Droge, gevoelige huid of verstopte poriën? Misschien ligt het wel aan je kraanwater
Voor wie zich ooit heeft afgevraagd of kraanwater al dan niet slecht is voor de huid: het antwoord is niet eenduidig. “Afhankelijk van waar je woont, kan het mogelijk leiden tot droogte, irritatie en zelfs verstopte poriën,” weet skincare specialist Renée Rouleau. Hieronder legt ze uit hoe en waarom leidingwater je huid kan aantasten en wat je eraan kan doen.
Het effect van kraanwater op de huid
Renée Rouleau: “Ik heb het effect van de kraanwaterkwaliteit op de huid van mensen met eigen ogen gezien. Een klant benaderde me nadat ze naar LA was verhuisd en vertelde me dat haar rosacea erger was dan ooit. Daarbovenop had ze plots enorme last van verstopte poriën. Ze zei ook dat ze het gevoel had dat er constant een laagje op haar huid zat en dat het leek alsof haar favoriete serums plots niet meer zo effectief waren. Ik stelde haar wat vragen om te kijken of er iets belangrijks in haar routine of levensstijl was veranderd maar concludeerde dat het waarschijnlijk het nieuwe kraanwater was dat haar huidproblemen veroorzaakte. Het bewijs was er: elke keer dat ze terugging naar Michigan, verbeterde haar huid instant en verdween het ‘laagje’ meteen.
Wat zit er eigenlijk in ons leidingwater?
Kraanwater wordt doorgaans ‘consumentvriendelijk‘ gemaakt. Dat houdt in dat de concentratie van bepaalde mineralen kan worden verhoogd of verlaagd, dat fluor wordt toegevoegd en dat het water wordt gereinigd om schadelijke bacteriën en andere verontreinigende stoffen te verminderen.
1. Mineralen (natrium, calcium en magnesium)
De drie meest voorkomende mineralen in kraanwater zijn natrium, calcium en magnesium. Daarnaast kunnen ook koper, ijzer, kalium en zink in sporenhoeveelheden worden aangetroffen.
Het klopt dat de mineralen in kraantjeswater huidproblemen kunnen veroorzaken maar niet om de redenen die je zou denken. Valerie George, een cosmetisch scheikundige en vriendin, vertelde me dat de mineralen op zich vrij onschuldig zijn (en in sommige gevallen zelfs gunstig). Het echte probleem ontstaat wanneer de mineralen in kraanwater in contact komen de oppervlakteactieve stoffen in onze reinigingsmiddelen of zeep. Dat is meteen ook één van de redenen waarom ik afraad je gezicht met zeep te wassen.
Oppervlakteactieve stoffen zijn reinigingsmiddelen die vuil en olie aantrekken om ze zo van de huid te spoelen. En nu wordt het een beetje ingewikkeld... Volgens Valerie hebben heel wat oppervlakteactieve stoffen in reinigingsmiddelen of zeep een negatieve ionische lading. De mineralen in ons kraanwater daarentegen, hebben een positieve lading. Dit betekent dat ze zich willen binden aan iets met een negatieve lading, waardoor ze erg aangetrokken worden door oppervlakteactieve stoffen. Eenmaal de mineralen zich aan de oppervlakteactieve stoffen hechten, vormen ze zeeprestjes. Met andere woorden: het residu in je badkuip, gootsteen of kraan kan zich ook afzetten op je huid (bah!). Dit is trouwens meteen ook één van de redenen waarom cosmetische chemici nooit kraanwater zullen gebruiken bij het samenstellen van skincare producten. Ze kiezen àltijd voor gedestilleerd – of ‘omgekeerd osmose’ water.
Wat is het effect van mineraalrestjes op de huid?
Het residu dat zich op je huid afzet, kan uiteindelijk een laagje vormen dat het evenwicht van de huid op meerdere manieren verstoort. Dat kan leiden tot de volgende huidproblemen:
- Verstoorde vochtbarrière
- Droogte en uitdroging
- Irritatie en gevoeligheid
- Een ruw aanvoelende huid
- Verstopte poriën
Het laagje op de huid verstoort haar barrièrefunctie want voorkomt dat dode huidcellen worden verwijderd waardoor gezonde, nieuwe huidcellen geen kans krijgen. Hierdoor zullen vochtinbrengende crèmes en andere producten ook minder goed doorsijpelen. Gevolg? Droogte, irritatie en een ruw aanvoelende huid. Als er genoeg restjes ophopen, kan het residu zich zelfs in je poriën nestelen en er verstoppingen veroorzaken.
2. pH-waarde
De pH-waarde van kraanwater kan sterk variëren, afhankelijk van waar je woont. Doorgaans schommelt het tussen 4 en 7 maar in Europa kan het oplopen tot wel 8. Ter referentie: de pH-waarde van je gelaatshuid ligt tussen 4,7 en 5. Aangezien je huid veerkrachtig is, is ze normaal gezien in staat zich aan te passen aan de pH-waarde van jouw kraanwater. Met andere woorden: als je op reis of net verhuisd bent naar een regio waar de pH van het kraanwater anders is dan je gewend bent, kan dat je huid even van slag maken.
Hoe weet je of kraanwater de oorzaak is van jouw huidproblemen?
Tenzij je een aandoening hebt (zoals eczeem of rosacea) waardoor je barrière genetisch is gewijzigd, kan je jouw gezicht perfect wassen met kraanwater. De meeste mensen met een gezonde huid kunnen de mogelijk negatieve effecten verzachten met een goede huidverzorgingsroutine.
Als je toch het vermoeden hebt dat je kraanwater de oorzaak is van jouw huidproblemen, kan je het onderzoeken met een ‘kraanwater detox’. Verander niets anders aan je routine en probeer je gezicht een week of twee met gedestilleerd water te wassen om te zien of je huid verbetert. Zulk water kost niet veel en bevat geen mineralen waardoor het niet zal reageren met de stofjes in je reiniger die een residu veroorzaken.
Hoe voorkom je de schadelijke invloed van leidingwater?
1. Gebruik een alcoholvrije toner na het reinigen
Mijn beste tip om ‘ophopingen’ door kraanwater te verwijderen, is om na het reinigen een alcoholvrije toner te gebruiken. Zorg er eerst voor dat je jouw cleanser goed hebt afgespoeld, doordrenk vervolgens een watje met een tonic voor jouw huidtype en wrijf het zachtjes over je gezicht en hals. Een toner biedt bovendien nog heel wat andere voordelen dus iedereen heeft er baat bij!
2. Verwijder je reinigingsmiddel met een washandje
Een andere manier om restjes te verwijderen, is door je reinigingsproduct eraf te halen met een baby-washandje. Vooral als je zware make-up of veel zonnebrandcrème hebt gebruikt, is dit een goed idee. Let op: de wrijving is een soort fysieke exfoliatie dus doe het niet meer dan één keer per dag. Als je huid ervan begint te irriteren, stop er dan meteen mee.
3. Gebruik gedestilleerd water om je gezicht te spoelen
Nogmaals: voor mensen met een gezonde huid is kraanwater prima als je een toner gebruikt na het reinigen. Gedestilleerd water is iets wat ik zou aanraden onder twee omstandigheden. Of 1) je hebt een onderliggende aandoening die je huid gevoelig maakt en krijgt ’t moeilijk onder controle. Of 2) je woont ergens waar kraanwater niet veilig is vanwege milieu- of infrastructuurproblemen.
4. Overweeg waterontharders of filters
Tenslotte kan je een wateronthardingssysteem of filters voor je douchekop, kraan... overwegen. Deze opties zijn niet altijd goedkoop en vooral individuele filters kunnen nogal omslachtig zijn. Ikzelf raad ze dus niet perse aan, tenzij je het al om andere redenen overweegt. Hou er ook rekening mee dat beide opties het mineralengehalte van je water verminderen, maar het niet tot nul terugbrengen. Je kan dus een verbetering opmerken maar elimineert het probleem niet helemaal.”
Meer beautytips
- Dit is waarom je foundation of dagcrème soms kan ‘schiften’ op je huid
- Vraag aan de dermatoloog: “Hoe voorkom je ‘s ochtends wallen onder je ogen?”
- Dit zijn, volgens een dermatoloog, de meest voorkomende oorzaken van grote poriën
Openingsbeeld: Getty Images.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier