Skincare routine: deze producten gebruik je best dagelijks volgens Caroline Hirons

Doet de naam Caroline Hirons bij u geen belletje rinkelen? Dan zullen we even helpen: Caroline Hirons is naast gelauwerd schoonheidsspecialiste en allround skincare koningin, ook de auteur van Skincare, een no-nonsense en hapklaar boek dat je in verstaanbare termen alles vertelt over skincare dat de moeite waard is om te weten. Dat een goede en gezonde skincare geen handenvol geld – en rijtjes vol producten op het badkamerschap – hoeft te kosten, bewijst Caroline ook. Een lijst met absolute essentials op een rij.

Skincare-routine: dit zijn de absolute must-haves

Van een hydraterende moisturizer tot een advanced night repare serum, een exfoliating cream voor de poriën en een voedende olie op basis van retinol en vitamine A...: het aanbod in de skincare-sector is eindeloos. Bovendien komt er zo goed als elke maand wel weer een ander nieuw nichelabel op de markt met een al even spiksplinternieuw veelbelovend product. Voor wie de tijd – en toegegeven de ‘goesting’ – niet heeft om zich diep in deze wereld van cosmetica en huidbevorderende stoffen in te lezen, is het soms moeilijk kiezen. Welke producten zijn nu écht onontbeerlijk voor een gezonde skincare routine en welke supplement of misschien zelfs wel overroepen? Ook niet makkelijk om te bepalen: welke potjes gebruik je nu best elke dag aan een stuk door tot ze leeg zijn, en van welke potjes mag je – bij wijze van afwisseling – al eens verschillende merken door elkaar gebruiken?

Eenvoudig is het niet, maar gelukkig weten skincare-experten als Caroline Hirons wel exact welke impact al die beautyproducten precies op je huid hebben en welke je dus best dagelijks of maar een paar keer week gebruikt. En of je je bij al die producten best aan je huismerk houdt, of dat er wel wat experiment en variatie bij mag komen kijken. Wat loyaliteit aan je merken betreft, gaat de regel van Caroline als volgt: blijf trouw aan je centrum (dus aan de producten die zich in het midden van je skincare-routine bevinden) – in dit geval de serums en voedende olieën dus; en varieer met de ‘losse eindjes’ (de producten waarmee je je skincare routine begint en afsluit) – de cleansers en moisturizers.

Beauty essentials: dagelijks gebruiken of afwisselen?

1. Cleansers

Cleansers mag je afwisselen. Stem het soort cleanser dat je gebruikt af op de rest van je skincare-routine en op de make-up die je die dag gedragen hebt – of op degene die je gaat dragen. Kies ’s ochtends ook specifiek voor een morning cleanser en ’s avonds voor een evening cleanser. Let ook zeker goed op dat de cleanser die je kiest, er eentje is die ontwikkeld werd voor jouw huidtype. Heb je een favoriete cleanser? Dan is het ook helemaal prima om altijd – dag en nacht – dezelfde te gebruiken.

2. Oogcrèmes en -serums

Hier geldt de regel: kies er eentje en gebruik die helemaal op vooraleer je je aan een andere waagt. Het kost meestal een beetje tijd voor zo’n product gaat werken. De routine onderbreken door meerdere producten door elkaar heen te gebruiken, verstoort de werking. Dat gezegd zijnde: je gevoelige huid rond je ogen is meestal de eerste plek die zal aangeven wanneer je huidtype helemaal niet gelukkig is met de producten die je gebruikt. Raken je ogen geïrriteerd door de oogcrème of het -serum dat je net nieuw kocht, blijf er dan ook niet mee doorgaan in de hoop dat dat ‘nog wel overgaat’. Spoiler alert: dat gebeurt waarschijnlijk niet. Past het product niet bij je huid, kieper het dan ook integraal in de vuilnisbak – of beter nog: schenk het weg aan iemand wiens huid er wel blij mee is.

3. Acids

Dankzij hun zuurtegraad blijven deze producten blijven meestal geruime tijd goed. Een paar keer per week van acid wisselen, kan normaal gezien geen kwaad. Wil je wat afwisseling in je routine brengen, probeer dan wel voor verschillende types acid te gaan, eerder dan voor dezelfde soort, maar dan gewoon van een ander merk. Veel mensen die graag eens afwisselen, blijken verschillende soorten glycolic acid staan te hebben, maar geen salicylic of lactic acid. Nochtans is die laatste een ideale starter voor mensen die nog nooit eerder een acid in hun beauty-routine staken.

4. Serums

Bij een serum is het essentieel dat je het blijft gebruiken tot het flesje volledig leeg is, zeker bij vitamine C-serums en serums op basis van retinol. Pas als je het product helemaal hebt opgebruikt, zal je huid aantonen of het voor jou geschikt was of niet. Stop je eerder, dan geef je je gelaat niet de kans om verbetering te tonen. Afhankelijk van het resultaat kan je beslissen om trouw te blijven aan dit merk en dit type serum, of om toch nog eens iets nieuws onder de zon te testen.

5. Moisturizer

Toegegeven, moisturizers verleiden je als klassieker der skincare klassiekers om er meerdere van op je schapje te bewaren. Toch raadt Caroline Hirons aan er maar eentje tegelijkertijd te gebruiken. Wat je eventueel wel kan doen, is afwisselen naargelang de noden van je huid. Voelt die door weer en wind wat droger aan, schakel dan tijdelijk over op een moisturizer voor droge huid. Ga je op reis, kies dan voor een travel variant.

6. SPF

Dat een paar producten met een degelijke SPF-factor onontbeerlijk zijn in een gezonde skincare routine, is inmiddels een publiek geheim. Toch sijpelt die theoretische kennis nog niet altijd door tot in de praktijk. De regel om een goede keuze te maken hier is trouwens simpel: de beste SPF is degene die je ook effectief gaat gebruiken. Zoek er eentje die je aangenaam vindt voelen en gebruik die dagelijks. Wat je zeker niet moet doen, is je product met SPF-factor of je zonnecrème bewaren van vakantie tot vakantie. De SPF-filter gaat snel achteruit, zo lang blijft hij meestal niet goed.

Meer lezen over skincare en beauty:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content