Fermentatie in beautyland is niét nieuw maar het lijkt flink in opmars te komen. Steeds meer labels verwerken de eeuwenoude techniek in hun formules. Maar wat kunnen gefermenteerde ingrediënten betekenen voor jouw huid?

Een turboboost voor je huid

In de voedingsindustrie kennen we fermentatie als het gecontroleerd laten ‘verrotten’ van voedsel. Echt sexy klinkt dat niet maar door dat gistingsproces heb je wel elke ochtend brood op je bord én ‘s avonds een glas wijn voor de televisie. Het is een methode die veel zorg, tijd en precisie vraagt maar wel de moeite loont.

Net zoals wijn meer antioxidanten bevat dan druiven, zouden gefermenteerde ingrediënten in skincare rijker zijn aan vitaminen, enzymen en probiotica.

Ook voor jouw verzorgingsproducten kan fermentatie een belangrijke bijdrage leveren:

1. Producten worden sneller én gemakkelijker geabsorbeerd

“Veel actieve ingrediënten in huidverzorgingsproducten zijn moleculair te groot om effectief door de huid te worden opgenomen,” vertelt Helen van be-oo-kay.be. “Tijdens het fermentatieproces breken micro-organismen deze moleculen af in kleinere groottes, waardoor hun opname door de huid toeneemt.”

2. Nieuwe voedingsstoffen met verhoogde voedingswaarde

Net zoals wijn meer antioxidanten bevat dan druiven, zouden gefermenteerde ingrediënten in skincare rijker zijn aan vitaminen, enzymen en probiotica. Door de juiste mengeling van gist, bacteriën, suikers en koolhydraten zullen sommige stoffen daarom beter hydrateren, exfoliëren òf kan je ze plots inzetten als bewaarmiddel. “Het fermentatieproces levert inderdaad nieuwe aminozuren, peptiden en antioxidanten op om de huid te helpen voeden en te herstellen,” vertelt Helen. “Op deze manier kun je de voedingswaarde en werkzaamheid van natuurlijke ingrediënten die vaak worden gebruikt in huidverzorging – zoals melk, fruit, groenten en kruidenextracten – doen toenemen.”

3. Verminderde kans op huidirritatie

“Natuurlijke ingrediënten bevatten soms giftige stoffen, zoals zware metalen en pesticiden, die de huid kunnen irriteren. Het fermentatieproces neutraliseert deze schadelijke stoffen waardoor zulke producten veiliger en geschikter zijn voor de gevoelige huid. Daarnaast voorkomen de gisten (goede micro-organismen) die gebruikt worden voor het fermentatieproces de groei van schadelijke micro-organismen. Dit zorgt ervoor dat er minder conserveermiddelen nodig zijn voor zulke producten, wat weer zorgt voor minder irritaties.”

4. Verzacht acne en ontstekingen

“Gefermenteerde ingrediënten verdrijven schadelijke bacteriën die acne en irritaties kunnen veroorzaken,” weet Helen. “Op die manier versterken gefermenteerde producten de weerstand van de huid en helpen ze ontstekingen en acne te verminderen.”

Fermentatie: hoe werkt dat precies?

Naast voeding kan je dus ook planten, bloemen, oliën… fermenteren. Zo kan gefermenteerde olijfolie bijvoorbeeld 10 keer meer essentiële vrije vetzuren bevatten (inclusief Omega 6 en Omega 9) dan niet-gefermenteerde olijfolie. Hoe dat dan precies in z’n werk gaat? De belangrijkste bestanddelen worden geëxtraheerd waarna er natuurlijke fermentatiestoffen aan worden toegevoegd die het fermentatieproces opstarten. Elk fermentatieproces is uniek want hierna doet de natuur z’n werk; alle ingrediënten fermenteren zo lang als nodig. Wanneer het transformatieproces compleet is, wordt deze mengeling gefilterd om énkel nog de gefermenteerde bestanddelen over te houden. Die worden tot slot toegevoegd aan het beautyproduct.

Hoewel je zo’n actieve ingrediënten ook rechtstreeks in een product kan verwerken (vitamine C kan je bijvoorbeeld met precies dezelfde werking ook in de farmacie creëren), zijn zo’n gefermenteerde ingrediënten vaak nét iets ecologischer. Ze worden niet verwarmd en de grondstoffen zijn vaak natuurvriendelijker. Bovendien heb je in de meeste gevallen minder bewaarmiddelen nodig omdat het uiteindelijke product al een bacterieel proces heeft doorgemaakt. Hierdoor krijgen andere bacteriën automatisch geen kans. Ook eens proberen?

Milde schuimreiniger met rijst – Skinmiso

Een efficiënte reiniger die je huid niet uitdroogt. Hij verwijdert vuil, dode huidcellen, make-up en UV-bescherming zonder het evenwicht van je huid te verstoren. Papaya-extracten exfoliëren zachtjes zonder de huidbarrière te beschadigen en rijstextracten leveren de belangrijkste voedingsstoffen.

€ 11,99 voor 150 ml via be-oo-kay.be

Mega Mushroom Relief & Resilience Gezichtslotion – Origins

Deze tonic is er eentje die perfect is voor mensen met een rode, gevoelige huid. De gefermenteerde chaga en coprinus paddenstoelen kalmeren en verzachten waardoor je teint weer wat egaler wordt. Dep na het reinigen op je gelaat en smeer nadien je serum en crème.

€ 21,95 voor 100 ml via douglas.be

Life Plankton Elixir – Biotherm

In alle producten van Biotherm zit Life Plankton™, een ‘mirakelingrediënt’ dat verkregen wordt door Fermogenese. Dit biotechnologisch fermentatieproces, ontwikkeld door het label zelf, verwerkt de zuivere, thermale plankton op het hoogtepunt van zijn herstellende kracht. De krachtpatser bevat maar liefst 35 voedingselementen, proteïnen, vitaminen, aminozuren, koolhydraten, en lipiden waardoor je huid zich weer automatisch gaat vernieuwen en gezonder oogt.

€ 70,90 voor 50 ml via iciparisxl.be 

Puer Tea Vital Moisture Deep Cream – Cosmetea

Deze hydraterende en voedende crème van Cosmetea bevat Thermus Thermophillus Ferment, een natuurlijk ferment van een bacterie die tot 300 meter diep in de oceaan leeft. Het is een prima antioxidant die de huid bovendien helpt te verstevigen. Het zou bovendien helpen tegen pollutie!

€ 43,69 voor 50 ml via be-oo-kay.be

Regenererende gezichtsolie – Florena Fermented Skincare

Deze formule met bloemblaadjes van witte helichrysum en gefermenteerde arganolie heeft krachtige antioxiderende eigenschappen en zorgt voor optimale voeding en hydratatie van de huid. Zo helpt het de vermoeide en doffe huid herstellen. Breng alleen aan of meng 1 tot 3 druppels met je favoriete crème of masker.

€ 24,99 voor 30 ml via florena.be

Red Carpet Ready Hydrating Bio-Cellulose Masker – STARSKIN

Een sheetmasker voor de gedehydrateerde, droge en uitgeputte huid. Het bio-cellulose masker is doordrenkt met een volledig flesje skin-plumping serum én gemaakt van gefermenteerd, vitaminerijk kokosnootsap voor een intens gehydrateerde, soepele en die dewy ‘celebrity skin’.

€ 10,45 via douglas.be

Meer beauty