart_list_end]

Vergeet ook niet: zonnecrème on top is – bij eender welke beautyroutine – een must! Hier shop je de laatste nieuwe lading met aangename textuur.

Meer tips voor een gezonde huid

Openingsbeeld: Imaxtree.