Hunkemöller SS23.

Deze zelfbruiner wordt volgens een apotheker het vaakst verkocht

Lise Milbou
Lise Milbou Lifestylejournalist

Sun is out en dat betekent: blote benen! Wie slim is, smeert een zelfbruiner want dat is beter voor de huid. Twijfel je nog welke self tan je dit jaar zal aankopen? Margaux Claes, apothekeres bij Newpharma, verklapt wat het vaakst over de toonbank vliegt – misschien helpt dàt je wel op weg.

Wat is het voordeel van zelfbruinproducten?

“Dankzij zelfbruinproducten kan je een gebruind tintje krijgen zonder daarvoor de gezondheid van je huid te moeten opofferen. Anderzijds wordt het ook gebruikt om de koude wintermaanden met weinig zon te overbruggen.”

Hoe werkt dat eigenlijk, zo’n zelfbruiner?

“De meeste formules bevatten bestanddelen die zich aan de proteïnen van je huid kunnen hechten en haar vervolgens bruin kleuren. Er wordt vaak gebruik gemaakt van dihydroxyaceton, een zeer snel en efficiënt bestanddeel maar het heeft de neiging om licht oranje te kleuren. Erythrulose werkt langzamer en minder efficiënt, maar geeft wel een natuurlijkere honingbruine tint.”

Welke zelfbruinproducten zijn momenteel het populairst?

“Producten om een gebruinde teint te krijgen, lijken dit jaar in de mode te zijn, gezien de stijging van de verkoop van zelfbruiners (+14%) en bruiningssupplementen (+18%) in het eerste kwartaal van 2021 in vergelijking met vorig jaar. De populairste producten zijn die voor het gezicht en het gelaat (65%), gevolgd door producten specifiek voor het gelaat (25%) en dan het lichaam (10%). De zelfbruiner van Avène in gelvorm is de bestverkopende in haar categorie.”

“De zelfbruiner van Avène in gelvorm is de bestverkopende in haar categorie.”

Hoe gebruik je zelfbruiners streepvrij?

“Sommige mensen vinden bepaalde producten makkelijker om aan te brengen dan andere; dat hangt dus van persoonlijke voorkeur af. Zo bestaan er sprays, die men op 20-30 cm afstand van de huid moet aanbrengen. Ook kan men druppels vermengen in een crème, hetgeen zeker gemakkelijker is in gebruik voor gelaat. Daarnaast zijn er ook de gekende zelfbruinlotions.

Ik geef graag de volgende tips mee om de zelfbruiner zo goed mogelijk op het lichaam aan te brengen:

  1. Gebruik voordien een scrub zonder olie voor droge zones, zoals de ellebogen, knieën en voeten.
  2. Hydrateer je huid vervolgens met een gewone bodylotion. Zelfbruiner maakt droge plekken namelijk donkerder en daardoor extra zichtbaar.
  3. Breng de zelfbruiner volgens de aanwijzingen van het product in een egale laag aan.
  4. Was na afloop je handen en wacht met het aanraken van textiel (kledij, beddengoed) tot het product droog is.

Onze Newpharma-favorieten

Radiance-Plus Golden Glow Booster

Radiance-Plus Golden Glow Booster

Radiance-Plus Golden Glow Booster

€ 40,38  –  Clarins

Grote fan van de drops van Clarins; van deze meng je twee à drie druppels onder je bodylotion om zo geleidelijk aan je kleurtje op te bouwen. Resultaat? Een naturelle zongekuste huid. PS De prijs lijkt hoog maar je komt er echt jàren mee toe, beloofd!

Shop het hier

Zelfbruinende capsules

Zelfbruinende capsules

Zelfbruinende capsules

€ 24,90 voor 30 capsules  –  Oenobiol

Deze ‘slik-capsules’ bevatten 5 plantenextracten van natuurlijke oorsprong en geven je huid een teint van binnenuit. Er zit onder andere koper in, die de normale pigmentatie van de huid in gang zet. Opgelet voor mensen met schildklierproblemen: er zit een alg in die weleens laxerend zou kunnen werken (ik spreek uit ervaring 😄). Voor het beste resultaat hou je deze combinatie best zo’n 2 à 3 maanden vol? Liever sneller of een intensere kleur? Gebruik in combinatie met hun fluide lacté.

Shop het hier

Hydraterende sublimerende zelfbruiner

Hydraterende sublimerende zelfbruiner

Hydraterende sublimerende zelfbruiner

€ 26,32  –  Nuxe

Deze nieuwe 2-in-1 formule van Nuxe heeft een zijdezachte textuur die makkelijk uitstrijkt en snel absorbeert. Dankzij de witte parelmoerdeeltjes krijg je een prachtige goudkleurige gloed. Om het kleurtje langer te houden, bevat de formule gepatenteerd poeder van johannesbroodpitten en een extract van waterhyacint met hydraterende eigenschappen. De blikvanger? Hun exclusieve Nuxelle®-capsules, een inkapseling die de twee zelfbruinende moleculen DHA en erythrulose stabiliseert. Deze twee suikers werken samen en geven de huid in amper twee uur (!) een perfecte, natuurlijke en egaal gebruinde teint.

Shop het hier

SUN 365 Self Tanning Serum

SUN 365 Self Tanning Serum

SUN 365 Self Tanning Serum

€ 40,85  –  Lancaster

Dit zelfbruinend serum heeft een super aangename en waterachtige textuur met reflecterende goudkleurige pigmenten. Hij wordt meteen geabsorbeerd en geeft een mooi verhelderend effect. Het leuke eraan is dat je ‘m geleidelijk kan opbouwen. Tip: het is een serum – dus vooral geschikt voor je gezicht – dat je best aanbrengt vòòr je andere verzorgingsproducten.

Shop het hier

Meer tips van de apotheek en dermatoloog:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content