Ligt de puberteit al ver achter je maar heb je toch last van acne? Vaak zijn genetische of hormonale eigenschappen de oorzaak, maar ook stress, slaaptekort, luchtvervuiling en UV-straling zijn 21ste eeuwse kwaaltjes die een invloed kunnen hebben. Daarom ontwikkelen heel wat beautymerken steeds vaker een lijn tegen onzuiverheden die niet enkel gericht is op de tienerhuid. Onze beautyredactrice Lise Milbou testte het uit.

Dagelijkse verzorging van acne-gevoelige huidjes

Mijn huid is érg gevoelig en heeft regelmatig last van onzuiverheden. Daarom probeer ik mijn gezicht altijd zo goed mogelijk te reinigen en te verzorgen met de juiste producten. Het vernieuwde DermoPure-gamma van Eucerin richt zich op volwassenacne en werkt – net als andere verzorgingsroutines voor onzuivere huidjes – als volgt:

1. Reinigen

Maak je huid ‘s ochtends proper met een gel die talg en dode huidcellen verwijdert die zich ‘s nachts hebben opgehoopt. Ook ‘s avonds is zo’n gel goed, maar dan om make-up en vuil te verwijderen. Eucerin heeft een DermoPure Reinigingsgel (€ 13,50) die overmatige talgproductie zacht maar efficiënt reguleert, maar ook vuil en make-up verwijdert. Neem een beetje gel (ter grootte van een kers) in je hand en wrijf deze met wat water tot schuim. Masseer het schuim in je gezicht en spoel af met lauw water.

Je gebruikt best geen tonic op basis van alcohol en geen scrub als je ook acnemedicatie gebruikt zoals Isotretinoïne, Benzoylperoxide of Antibiotica die de huid gevoeliger kunnen maken. Als je toch houdt van het verfrissende gevoel van een tonic, probeer dan iets alcoholvrij.

2. Zuurpeeling

‘s Avonds kan je een serum aanbrengen dat de poriën vrijmaakt en voorkomt dat puistjes en onzuiverheden opduiken en terugkomen. Het 10% Hydroxycomplex van Eucerin (€ 13,95) bevat een doeltreffende combinatie van peelingstoffen − glycolzuur, salicylzuur en polyhydroxyzuur − die de huid vernieuwen, poriën vrijmaken, bacteriën verminderen, dode huidcellen verwijderen en voorkomen dat er nieuwe puistjes en onzuiverheden ontstaan. De formule bevat ook licochalcone A, waarvan bewezen is dat het ontstekingen vermindert en irritatie helpt verzachten. Let wel op als je een héél gevoelige huid hebt, want door de sterkte van dit serum, doken bij mij irritatie en rode plekjes op. Ik raad dus aan om deze enkel bij een onzuivere en niet-gevoelige huid te gebruiken.

Waar je daarnaast ook alijtd voor moet oppassen, is voor de zon. Door de alfahydroxyzuren in het product is je huid immers extra dun en vatbaar voor uv-stralen. Beperk blootstelling aan de zon tijdens het gebruik van dit product en de week erna en breng altijd een SPF aan voor je naar buiten gaat.

3. Matterende crème

Na het serum kan je jouw acnehuid verder behandelen met een matterende crème. De matterende fluid van Eucerin (€ 13,50) heeft een anti-glanseffect van 8 uur en werkt op lange termijn goed tegen puistjes en mee-eters. Hij houdt ze onder controle en vanaf ik ‘m één keer vergeet, merk ik al het verschil. De matterende vloeistof bevat salicylzuur (wat antibacterieel werkt), Licochalcone A (verzacht huidirritatie en vermindert roodheid), een talgregulerende technologie en matterende deeltjes die de huid minder doen glanzen.

4. Zonnecrème

Bescherming tegen de zon is een heel belangrijk onderdeel van je ochtendritueel. Puistjes en onzuiverheden kunnen pigmentatieproblemen veroorzaken als ze te veel aan de zon worden blootgesteld, en bovendien kan acnemedicatie onzuivere huid nog gevoeliger maken voor uv-stralen. Breng dus al-tijd zonnecrème aan voor je make-up.

5. Camouflerende make-up

Hoewel geen make-up vaak het beste is, vind ik het net als jou moeilijk om echt helemaal niets te dragen over m’n puistjes. Daarom kies ik producten die niet-comedogeen zijn en mijn poriën dus niet verstoppen. Clinique heeft zo een goeie, dekkende foundation met salicylzuur op de markt (€ 33), maar mijn absolute lieveling is het Sébium met groene corrector van Bioderma (€ 12,76).

Bij de schoonheidsspecialist: microdermabrasie

Wil je een behandeling die dieper inwerkt op de huid? Dan kan je eens een mechanische peeling als microdermabrasie proberen. Ik ging naar de Thermae in Grimbergen (€ 85 per behandeling) voor zo’n gelaatsverzorging van 50 minuten.

Bij microdermabrasie worden zoutkristallen op de huid gekatapulteerd en weer opgezogen met een speciaal apparaatje. Het residu wordt opgevangen en achteraf zie ik hoeveel vuil er van mijn gezicht in het witte poeder achterblijft. Om je huid voor te bereiden wordt er eerst een gommage uitgevoerd om goed te zuiveren. Na de microdermabrasie volgt een melkreiniging met de overgebleven stukjes: de scrub. De nabehandeling gebeurt met een Arnica-gel.

Als je erg veel last hebt van acne, kan je het best een shock-kuur volgen van enkele behandelingen na elkaar en de behandeling nadien om de 6 à 8 weken herhalen. Ook hierbij geldt de voorwaarde: gebruik een SPF als je buitenkomt en vermijd zonnebaden de eerste twee dagen na de behandeling. Kleine kanttekening: deze behandeling helpt niet genezen maar voorkomen. Blijft de acne terugkomen, dan raadpleeg je nog steeds beter een dermatoloog ;-).

Meer beautybehandelingen