Er doen zoveel bakerpraatjes over je haar de ronde dat het moeilijk wordt de waarheid van klinklare onzin te onderscheiden. Marie Claire UK nam de beste kappers onder de arm en vroeg hen over welke haarmythes we ons terecht zorgen mogen maken.

1. Door je haar regelmatig te knippen, gaat het sneller groeien

KLOPT! Volgens Andrew Jose, een kapper uit Londen, zorgen gespleten punten voor een dunnere coupe én zullen ze afbreken waardoor je haar korter wordt. Je moet je haar dus goed verzorgen zodat de split niet naar boven kan klimmen.

“Als je wacht totdat je haar uit zichzelf afbreekt, zal het korter worden dan wanneer je regelmatig naar de kapper gaat,” zegt Jose. Verder moét je voorkomen, want genezen kan niet meer: “Leg minstens één keer per week een voedend haarmasker of hydraterende balsem op je punten. Dat is nodig omdat het haar dat op of onder je schouders hangt al enkele jaren oud is en nood heeft aan méér dan een conditioner.”

Haarmasker

Moroccanoil
Intense Hydrating Mask (alle haartypen, 250 ml) – € 31,36 – Shop het hier.

2. Voor elk grijs haar dat je uittrekt, groeien er twee terug in de plaats

ONZIN! Maar van waar komt dit fabeltje dan? Wel, van zodra je het eerste grijze haar opmerkt, wil dat zeggen dat er zich waarschijnlijk onderliggend nog heel wat bastards bevinden. Eenmaal je er één hebt gezien, zie je de rest ook sneller. Als je die grijze haren gaat uittrekken, ben je er inderdaad van verlost maar dat is maar voor even. De haarfollikel is immers nog altijd in leven en zal dat grijze, uitgeplukte haar weer vervangen (maar dat wil niet zeggen dat het overslaat op z’n buurman). Goed nieuws: als je geluk hebt, is die nieuwe haar niet zo grijs als de vorige. Dat komt omdat de melanogenese – het proces waardoor je haar pigment krijgt – niet consistent is en afhangt van haar tot haar. Er is dus hoop…

3. Shampoo zorgt voor meer haaruitval

ONZIN! Het ergste wat je kan doen als je fijne lokken hebt, is ze minder wassen. Je haar heeft immers een propere omgeving nodig om te groeien. Je verliest heel wat haar in de douche en daarom associëren veel mensen shampoo met haaruitval. Maar als je plots geen shampoo meer gaat gebruiken, kan het probleem nog erger worden. De vuiligheid en opstapeling van olie kan ontstekingen veroorzaken waardoor je lokken niet meer goed kunnen groeien.

4. Als je een vette hoofdhuid hebt, mag je geen olie gebruiken

ONZIN. Iedereen mag olie gebruiken op de puntjes én haarschacht. Het voegt glam toe aan je coupe én herstelt gespleten punten. Olie heeft een eigenschap die andere producten vaak niet hebben: het dringt door tot diep in de haarschubben waardoor je haar écht gezonder wordt.

Haarolie

Gisou
Honey Infused Hair Oil (50 ml) – €40 – Shop het hier.

5. Als je jouw haar lange tijd niet wast, gaat het zichzelf proper maken

ONZIN! Haarwetenschapper Anabel Kingsley vindt dit complete nonsens. Een propere hoofdhuid en haardos betekent volgens haar een gezondere hoofdhuid en coupe. “Je moet je haar regelmatig wassen en verzorgen met conditioner,” zegt ze. “Als je het langer dan 4 dagen niet wast, zal je huid beginnen schilferen en jeuken. Je haar zelf zal er dof en bewegingsloos bij hangen.” Toch is elke coupe anders want teveel wassen, kan er ook voor zorgen dat je jouw natuurlijke oliën gaat wegnemen waardoor je haar uitdroogt. Het is dus een kwestie van trail and error.

Nog een handig weetje? “Je hoofdhuid zal altijd dezelfde hoeveelheid olie blijven produceren dus het maakt eigenlijk niet uit hoe vaak je jouw haar met shampoo wast. Je kan die routine niet aanpassen,” volgens Sam Burnett van Hare & Bone. “Het shampoo-gebruik verminderen, zal dus geen verschil maken.”

6. Je moet 100 keer over je haar kammen om het goed te verzorgen

ONZIN! Borstel je haar enkel om het plat te krijgen en gebruik een kam met brede tanden. Mijd trekken en snokken en als je haar slecht uit de knoop geraakt, gebruik dan een conditioner. Burnett voegt nog toe: “Je haar borstelen zorgt ervoor dat de natuurlijke oliën van je hoofdhuid verspreid worden tot de haarpunt. Je mag dus zeker borstelen maar overdrijven zorgt voor meer afbraak én het kan je kliertjes activeren om nog meer olie te produceren waardoor je haar vetter wordt.”

Houten-Kam

Kudzu
Houten kam met greep (extra grof) – €14 – Shop het hier.

7. Je moet regelmatig van shampoo wisselen

ONZIN! Goed om weten want deze was een flinke streep door ons budget. “Je haar wordt niét gewoon aan shampoo, het wordt enkel gewoon aan de effecten ervan,” zegt James Pryce, stylist bij Larry King. Wanneer je wél van shampoo moet veranderen? Als je jouw haar begint te kleuren of als het fijner wordt door ouderdom.

8. Je haar met koud water wassen, doet het harder glanzen

DEELS WAAR, DEELS ONZIN. Er zit een beetje waarheid in deze mythe maar je zou al naar ijskoud gletsjerwater moeten grijpen om écht verschil te zien. “Je haar bevat geen levende cellen, dus het zal ook niet reageren op warmte en koude. Toch kan ijskoud water ervoor zorgen dat het haar licht-reflecterend wordt en niet zal pluizen of dof is,” legt Burnett uit.

View this post on Instagram

Waves 🌊🌊 #harebyjordana #hareandbone #stayhome

A post shared by HARE & BONE (@hareandbone) on

9. Roos wordt veroorzaakt door een droge hoofdhuid

KLOPT! Dit is waar maar een droge hoofdhuid is niet de enige oorzaak van roos en het ene werkt het andere niet per se in de hand. “Medische aandoeningen als roos, psoriasis en dermatitis komen voor op de plekken waar er een overproductie is aan olie (talg). Een droge hoofdhuid ontstaat dan weer doordat een opstapeling van producten je natuurlijke olieproductie onderdrukt,” legt Burnett uit.

10. Je mag je haar niet kleuren als je zwanger bent

ONZIN! Ga dus zo licht of donker als je zelf wil, het kleuren van je haar heeft géén invloed op je baby. Er wordt maar een mini-deeltje van het product geabsorbeerd door je huid, dus go ahead. “Het is een veelvoorkomende haarmythe en het is één van de grootste zorgen van mijn klanten. Dus voor eens en altijd: haarkleuringen zijn veilig en bevatten géén giftige stoffen of chemicaliën die schadelijk zijn voor je kindje.”

Lees meer over beauty & hair:

Beeld: IMaxTree