Los of vast? Zó draag je je haar best tijdens het slapen

In tegenstelling tot wat je zou denken, is slapen met je haar in een staart of dot helemaal niet zo goed voor je lokken: het kan zorgen voor gespleten haarpunten en zelfs haaruitval. Hoe draag je je haar dan best tijdens de nacht? Wij geven je hieronder de belangrijkste do’s en don’ts mee.

Niet doen: dot of staart

Toegegeven, je haar in een dot of staart doen tijdens het slapen is erg comfortabel en zorgt ervoor dat je lokken ’s nachts niet in je mond of ogen belanden. Het is echter niet de meest gezonde gewoonte: je haar strak vast maken tijdens het slapen kan zorgen voor haaruitval en gespleten haarpunten. Dat soort haaruitval wordt ook wel tractie alopecia genoemd en houdt in dat je haar steeds dunner wordt, vooral aan je haarlijn, waardoor het kan uitvallen. Hoe komt dat dan? Wanneer je je haar in een staart of knot doet ’s nachts, ontstaat er spanning op je lokken, wat ervoor kan zorgen dat je haarzakjes geïrriteerd of beschadigd raken. Hoewel tractie alopecia geen ziekte is, kan het je haar dus wel flink beschadigen, wat tot uitval leidt. Ook de wrijving van je haren op je nachtkussen kan zorgen voor extra spanning en gespleten haarpunten.

Tips om je haar ’s nachts te beschermen

Hoe bescherm je je haar dan ’s nachts? Dit zijn onze belangrijkste tips:

  1. Als je je haar vast wil dragen ’s nachts, kies dan voor een lage staart of vlecht. Draag je rekker daarbij zo los mogelijk, om zo min mogelijk spanning te creëren.
  2. Kies voor een losse scrunchie of een invisibobble in plaats van een gewone rekker.
  3. Kies voor een zijden kussensloop om de wrijving met je haar te verminderen. Bovendien zorgt een kussensloop in zijde voor zachtere, glanzende lokken omdat het de natuurlijke oliën van je haar minder sterk absorbeert dan een kussensloop in katoen.
  4. Indien mogelijk: draag je haar ’s nachts los!

Meer over haar

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content