Ook ooit met schoenen vol goede moet en een iets te naïve geest naar een schoonheidssalon getrokken voor een full Brazilian? Daarbij toch ook een beetje van een (eventueel niet zo) kale reis teruggekomen? Je zal vast niet de enige zijn, want het mag geweten: voor een heerlijk haarvrije bikini-zone, moet aardig wat pijn geleden worden. Voor wie onder het mom van ‘wie mooi wil zijn moet lijden’, deze beauty-marteling desalniettemin nog regelmatig doorstaat (of voor wie er deze zomer van droomt eindelijk eens zorgeloos te kunnen pronken in dat nieuwe, maar vaak minuscule bikini-broekje) hebben we echter goed nieuws, want: voor wie zich deftig voorbereidt, hoeft een Brazilian helemaal niet altijd zo pijnlijk te zijn!

“Vergis je weliswaar niet”, zo klinkt het bij wax- en beauty-specialistes Melanie Coba, wax-experte aan het European Wax Center; Samantha Garlow en Marta Camkiran, wax-wonder maar dan bij Heaven Spa: “Een gezellig wandelingetje door het park, zal een Brazilian nooit zijn”.

Maar enkele trucjes om je penibele Brazilian toch een beetje minder pijnlijk te maken, zijn er zeker. Lees maar even mee!

1. Do’s en don’ts vlak voor je waxbeurt

Geloof het of niet, maar ook bij een Brazilian geldt dezelfde basisregel als voor zowat elke andere beauty-routine: goed begonnen is half gewonnen. Wie zijn intieme zones op de gepaste manier voorbereidt op de invasieve ontharingspraktijken, komt er met een pak minder pijn vanaf.

– Zorg ervoor dat je haartjes lang genoeg zijn: wat je Brazilian zeker niet ten goede zal komen, is een te kort getrimde of fris geschoren venusheuvel. “Voor het beste – en minst pijnlijke resultaat – zijn de haartjes best rond de centimeter lang”, zegt Coba. Vermoed je dat je haartjes voor een goede waxbeurt toch iets té lang zijn: blijf er dan toch vooral zelf af, zo raden de expertes aan. “Mochten de haartjes inderdaad te lang zijn, dan trimt je beautyspecialiste die zelf wel met liefde bij, geen enkel probleem.”

– Reinig en hydrateer: ook supernefast voor je Brazilian is een droge huid. “Droge huid en uitgedroogde haartjes, zijn immers veel sneller geneigd te breken tijdens de wax, waardoor je geen optimaal resultaat krijgt”, zegt Coba. Voor het zachtste en langst blijvende resultaat, kom je dan ook best aanzetten met een goed verzorgde en goed gehydrateerde huid.

Ook tussen de verschillende waxbeurten in, is er een belangrijk onderhoudstaakje dat je niet uit het oog mag verliezen: reinig en exfoliate! “Een dagje voor de Brazilian raadt ik mijn klanten aan grondig te scrubben. Op die manier verwijder je alle dode huidcellen, want die kunnen ervoor zorgen dat de haartjes bij de verwijdering toch nog vast komen te zitten.”

Lage pijngrens? Neem dan een pijnstiller: wie van zichzelf weet dat zijn pijngrens niet op grote hoogte gelegen is, hoeft volgens Camkiran niet te aarzelen de externe hulp van een pijnstiller in te schakelen. “Twee uurtjes voor de waxbehandeling een pijnstiller innemen, zal ontsteking van de huid tegen gaan en zal ook helpen bij de pijn”, legt ze uit.

Vermijd cafeïne vanaf een paar uur voor de behandeling: een moeilijke voor alle koffieverslaafden en Starbucks-aanhangers onder ons, maar koffie of een colaatje drinken vóór je wax, is geen goed idee. Cafeïne werkt immers niet alleen stimulerend in op je allertheid, maar kan ook je ‘zenuwen’ gevoeliger maken, wat dan weer zal leiden tot meer ‘oews‘ en ‘auwches‘ op de behandeltafel.

Gebruik een verdovende crème: crèmes met lidocaïne zijn in deze echte life savers, daar ze de zone waarop je ze aanbrengt, tijdelijk verdoven en zo de pijn ook een beetje tegengaan.

Last, but not least, sla een shotje vodka achterover: Tot slot, onze persoonlijke favoriet uit de voorbereidende tips: ga gewoon voor een ‘druppeltje’. “Vodka zal de edge van je behandeling er een beetje afnemen. Als het je eerste keer is, zal je niet alleen minder verkrampt reageren, het kan ook letterlijk de pijn wat minder doen doorkomen”, zegt Camkiran.

2. Do’s en don’ts tijdens je waxbeurt

Haal diep adem en ontspan: het beste wat je volgens de verschillende experten kan doen, eens je toch al in je benepen situatie terecht gekomen bent, is je lichaam en geest zo goed mogelijk leren relaxen. Niet makkelijk, wanneer je weet wat er zit aan te komen though.. Camkiran raadt dan ook aan zo goed mogelijk met je wax-specialiste te communiceren: “Aarzel niet om vragen te stellen en laat ook zeker horen waar hij of zij je mee kan helpen.”

Let op een strakgespannen huid: we gaan ervanuit dat de meeste beauty-experten deze tip wel zullen toepassen, maar zie er toch op toe dat je behandelaar je huid goed strak trekt, alvorens tot een stukje ontharing over te gaan. Een goede behandelaar zou over je wax ook niet langer dan 30 minuutjes mogen doen.

3. Do’s en don’ts na het waxen

Geen intensieve workouts na de behandeling: wat geen goed idee is, is om na je was ook meteen aan je bikini-body te gaan werken, want zweten is die dag uit ten boze. “Na een wax-behandeling is je huid nog erg gevoelig, de poriën staan nog helemaal open en zijn dus heel erg vatbaar voor bacteriën“, zegt Camkiran. “Neem na een brazilian dus ongegêneerd de rest van de dag vrij.” Ook te strakke kleding of te veel frictie (tijdens het sporten bijvoorbeeld) is niet goed: “het zou ervoor kunnen zorgen dat de al lichtjes ontstoken huid, nu pas echt geïrriteerd raakt”.

Geen zelfbruiner de dag van je behandeling: ook met het aanbrengen van een mooi, maar arftificieel bruin kleurtje, kan je best een dagje wachten. Maar ook niet té lang zo klinkt het: “Vers gewaxte huid neemt het pigment van je spray tan beter op, maar een te vers gewaxte of nog geïrriteerde huid zou er door overprikkeld kunnen raken”, zegt Coba. Want dus met je tanner tot de volgende dag, of als je last hebt van irritatie, tot die is afgenomen.

Weg met de pincet: stop het ‘vakkundig’ verwijderen van ingegroeide of te korte haartjes. Die praktijk doet immers meestal meer kwaad dan goed. “Veel mensen beschadigen tijdens het uittrekken van achtergebleven haartjes de huid, wat kan leiden tot littekens of hyperpigmentatie (donkere vlekjes en kringetjes op de huid)”, waarschuwt Coba.

Wax regelmatig: Wie zijn waxbehandelingen met regelmaat inplant – zo ongeveer om de vier weken – zal daar zeker zijn voordeel uit halen. “Wanneer je te vroeg opnieuw wil waxen of wanneer je wacht tot de haartjes te lang zijn, dan is er veel meer kans op het breken van haartjes, waardoor ook het gladgewaxte resultaat dus minder goed zal zijn.” Tussen de behandelingen in is het uiteraard ook weer een kwestie van de juiste verzorging: “Hydrateer en exfoliate”, zo klinkt het.

Vermijd heet en zout water op de dag van je behandeling: ook een hete douche of een zwemmetje in de zee, blijkt vlak na een waxbeurt niet het beste idee. “Na een Brazilian is je huid extra gevoelig en hete omgevingen zoals een sauna of warm water, zijn een paradijselijke broeihaard voor bacteriën”, zegt Garlow. Zout water uit de zee of ook chloorwater uit het zwembad, zouden je huid dan weer gewoon irriteren.

Hou je handen thuis: ook al voelt de zone zalig zacht als de billetjes van een pasgeboren baby, blijf er de eerste uren na je behandeling toch maar beter weg. Ook te veel aanraking kan immers zorgen voor extra irritatie, of voor een onwenselijke overdracht van bacteriën.

Neen aan skinny jeans of panty’s: vermijd de eerste dagen na je wax ook al te strakke kledij, die zullen je huid immers verstikken. “Draag daarentegen liever lekker losse kledingstukken, waarin je huid goed kan ademen”, zegt Garlow.

Na een 24 uur lange stop, start exfoliating: Na 24 uur wachten, is het belangrijk dat je je huid elke dag van een reinigende behandeling voorziet. “Door elke dag grondig te scrubben, voorkom je ingegroeide haren”, zegt Garlow. Producten op basis van salicylzuur, zouden hier volgens haar optimaal voor zijn. Hydrateren, kalmeren en verzorgen doe je dan best weer met producten die rijk zijn aan aloë vera of vitamine E.

Feit of fabel: waxen wordt minder pijnlijk als je het vaker doet?

Het antwoord daarop is niet zo simpel als men vaak doet uitschijnen. “In feite kan je daarover geen algemeen geldende uitspraken doen”, zegt Coba. “Waxen is een heel persoonlijke aangelegenheid: iedereen en vooral ook elk lichaam reageert er anders op.” Of je tijdens je wax veel pijn lijdt, hangt volgens haar dan ook vooral af van je persoonlijke pijngrens, en van je mindset: voor wie zich goed kan ontspannen en pijn goed kan verbijten, zal een Brazilian een minder gruwelijke ervaring zijn, dan voor vrouwen die dat niet kunnen.

Coba raadt wel aan een wax wel minstens twee maal te proberen: de tweede keer zal de hele ervaring hopelijk al ietsje minder pijnlijk zijn, en zal je bovendien een beter resultaat bekomen. Wat wél zo is, is dat de kwaliteit van je haartjes down under bij mensen met een reguliere wax-routine over de tijd heen verandert. “Mensen staan er altijd van versteld hoe snel hun haargroei verandert: de haartjes zullen zachter worden, en zullen ook veel meer verspreid opduiken. Waxen zorgt er bovendien voor dat je huid zachter wordt, en meer glans krijgt.”

Wat ook afneemt, is de shock-factor die een Brazilian met zich meebrengt. Terwijl je de eerste keer misschien totaal gefrappeerd bent door de onverwachte pijnervaring van het type wax, zal je de volgende malen steeds beter weten waaraan je je mag verwachten, en zal de pijnervaring bijgevolg misschien ook minder diep zijn. Ook groeien de haartjes wax na wax, steeds minder talrijk terug: “Na een paar maanden, zal 40 procent van je oorspronkelijke haargroei het voor bekeken houden”, zegt Camkiran. “Wat de behandeling natuurlijk al een pak comfortabeler zal maken.”

Waxen met een gevoelige huid: hoe doe je dat?

Het meest ‘gesjareld‘ nog echter, zijn natuurlijk mensen met een gevoelige huid. Vooral voor hen is exfoliating key: “Ingegroeide haren zijn in deze zone veel voorkomend omdat de huid er zo vaak samengepakt zit. Wie voldoende scrubt, kan die ingroei tegengaan.”

Als een echte Brazilian ook mits deze tip niet erg goed aanvoelt, dan raden de experten – bij wijze van gezond alternatief – een ‘suikerwax’ aan. In dat type wax wordt immers suiker gebruikt als organische haartjesverwijderaar: een methode die zachter en minder pijnlijk aanvoelt voor de huid. “Suikerwax blijft niet kleven aan levende huidcellen, enkel aan de dode cellen en aan de haartjes zelf, wat natuurlijk minder discomfort en irritatie veroorzaakt”, zegt Garlow.

Net zoals bij een gewone wax, neemt ook de suikerige variant zowel het haartje zelf als de wortel weg, waardoor ook bij dit type wax de haargroei na verloop van tijd danig zal afnemen. “Een aangenamere en even effectieve variant voor mensen met een gevoeliger huidje dus”, besluit ze.

De beste producten voor een (zo) aangenaam(e) (mogelijke) wax-routine?

Tot slot hebben de experten ook nog wat tips in de aanbieding voor een goed gevulde verzorgingskast wat de voor- en nabehandeling van je Brazilian wax betreft.

Fresh Brown Sugar Body Scrub, Nordstrom

Nordstrom, The Original brown sugar body polish, €63,44. Koop hem hier.

Crystal Peel Exfoliating zeep

Crystal Peel, Exfoliating Soap Bar Body, €24,99. Koop het hier.

Fur Oil

Fur, skincare oil, €43,56. Koop hem hier.

Gel voor ingegroeide haren en razor bumps

Kerah Lane, Razor Bump & ingrown Hair formula, €25,46. Koop hem hier.

Sassy Strut, body lotion

The Wax Bar, Coconut Balm

The Wax Bar, coconut Balm Care met vitamine E (prijs onbekend). Koop hem hier.

Tree Hut, Shea sugar scrub

Tree Hut, Moroccan Rose shea sugar scrub, €9,10. Koop hem hier.

 

Lees ook:

Openingsbeeld: For Love & Lemons

SOURCE: Marie Claire