Dit zijn de beste behandelingen tegen cellulite

Strandstress! Want ondanks bikinibroekjes met hoge taille en figuur-corrigerende badpakken, sta je daar te blinken in je sinaasappelvel. Een plan van aanpak voor zij die het liever laten doen.

Dik of dun: cellulite werkt niet discriminerend. Negen op de tien vrouwen hebben er last van. Mannen hebben het dan weer niet. “Vrouwen hebben meer vet dan mannen en bovendien is het anders verdeeld”, zegt dermatoloog Thomas Maselis. “Bij mannen functioneert vet als beschermend stootkussen, bij vrouwen dient het als een reserve om te overleven. De vetcellen zitten tussen schotjes (vezels). Wanneer je zwaarder wordt, groeien de vetcellen en puilen ze tussen de vezels van het bindweefsel uit, wat putjes geeft in je huid. De ‘sinaasappelhuid’ manifesteert zich vooral op de heupen, billen en dijen, soms ook op knieën en armen.”

De aanpak verschilt

Je aanleg voor cellulite wordt voornamelijk bepaald door genen en hormonen. En verergert door een slechte doorbloeding, dunne en slappe huid en stugge vezels. De verhouding van die verschillende factoren is voor iedereen anders. En dus ook de aanpak.

Afhankelijk van waar je het meest last van hebt, moet je ook de aanpak aanpassen voor een optimaal resultaat. Concreet: vetcellen verminderen, de circulatie verbeteren, de huid en spieren verstevigen en het omliggende bindweefsel versoepelen. En dat kan op verschillende manieren, maar het liefst gecombineerd.

Gekende behandelingen

Er bestaat een keur aan behandelingen, allemaal met hun voor- en nadelen. “De meeste behandelingen zijn momenteel gericht op het afdrijven van vocht, maar het eigenlijke probleem van cellulite is vet.” Dat is veel moeilijker aan te pakken, meent dr. Maselis, omdat je gericht moet werken. “Sinaasappelhuid wordt veroorzaakt door het vet vlak onder de huid. Je moet dus zeer gericht en selectief te werk gaan, wat momenteel nog niet echt op punt staat.”

Liposuctie, waarbij vet wordt weggezogen met fijne naalden, is bijvoorbeeld geen oplossing voor cellulite, omdat het vet weghaalt uit de dieperliggende vetlaag. “Het werkt figuurcorrigerend, maar niet op de huidkwaliteit.” Het haalt vetcellen weg, maar omdat het bindweefsel rigide blijft, zal het uitzicht niet verbeteren. Integendeel: het verminderde volume kan de huid zelfs doen verslappen, wat het er mogelijk nog erger doet uitzien.

Ook van mesotherapie, waarbij injecties met vetoplossende stoffen worden gegeven, komt men volgens dr. Maselis terug, bij gebrek aan resultaten.

Vetcellen houden niet van warmte en koude, volgens dr. Maselis. Technieken zoals radiofrequentie, waarbij geluidsgolven warmte opwekken, en cryolipolyse, waarbij de huid wordt opgezogen tussen twee platen die afkoelen tot onder het vriespunt, worden ingezet om vetcellen te vernietigen, maar volgens de arts werkt dat vooral op dieperliggend vet en heeft het minder resultaat op het sinaasappeleffect van de huid.

Endermologie ten slotte, waarbij de huid gemasseerd wordt door een machine die zuig- en rolbewegingen maakt, zal het bindweefsel versoepelen, vetten ‘vrijmaken’ en afvoe-ren doordat de bloed- en lymfecirculatie gestimuleerd wordt. Een aanpak die volgens dr. Maselis snel resultaat geeft, wat echter verdwijnt wanneer je de behandeling stopt.

Nieuwste, verbeterde behandelingen

1. Aesthetic Solutions

Aesthetic Solutions combineert anticelluliteproducten met infraroodstralen om de bloedcirculatie en vetverbranding te stimuleren. Ledlicht wordt ingezet om het huidoppervlak te verbeteren.

Wordt aangeraden in een kuur van 10 behandelingen. Prijskaartje: € 900, inclusief behandelingscrème en voedingssupplementen van Mesoesthetic – aesthetic-solutions.be

2. Body Concept van New Esthetic

Body Concept van New Esthetic combineert cryolipolyse, ultrasone geluidsgolven om de vetcellen te vernietigen, laser én radiofrequentie om vetcellen te vernietigen en de huidelasticiteit te verbeteren.

3. Optimal Shape-behandeling

De Optimal Shape-behandeling combineert eveneens meerdere technieken om verschillende oorzaken van cellulite in een behandeling aan te pakken. Een mechanisch zuig- en rolmassagetoestel stimuleert de circulatie en maakt het bindweefsel soepel, infrarood- en radiofrequentie worden ingezet om de huidkwaliteit te verbeteren en gevolgd door mesotherapie om met behulp van injecties op huidstevigheid en vetverbranding te werken. Trillingen ten slotte moeten het bindweefsel, de collageenproductie, de afbraak van vetcellen en de bloedsomloop stimuleren.

Gemiddeld worden 5 sessies aangeraden tegen € 228 per zone en per sessie bij carpe.be

Meer behandelingen tegen zomerkwaaltjes

Door Sofie Albrecht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content