https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/
Home Beauty Op consultatie bij een ayurvedische dokter

Op consultatie bij een ayurvedische dokter

Op consultatie bij een ayurvedische dokter

Ayurveda is een eeuwenoude natuurlijke geneeskunde met een holistische aanpak. Het betekent letterlijk ‘Wetenschap (veda) van het leven (ayur)’. Volgens de ayurvedische leer wordt alles beheerst door vijf elementen: lucht, ruimte, vuur, aarde en water. Elk van die elementen wordt geassocieerd met dosha’s, onzichtbare krachten die de lichaamsfuncties coördineren, je lichaamsvorm bepalen en je neigingen (voor- en afkeuren, temperament, etc.). Onze beauty-redactrice Sofie Albrecht ging op bezoek bij de ayurvedische dokter en kwam helemaal zen weer thuis.

Tijdens een verblijf in het Hilton Shillim Estate Retreat in het Indische Pune kan je eerst op consultatie bij een ayurvedisch arts voor je aan je wellness programma begint. Eerst moet je een vragenlijst invullen om je dosha type te bepalen. Dosha’s zijn onzichtbare krachten die de lichaamsfuncties coördineren en je lichaamsvorm, temperament, voor- en afkeuren bepalen. Volgens de Ayurvedische visie is gezondheid is het resultaat van een evenwicht tussen die krachten, ziekte van een onevenwicht. Door je levensstijl (voeding, beweging, meditatie en behandelingen) aan te passen aan je dominante dosha kan je in balans blijven en kan het lichaam zichzelf herstellen.

De vragenlijst bevat soms erg persoonlijke vragen. “Ayurveda draait immers om evenwicht tussen lichaam en geest” legt de dokter uit. Een holistische en preventieve benadering, waar naar de oorzaak wordt gekeken in plaats van louter naar de symptomen. De dokter overloopt mijn antwoorden en stelt enkele vragen bij over kwaaltjes waar ik last van heb. Nadat hij mijn polsslag gemeten heeft en nagels en tong bekeken luidt de diagnose: pitta. Ofwel: vuur. In balans geeft dat tevredenheid en intelligentie, uit evenwicht wordt dat woede en prikkelbaarheid, uitslag, maagpijn of diarree. Pitta’s zijn gevoelig voor acné, uitslag of rosacea. Ik krijg de raad om veel water te drinken en de voorkeur te geven aan koude voeding om mijn innerlijk vuur af te koelen. Kalmerende yoga- en meditatie oefeningen én massage moeten mijn geest tot rust brengen. Dat moet lukken in dit paradijselijk oord…

Meer info: Hilton Shillim Estate Retreat & Spa, 410406 Pune, India.

Wil je meer te weten komen over Ayurveda? Lees dan het augustusnummer van Feeling!

Meer lezen over gezondheid?