Wij deden de ‘witte waas’-test bij minerale zonnecrèmes; deze krijgt een 10/10

Lise Milbou
Lise Milbou Lifestylejournalist

Minerale zonnecrèmes kampen nog steeds met vooroordelen. Een witte waas is doorgaans bezorgdheid nummer één, zowel voor consumenten als producenten. Wij testten enkele tubes op dit ‘kwaaltje’ en gaven telkens een score op 10.

Minerale zonnecrème: wat is dat?

Je hebt twee soorten filters: chemische en minerale. Labels mixen de twee vaak met elkaar maar sommige formules bevatten ook énkel chemische of énkel minerale filters. Dit is het verschil:

Ook wel: organische filters. Je hebt er een heleboel, denk aan: tinosorb (breedspectrum), octisalaat (UVB) en mexoryl SX (UVA). Ze absorberen uv-stralen en geven het weer af van je lichaam als warmte. Je brengt ze best een half uur voor het zonnen aan.

Ook wel: anorganische of fysische filters. Ze leggen een soort laagje op je huid dat het licht weerkaatst en werken dus als een spiegel. Zinkoxide en titaniumdioxide zijn de meest gebruikte minerale filters en winnen aan populariteit gezien ze zelden een allergische reactie veroorzaken. Ze worden bovendien niet opgenomen in het lichaam en hierdoor denken nog heel wat mensen dat ze het typische witte waasje achterlaten. Dat wordt intussen verholpen dankzij moderne technologie en de vele oliën die in de formules gebruikt worden. Dat lukt het best bij een SPF 30 maar sommige merken wagen zich ook een een SPF 40 of zelfs 50.

Ook nano-technologie zou het witte waasje aanpakken maar daarrond bestaat wel wat controverse. Nanodeeltjes zouden mogelijks via de huid in je bloedbaan terechtkomen en zéker als ze gecoat zijn met siliconen schadelijk zijn in combinatie met zonlicht. “Toch is er geen evidentie van huidpenetratie en ze komen ze dus waarschijnlijk niet in de bloedbaan terecht,” aldus Dr. Stefanie Bracke, dermatoloog bij De Huidkliniek Oostduinkerke. “Ze worden wel best vermeden in sprayvorm en poedervorm gezien ze bij inhalatie longschade en mogelijks ook longkanker kunnen veroorzaken. Ook raad ik hun gebruik af in lipsticks en adviseer ik ze niet aan te brengen op verbrande of beschadigde huid. Om zeker te zijn, ben ik zelf dus fan van den non-nano minerale zonnecrèmes; ze bevatten bovendien vaak een kleurtje om de witte waas te verdoezelen.”

5 x minerale zonnecrèmes uitgetest

Wij testten enkele minerale zonnecrèmes met SPF 30 op textuur, geur en witte waas. Ontdek snel welke als beste uit de test kwam.

100% Mineral Sunscreen van Holland & Barrett: 5/10

100% Mineral Sunscreen van Holland & Barrett: 5/10

100% Mineral Sunscreen van Holland & Barrett: 5/10

Soort filter? Niet-nano zinkoxide (als eerste ingrediënt op de INCI-lijst) en titaniumdioxide (als achtste ingrediënt).

Textuur? Heel dik en smeert moeilijk uit.

Geur? Hij ruikt naar niets en dat is een pluspunt als je ‘m op je gelaat wil.

Witte waas? Zinkoxide is het eerste ingrediënt, voor water, glycerine en oliën. Hierdoor beschermt deze zonnecrème ultragoed maar laat-ie je gelaat en lichaam grijs achter; er moet echt wel wat make-up overheen om dat te verdoezelen. Niet erg inclusief dus en iets waar niemand naar op zoek is.

Prijs? Qua prijskaartje scoort deze wél goed. Je betaalt € 16,99 voor 150 ml o.a. via hollandandbarrett.be.

 

 Natural Daylight Defence SPF 30 van RainPharma: 8,5/10

 Natural Daylight Defence SPF 30 van RainPharma: 8,5/10

 Natural Daylight Defence SPF 30 van RainPharma: 8,5/10

Soort filter? Niet-nano zinkoxide (als tweede ingrediënt, na water).

Textuur? Wordt vrij goed geabsorbeerd door de huid maar is nét iets dikker en plakkeriger dan de zonnecrèmes die hierna volgen.

Geur? Plantaardige ingrediënten zorgen voor een frisse zomergeur die iets opvallender is dan de anderen uit de test. Toch is deze absoluut niet storend, ook niet op het gelaat.

Witte waas? Nowp!

Prijs? € 49,95 voor 200 ml o.a. via rainpharma.com.

Boost of Protection Sunscreen SPF 30 van Self: 9/10

Boost of Protection Sunscreen SPF 30 van Self: 9/10

Boost of Protection Sunscreen SPF 30 van Self: 9/10

Soort filter? Niet-nano zinkoxide (als tweede ingrediënt, na water).

Textuur? Een loperige textuur die snel intrekt en je huid zacht achterlaat.

Geur? Ook hier zorgen plantaardige ingrediënten voor een frisse geur die heel aangenaam is.

Witte waas? Nee, hij absorbeert volledig.

Prijs? € 38 voor 150 ml o.a. via shop.naturalself.eu.

Sun Shield Cream SPF 30 van Naobay: 9,5/10

Sun Shield Cream SPF 30 van Naobay: 9,5/10

Sun Shield Cream SPF 30 van Naobay: 9,5/10

Soort filter? Niet-nano zinkoxide (als vierde ingrediënt, na water, capryl/capric triglyceride en bladsap van aloë barbadensis) en titaniumdioxide als zesde ingrediënt (coco-caprylate/caprate) gaat nog voor.

Textuur? De meest waterachtige van de vijf, hij glijdt over je huid en laat haar super zacht achter.

Geur? Hij ruikt een beetje naar amandelen en het laatste ingrediënt op de INCI-list is (natuurlijk) parfum. Jammer dat parfum-allergische huidjes hem dus niet kunnen gebruiken.

Witte waas? Deze zonnecrème absorbeert meteen en laat geen witte waas achter.

Prijs? € 25 voor 50 ml o.a. via biobey.be.

Anti-Pollution Shield SPF 30 van Líkami: 10/10

Anti-Pollution Shield SPF 30 van Líkami: 10/10

Anti-Pollution Shield SPF 30 van Líkami: 10/10

Soort filter? Niet-nano titaniumdioxide (als vierde ingrediënt, na water, bladsap van aloë barbadensis en capryl/capric triglyceride).

Textuur? De textuur absorbeert goed en zorgt voor een streelzachte huid, de hele dag lang. Pluspunt bij deze is de pompflacon, waarmee je makkelijk kan doseren. Bovendien zorgt het beschermend dopje ervoor dat-ie niet uitloopt in je toiletzak.

Geur? Een subtiele, plantaardige geur die je niet ruikt op je gezicht.

Witte waas? De eerste seconden lijkt hij een wit waasje achter te laten maar dat verdwijnt quasi meteen. Deze zonnecrème wordt dus snel opgenomen door de huid.

Prijs? Bij een goeie zonnecrème komt een hoog prijskaartje. Je betaalt € 49 voor 50 ml, o.a. via likami.com.

Goed om weten: we gebruikten bovenstaande producten als dagelijkse zonnecrème op ons gelaat, onder onze make-up, voor een dagje kantoor. Ga je op strandvakantie? Dan raden we altijd een waterproof beschermer met SPF 50 aan.

Meer over zonnecrème

Openingsbeeld: Rainpharma.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content