Toen Kim Kardashian een foto van haar Vampire facial op Instagram postte, duurde het niet lang voor de hype de oceaan overging. De Vampire facial of PRP-facelift (Platelet Rich Plasma Therapie) zijn injecties met eigen bloed om de collageenproductie te stimuleren. De behandeling staat al ruim een jaar op het menu bij Carpe in Antwerpen, waar ik ze mag gaan testen. Het beloofde resultaat: een stevigere huid met een fijnere textuur. De behandeling wordt aangeraden voor iedereen die er constant moe uitziet, of een zware periode doormaakt. Oftewel: de gemiddelde veertigplusser met kinderen. Ik dus.

 

A shot of your blood

Eerst wordt er bloed afgenomen, waaruit het bloedplasma wordt gefilterd. Dat wordt gemengd met hyaluronzuur, een lichaamseigen hydraterende stof. Mijn huid wordt voorbereid op de injecties met een royale laag verdovende crème. Daarna wordt de mix ingespoten in mijn ‘probleemzones’: wallen, een strenge fronsrimpel en de plooien tussen neus en mond. Sommige spuitjes voel ik niet, andere prikken venijnig. De rest van de cocktail wordt in mijn huid gesluisd met een needling machine. Dat is een roller met fijne naaldjes die microscopische gaatjes in mijn huid prikt. Zo raakt de verzorging dieper in de huid én wordt ze gestimuleerd om extra collageen aan te maken. Een schurend gevoel, dat mijn huid warm en gezwollen doet aanvoelen.

Resultaat

In de spiegel zie ik een spoor van gezwollen rode puntjes rond mijn ogen, neus en mond, waar de spuitjes zijn gezet. Mijn huid ziet knalrood van de needling. Ik zie eruit alsof ik een dag ben gaan skiën zonder zonnecrème. En zo voelt het ook. Een kwartier onder de ledlamp moet mijn huid kalmeren en de roodheid verminderen, zodat ik min of meer toonbaar de straat op kan. Een dag later ziet alleen een aandachtig oog nog de laatste sporen van al dat geprikt. Het definitieve resultaat zie je pas na een maand, wanneer mijn huid zich volledig vernieuwd heeft. Na twee weken lijken de plooien tussen mijn neus en mondhoeken van binnenuit opgevuld. Op de fronsrimpel en de wallen heb ik helaas minder effect.

Meer onorthodoxe beautytips: