Hou je mond gezond: hoe belangrijk is een tongschraper?

Lise Milbou
Lise Milbou Lifestylejournalist

Bij een eerste afspraakje vangen drie lichaamsdelen de aandacht: je handen, je ogen en… je tanden. Een gezond gebit is erg belangrijk, niet in het minst omdat het een invloed heeft op de rest van je lichaam. Deze week delen we op feeling.be onze ultieme tips voor een gezond en mooi gebit. Of een tongschraper hierbij kan helpen? Wij voelden An Pinxten (ze heeft een praktijk in Borgerhout) aan de tand.

Een tongschraper verandert je leven

Van tongbacteriën wil je het liefst zo snel mogelijk vanaf. Als we de Australische Monique Foy mogen geloven toch.

Ze richtte @ATongueCleanerChangedMyLife op en is aanhanger van het tongschrapen. “In de honderden fijne lijntjes die over je tongoppervlak lopen, nestelen zich afvalstoffen die zich voeden met restjes en dode cellen”, zegt Monique. “Die bacteriën vermenigvuldigen zich terwijl je slaapt, omdat er dan minder beweging en speeksel is om ze weg te wassen. Dat is waarom je opstaat met een niet zo frisse adem en wit laagje op je tong. Dan is er maar één remedie: schrapen.” Schrapen heeft heel wat voordelen: het pakt niet alleen slechte adem aan, het trekt ook je spijsvertering op gang door speeksel te activeren, zou gaatjes tegengaan en je tandvlees beschermen. Bovendien bevat zo’n schraper koper, wat antibacterieel werkt. Opblinken doe je hem met witte azijn en tafelzout.

Wat vindt tandarts An Pinxten? “Ik sta volledig achter tongschrapen, al kan dat ook met een gewone tandenborstel in plaats van met zo’n specifieke tongschraper. Bacteriën nestelen zich niet enkel op je tanden, ook aan de binnenkant van je wangen en in je mond. Zeker ’s ochtends is schrapen belangrijk maar ook ’s avonds heeft het zeker nut. Je start al met minder bacteriën waardoor ze zich ’s nachts niet zo fel kunnen vermenigvuldigen.”

€ 14 via www.atonguecleanerchangedmylife.com

tongschraper

Neem tijd voor je tanden

Waarom een goeie mondhygiëne verder belangrijk is? Hierom:

  • Een mooi gebit is belangrijk voor je zelfvertrouwen: een witte glimlach maakt meteen een goeie indruk.
  • Gezonde tanden boosten je spijsvertering. Ze zorgen ervoor dat je beter kauwt en dat boost dan weer je speekselvorming, waardoor mondzuren geen kans krijgen. Ook gezond tandvlees is belangrijk. Als het ontsteekt, kan dat heel wat vervelende gevolgen hebben, waaronder afbrekend kaakbot. Gezond tandvlees is roze en sluit strak om je gebit.
  • Hoe beter je je tanden verzorgt, hoe langer ze meegaan. Wil je ook op oudere leeftijd nog probleemloos alles kunnen bijten? Poets dan goed.

Tandenweetjes: hoe zit het nu precies?

Zorgt fruit voor verkleuring?

“Als je veel fruit eet, zal het zuur daarin je tandglazuur verweken waardoor andere kleurstoffen beter in je tandweefsel kunnen dringen.”

Poets je voor of na het eten?

“Als je ontbijt met fruitsap of iets anders zuur, poets je beter vóór het eten. Omdat je tandglazuur verweekt is na zo’n zuurstoot, zou je het weleens kunnen ‘wegvegen’. Ook ’s avonds geldt hetzelfde: poets niet meteen nadat je een glas wijn hebt gedronken of hebt gesnoept.”

Hoeveel tandpasta moet je gebruiken?

“De grootte van een erwt is méér dan voldoende. Een worst als in de reclamefilmpjes is niet nodig, je verliest het grootste deel toch onderweg.”

Hoelang moet je poetsen?

“In theorie poets je best twee minuten, maar bij een elektrische borstel duurt het gewoonlijk wat langer. Je moet telkens de buiten- én binnenkant poetsen, waardoor je er niet komt met twee minuten.”

Hoe vaak moet je naar de tandarts?

“Bij een gezond gebit, ga je best 1 keer per jaar, maak je makkelijk tandsteen aan, of heb je snel last van gaatjes, ga dan om het halfjaar.”

Is flossen écht belangrijk?

“Ja, dat zou je elke dag moeten doen. Tandsteen wordt namelijk gevormd door de plak die tussen je tanden blijft zitten. Klassieke draadjes kunnen doorschieten en je tandvlees kwetsen, daarom raad ik eerder houten (dreihoekige) of rubberen tandenstokers aan. Wat voor jou werkt, is erg afhankelijk van de ruimte tussen je tanden.”

Wat als je tandvlees wegebt?

“Dat is voor een stukje genetisch bepaald, maar het kan ook het gevolg zijn van te hard poetsen. Ook flossen helpt hier, want vaak trekt je tandvlees terug omdat het ontstoken is. Daardoor kan ook je kaakbot worden aangetast waardoor in het ergste geval je tanden kunnen uitvallen. Tandsteen en tandplak is dus niet zo onschuldig als het lijkt.”

Leidt een slordige mondhygiëne tot ziektes?

“Via ontstoken tandvlees kunnen bacteriën makkelijker in je bloedbaan terechtkomen. Op die manier kunnen ze (al bestaande) ontstekingen versnellen, waardoor hart- en vaatziekten meer kans krijgen.”

 

Meer over tanden

Openingsbeeld: A Tongue Cleaner Changed My Life

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content