Hou halt: zo begrijp je jouw skincare-etiket voortaan wél

Ook al worden we steeds betere ‘skintellectuals’, sommige ingrediënten blijven klinken als Chinees. Daarom: dit betekent al die informatie op jouw beauty-etiket.  

Weet wat je smeert

Eerst en vooral: de ingrediëntenlijst die op je tube of kartonnen verpakking staat, wordt ook wel de ‘INCI-list’ genoemd. Dat staat voor International Nomenclature of Cosmetics Ingredients. Kan je de INCI van jouw product nergens vinden? Googel dan naar de naam van het product + INCI. Met wat geluk kom je dan terecht op de (complete) lijst met stofjes.

1. Ingrediënten staan wel degelijk in een bepaalde volgorde

Zodra je de INCI hebt gevonden, moet je weten dat de ingrediënten wel degelijk gerangschikt staan. Ze moeten wettelijk worden weergegeven in aflopende volgorde. Dat wil zeggen: van het meest geconcentreerde stofje tot die met percentages van minder dan één procent. Ingrediënten met minder dan één procent concentratie mogen worden vermeld in een volgorde die het merk zelf mag bepalen. Waar die grens van één procent ligt, is voor de consument vaak wel een raadsel.

2. Zo lees je de Latijnse namen

In de INCI-list worden stofjes meestal vermeld met hun chemische of biologische naam. Omdat het voor niet-wetenschappers lastig is deze te begrijpen, voorzien heel wat instanties handige websites die de terminologie verduidelijken. Paula’s Choice heeft bijvoorbeeld een lijvige Ingredient Dictionary die meteen ook aangeeft of een bepaald ingrediënt al dan niet goed is voor je huid. Let wel: deze lijst is Amerikaans en daar zijn ze doorgaans iets ‘minder streng’ qua normen. Wil je zeker weten of de info ook voor België klopt, zoek dan op de gloednieuwe, wetenschappelijk onderbouwde website van COSMILE Europe. Ze lanceerden op 16 februari 2023 een grootschalige ingrediëntendatabank waarmee jij als Europese burger snel info kan vinden over cosmetica.

3. ‘Chemische’ termen zijn niet altijd slecht

Bepaalde woorden zul je vaak zien terugkomen. Zo staat ‘aqua’ of water vaak bij de eersten in de ingrediëntenlijst. Ook glycolen of alcohol staan vaak bovenaan. Hoewel heel wat mensen dénken dat dit agressieve stofjes zijn, is dat vaak niet het geval. Zo zijn onder andere Caprylyl Glycol, Dipropylene Glycol, Cetearyl Alcohol, Butyloctanol of Lanolin Alcohol net heel verzachtend of goed voor de textuur van het product. Trek dus niet te snel conclusies als je chemische termen ziet; heel wat ingrediënten zijn wel degelijk huidvriendelijk. Ook (bepaalde) bewaarmiddelen hoeven niet perse af te schrikken want zijn belangrijk voor de stabiliteit van de formule.

4. De belangrijkste symbolen

Zie je op je etiket een halfopen kuipje met cijfer staan, dan geeft dit aan hoe lang jouw product goed blijft na opening. Het cijfer, gevolgd door een M, toont hoeveel maanden je het geopende product kan gebruiken. Andere symbolen die vaak terugkomen, zijn het Cosmos (gecertificeerd als biologisch of natuurlijk), FSC (verpakking 100% uit Forest Stewardship Council-gecertificeerde bossen), Leaping Bunny (niet getest op dieren; in België sowieso verboden), Ocean Protect (geen oxybenzone en octinoxaat zonnefilter), vegan en recycling symbool.

Meer beautytips

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content