Beautyproducten zijn er om je huid te hydrateren en plumpen. Maar wat als er een stofje inzit dat je vel net uitdroogt? Lipbalsems met lanoline kwamen zo al in opspraak omdat ze je lippen net uitdrogen zodat je er steeds meer van nodig hebt. Volgens Gaëlle Six van het Duitse cosmeticamerk Zeitschild zorgen zo’n emulgatoren er inderdaad net voor dat je natuurlijke vochtbalans verstoord wordt. Haar verklaring.

Emulga-wa?

Een emulgator, wat is dat nu precies?

Een emulgator is een soort bindmiddel dat in alle cosmetica (maar ook voeding) gebruikt wordt om water en olie te mengen tot een stabiele emulsie. Ik vergelijk het altijd met het maken van mayonaise. Hiervoor heb je een eidooier nodig als emulgator, die ervoor zorgt dat de materie een mooi geheel vormt.

Een emulgator is in cosmetica jammer genoeg een chemisch bestanddeel. Het staat erom bekend de huidbarrière open te breken waardoor ook schadelijke stoffen in je huid kunnen dringen. Bovendien verliest zo’n emulgator zijn ‘bindfunctie’ niet eenmaal hij in de huid zit. Hierdoor gaat hij nog steeds op zoek naar water en olie om te mengen. Dat heeft een slechte invloed op ons eigen huidvocht en de huidlipiden (huidvetten) waardoor de huid op lange termijn uitdroogt en de huidbarrière verder wordt verstoord.

Zitten ze van nature in je huid?

Neen, emulgatoren zijn huidvreemde stoffen die enkel in je huid kunnen binnendringen door het smeren van cosmetische producten.

Waarom maken ze je huid droger?

Een emulgator (meestal worden er meerdere gebruikt in producten) tast de huidbarrière aan door de huidlipiden open te breken. Eens ze in de huid zitten, nemen ze je eigen huidlipiden en het huidvocht vast waarna ze deze emulsie terug naar buiten emigreren. Dat resulteert in vochttekort en een droge huid.

Kan je emulgatoren vervangen?

Hoe kan je ze vervangen?

Emulgatoren zijn moeilijk te vervangen maar bij Zeitschild hebben we een nieuw productieproces ontwikkeld waarbij we werken met hogedrukhomogenisatoren. Hierdoor wordt het mogelijk om de emulgatoren te elimineren en zonder het gebruik ervan, een stabiele en egale emulsie te ontwikkelen.

Kunnen emulgatoren op plantaardige basis een oplossing zijn?

Er bestaan inderdaad emulgatoren op plantaardige basis maar die kunnen niet worden ingezet omdat het van cruciaal belang is dat een ingrediënt/emulgator het beschermende schild van de stratum corneum (lipidenbarrière) niet verstoort. Ook plantaardige emulgatoren doen dit en wekken allergische reacties op. Daarnaast is het van belang dat het gebruikte materiaal/ingrediënt herkend wordt door het eigen lichaam. Bij Zeitschild gebruiken we daarom membraanlipiden omdat ons hele lichaam hieruit is opgebouwd en ze kunnen worden opgenomen in onze eigen stofwisseling.

Hoe herken je emulgatoren op de verpakking?

Emulgatoren zijn moeilijk om te herkennen op de verpakking. Enkel personen met diepgaande chemische kennis kunnen dit. Ik kan wel zeggen dat Zeitschild het enige merk is dat emulgatoren volledig bant.

Cosmetica zònder emulgatoren

Anthelios Dermo-Pediatrics 50+ spray – La Roche-Posay

De spray van La Roche-Posay is een niet-geparfumeerde zonnebescherming die héél goed tegen water, zweet en zand kan. Zelfs de meest gevoelige huidjes zijn beschermd (€ 22 voor 200 ml bij de apotheek).

 

All Day 50+ zonnecrème – Louis Widmer

Dankzij de liposomale technologie heeft deze crème geen emulgatoren nodig. De huid absorbeert hierdoor beter de bescherming (€ 22,50 voor 100 ml bij de apotheek).

After Sun – Louis Widmer

Verzachtende lotion met aloë vera, zonder emulgatoren. Een frisse, hydraterende verzorging voor na het zonnen – ook voor mensen met een al allergiegevoelige huid (€ 16,40 voor 150 ml bij de apotheek).

Dagcrème – Zeitschild

Een dagcrème zonder emulgatoren voor de gevoelige huid (€ 75 voor 50 ml bij de apotheek).

Serum – Zeitschild

Een actief serum zonder emulgatoren (€ 69 voor 30 ml bij de apotheek).

Anti Cellulite Olie – Weleda

Een olie die je huid steviger en gladder maakt (€ 18,49 voor 100 ml).

Granaatappel Versterkende Gezichtsolie – Weleda

Een krachtige boost voor een stralende huid (€ 27,99 bij de apotheek).

Meer beautyweetjes