Herbruikbare wattenschijfjes zijn beter voor het milieu. Voor katoen worden immers liters water verspild én heel wat pesticiden gebruikt die de omgeving belasten. Kwistig omspringen met klassieke watjes is dus eigenlijk écht niets meer voor 2022 – en daarom testte onze redactrice voor jou de eco-variant.

Herbruikbare watjes: de must-have van 2022

Alle make-up die je ‘s ochtends op je snoet smeert, moét er op het einde van de dag weer af, daar kan (en vooral mag) je niet onderuit. Doe je dat met vochtige reinigingsdoekjes stop er dan om deze redenen mee: naast slecht voor je huid, zijn ze – net als katoenen watjes – ook niet mild voor het milieu, je gooit ze na gebruik immers gewoon in de vuilnisbak. Daarom: zachte en milde alternatieven, lief voor onze planeet.

 

5 x onze favoriete wasbare wattenschijfjes

Herbruikbare Eco Pads

Deze herbruikbare microvezelpads zijn aangepast aan het Garnier Micellair Water, om afvalvrij make-up te verwijderen. Ze zijn poezelzacht en blijven dat ook na het wassen!

Garnier, € 5,99 voor 3 bij Bol.com

Watjes uit organisch katoen

Deze herbruikbare watjes zijn heel mild voor mijn gevoelige huid en blijven dat ook na het wassen (max 60 °C). De doekjes zijn 10 x 10 cm waardoor ik er mezelf verschillende keren mee kan ontschminken. Ik gebruik ze met een remover maar ze werken net zo goed met wat water of zelfs droog.

Bio’ty Lab, € 14,95 voor 3 via biotylab.com.

Wasbare wattenschijfjes met waszakje

Deze wasbare wattenschijfjes van het Belgische SQÓN worden geleverd mét waszakje zodat je ze niet kwijtspeelt in de wasmachine.

SQÓN, € 14,95 voor 7 via sqon.be

Magische washand

Deze Delete washand verwijdert dankzij zijn ultrafijne vezels mijn make-up in amper één minuut. Deze gebruik ik zonder remover want met wat water en circulaire bewegingen neemt-ie al mijn olieresten, make-up en vuil mee. Nadien gooi ik ‘m gewoon bij in de was, zo spaar ik maar liefst 500 wattenschijfjes uit. PS Ik heb de travelsize en neem ‘m overal mee naartoe!

Delete, € 7,90 bij Di.

De kracht van microvezels

Ook GLOV van Cent Pur Cent past de kracht van microvezels toe in haar ontschminkingsdoekjes. Zo’n vezels zijn 100 keer dunner dan een menselijk haartje waardoor ze – na activatie met lauw water – make-up snel en efficiënt verwijderen zonder mijn huid te beschadigen. Ik druk ze enkele seconden tegen mijn huid en maak daarna draaiende bewegingen. Naast het standaard washandje (Glov Classic Fiber) hebben ze ook Glovs om oogmake-up te verwijderen (Glov Comfort), mee te nemen op reis (Glov on-the-go) en een mini-exemplaar om uitgelopen mascara of lippenstift snel weg te werken (Glov Quick Treat). Maak de handschoentjes weer proper met de speciaal voorziene magneet of met wat zeep.

Cent Pur Cent, vanaf € 16,99 via centpurcent.com.

Meer over reinigen

Openingsbeeld: Garnier Eco Pads