Een esthetische ingreep doet meer dan enkel een uiterlijk verschil maken. Drie vrouwen vertellen ons over hun operatie en hoe die een pleister legde op een innerlijke wonde. Elin (22) koos voor een neusoperatie. “Ik ben niet alleen trots dat mijn neus rechtstaat, het is ook echt een oppepper voor mijn zelfvertrouwen.”

“Bij mijn geboorte werd mijn neus tegen mijn wang geduwd en al werd hij meteen rechtgezet, toch bleef hij altijd min of meer scheef staan. Als ik een groeispurt had, groeide mijn neus mee, maar dan wel de verkeerde kant op. Ik was er niet blij mee, al vond ik het nu ook weer niet zo’n grote ramp. Maar als puber begon ik me erop te focussen. Het enige wat ik nog zag, was dat mijn neus scheef stond. Mijn vrienden zeiden altijd dat het zo erg niet was, het hoorde bij mij. Maar ik vond het wel erg, als ik in de spiegel keek, was er altijd die neus. Ik wilde geen kleinere of fijnere neus, wel een die recht stond. Zo ontstond het plan om op mijn achttiende verjaardag mijn neus esthetisch te laten opereren.

Maar op mijn zestiende brak ik mijn neus door een skiongeval en vielen de plannen in het water. Het ongeval bracht complicaties met zich mee, ik kon niet meer ademen door mijn rechter neusgat waardoor ik slaapproblemen kreeg en last had van sinusontstekingen. Op mijn 20ste ben ik naar een arts gestapt en werd besloten om mijn neus te opereren. Het tussenschot was kapot en stond nóg schever door het skiongeval, dat veroorzaakte de ademhalingsproblemen. Dat tussenschot zou gereconstrueerd en opnieuw rechtgezet worden, waardoor mijn neus langs de buitenkant ook recht zou staan. Het ging dus zowel om een medische ingreep als een esthetische.”

“Toen ik voor het eerst een foto van mezelf zag met een rechte neus, was dat best confronterend. Maar op een positieve manier”

“Vorige zomer was het zover. En ik kan niet anders zeggen dat ik heel blij ben. Plotseling kreeg ik weer heel veel zuurstof binnen, ik moest er zelfs een paar weken aan wennen. Sindsdien slaap ik beter en heb ik veel meer energie. Mijn ouders waren er ook blij mee, want ik was een stuk minder humeurig. (lacht) Toen ik voor het eerst een foto van mezelf zag met een rechte neus, was dat best confronterend. Maar op een positieve manier. Het was een kantelmoment; eindelijk was mijn gezicht in verhouding. Het was alle pijn en moeite van de operatie waard geweest. Ik ben niet alleen trots dat mijn neus rechtstaat, het is ook een oppepper voor mijn zelfvertrouwen. Vroeger was ik altijd degene die de foto maakte, zodat ik er niet zelf op hoefde. Nu heeft een bevriende fotograaf een portret van me gemaakt. Het is de eerste keer dat ik fier ben op een foto van mezelf.”

“Ook ben ik blij dat ik het op mijn 21ste heb laten doen in plaats van 3 jaar geleden. Omdat ik nu mentaal sterker ben. De operatie was best ingrijpend, het vergde ook een zware revalidatie. De kans bestond dat ik nog altijd ademhalings- en slaapproblemen zou hebben. Ook de breuk zou zichtbaar kunnen blijven. Ik wist dat op voorhand, maar kon er nu beter mee om dan ik op mijn 18de had gekund. Het ging om een operatie van het neusbeen zelf, dat is intenser dan een ingreep aan de neustip of neusvleugels. Nu, het is allemaal goed verlopen. Maar wat vooral meespeelde, was dat ik me op mijn 21ste met mijn neus had verzoend. Ik wilde hem niet meer laten veranderen omwille van het schoonheidsideaal, maar echt voor mezelf. En dat voelt goed.”

 

Meer lezen over beauty en gezondheid:

Tekst: Joanie de Rijke.